Меню Затваряне

Google е отказал достъп до данните на трима разследвани в България

Обновена на 28.03.2014 от Questo

mail_password_emptyИнтернет гигантът Google е получил заявка от българските разследващи органи за достъп до данните на три акаунта. Това показват данните в последния отчет за прозрачност на компанията, който се публикува два пъти годишно. Конкретният доклад разглежда периода между юли и декември 2013г.

Заявката не е удовлетворена и Google не е предоставила исканите данни. В глобален мащаб обаче Google е удовлетворила 64% от подадените повече от 27 хил. заявки. От компанията отчитат, че броят на подадените заявки за достъп до потребителски данни е скочил с около 120% от 2009г., когато компанията започна да публикува подобна статистика.

В случай, че не знаете, Google притежава огромно количество информация за вас: не само за кореспондецията ви, но и за това какви са интересите ви, какво търсите в интернет, какви сайтове посещавате и т.н. Можете да проверите какво знае Google за вас тук (трябва да сте влезли в профила си). Можете също така да изтеглите като файл съхранената от Google информация за вас. Може да се изненадате от обема й, който достига стотици мегабайти.

Големите онлайн платформи като Facebook и Google, която предоставя много услуги под един-единствен профил, се опитват да изчистят имиджа си като информират обществото за взаимодействието си с разследващите органи. Последният голям удар по тяхната репутация беше скандалът около Едуард Сноудън, който извади на бял свят тихото партньорство на компании като Facebook и Apple с държавните агенции.

Затова повечето големи онлайн платформи публикуват подобни отчети за прозрачност. На 26 март LinkedIn направи промяна на политиката си за поверителност, която й позволява да информира своите потребители, ако личните им данни се изискват от държавни органи.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *