Меню Затваряне

Личните данни са новия петрол

Обновена на 19.09.2018 от Questo

Тази статия набира популярност и негодувание сред криптоентусиастите заради твърденията, че компанията за търговия с финансови инструменти Robinhood продава личните данни на клиентите си на трети страни: в случая инвестиционни посредници. В статията се твърди, че Robinhood прави „милиони“ от подобни сделки, докато в същото време говори за етичност и честност на официалния си уебсайт.

Всъщност продажбата на лични данни във финансовия сектор не е нещо необичайно и шокиращо, поне в САЩ. В случая става дума за следното: компанията (Robinhood) преотстъпва на други инвестиционни посредници възможността да обслужват нейните клиенти, срещу което получава комисион. Този комисион реално е цената за личните данни на клиентите, чието обслужване се преотстъпва.

Robinhood е платформа за търговия с финансови инструменти без комисион. Обикновените платформи вземат комисион при сделки с ценни книжа, вместо това Robinhood печели от лихви по паричните наличности на клиентите си. Компанията дава възможност и за търговия с криптовалути, което донякъде обяснява възмущението на крипто инвеститорите. Фирмата е интересна и с това, че съосновател на Rоbinhood е българинът Владимир Тенев.

Около тази история може и да не избухне скандал, но тя показва, че личните данни са новия петрол. Те са стока, за която много компании са готови да сондират и след това да продадат.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *