Меню Затваряне

Gmail ще има самоизтриващи се имейли и двустепенна автентификация за отделни съобщения

Обновена на 24.07.2018 от Questo

През следващите няколко седмици Gmail ще претърпи промяна: в дизайна и във функциите, които предлага. Една от тези промени е свързана със сигурността на информацията, която потребителите си изпращат по имейл.

В Gmail вече ще можете да изпращате самоизтриващо се съобщение.Това е опция, която в момента съществува в някои популярни месинджъри като Snapchat и Viber. Ще имате възможност да зададете таймер на съобщението. Когато времето изтече, съобщението ще се самоизтрива от кутията на получателя.

Новата функция се нарича Confidential Mode и е замислена с цел да предпази потребителите от изтичане на чувствителна информация. Освен самоизтриващи се съобщения, потребителите ще могат да изпращат и съобщения с двустепенна автентификация. Това означава, че получателят на съобщението ще може да го прочете само ако въведе код, който е бил изпратен като SMS на мобилния му телефон.

По този начин ще се намали рискът съобщението да бъде прочетено от не когото трябва.

Потребителите ще могат да забраняват препращането и принтирането на съобщения. Ако например трябва да изпратите документ с важно съдържание, и не искате документът да попадне в чужди ръце, можете да настроите имейла си така, че получателят няма да може да принтира съдържанието му, нито да го препрати на трети човек. Това, разбира се, няма да спаси информацията от разпространяване, но е хитро допълнение към останалите новости.

Gmail вече дава възможност да тествате новия вид на услугата, но Confidential Mode все още не е активна: поне от това, което аз проверих. Вероятно обаче това ще се случи в идните дни.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *