Меню Затваряне

Гигантският проблем за 6 трлн. долара, за който светът нехае

Обновена на 17.12.2018 от Questo

Киберпрестъпността ще струва на човечеството 6 трлн. долара до 2021 г., прогнозира Cybersecurity Ventures в свой доклад. Ако компютърните престъпници си имаха собствена държава, днес тя щеше да е третата най-голяма икономика в света след САЩ и Китай.

Дори и да мислите, че подобно число е твърде раздуто и нереалистично, киберпрестъпността е проблем, който ще става все по-голям с навлизането на технологиите и свързването им с интернет.

Това означава животоспасяващи медицински устройства, които могат да бъдат хакнати; или умни автомобили, които могат да бъдат контролирани от разстояние. Означава също така огромни количества лични данни, които са откраднати и продадени на трети лица. Както знаете, данните са новия петрол.

Въпреки навлизането на биометричните технологии, човечеството ще трябва да защитава 300 млрд. пароли до 2020 г. Това е много, много трудна задача. В случай, че още не сте разбрали: 123456 продължава да е най-използваната парола на планетата за пета поредна година.

Нямам какво да крия

Хората не умеят да пазят данните си. Кание Уест дори го показа нагледно по телевизията, докато си отключваше смартфона с код за достъп 000000, който е почти толкова предсказуем, колкото и 123456. Нещо толкова просто като избор на трудна за отгатване парола се оказва непосилно за много потребители.

А голяма част от тях просто не искат да пазят данните си, защото „нямат какво да крият“. Те публикуват безразборно информация за себе си в социалните мрежи, остават си имейла включен в офиса, използват публични WiFi мрежи, отварят на поразия фишинг имейли. Цялата тази информация може лесно да бъде открадната и продадена.

Бизнесът с данни

А какво да кажем за големите интернет компании, за които продажбата на лични данни е бизнес модел? Facebook вероятно знае за вас повече от всеки друг на този свят: вашите религиозни и политически възгледи; вашите музикални и филмови предпочитания; вашите приятели и желани; вашето минало.

А много скоро – и вашето бъдеще. Знаете ли, че Facebook патентова технология, с която може да прогнозира бъдещето ви местоположение? Тя използва алгоритъм, с който следи навиците ви и на базата на това прави предпложения за дневния ви маршрут. Ако например имате навика да ходите на ресторант след работа, Facebook ще може да изчисли вероятността да сте в този конкретен ресторант в конкретен ден и час.

Но на вас не ви пука, защото вие няма какво да криете.

Подобни статии

2 Comments

  1. :-)

    Хората сме глупави овце! И все пак е толкова готино да виждаш как инкарнационния модел тук се променя към последователен. Не ми обръщайте внимание-бръщолевя си нещо :-)))….., което обаче има общо с темата! 😉

  2. Schneier

    Не е луд който яде баницата, а тоя дето му я дава. Един ден хората ще разберат какво са направили, но ще е късно. Данните им ще се притежават от всеки и животът им ще се измерва в реклами, които са изгледали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *