Меню Затваряне

Facebook въвежда end-to-end криптиране, базирано на Signal

Обновена на 10.07.2016 от Questo

SecretConversationsFacebook въвежда система за криптиране от край до край на съобщенията, която е базирана върху популярното приложение за криптирана комуникация Signal. Социалната мрежа съобщава, че ще използва технологията на Signal, за да позволи на двама потребителите да комуникират така, че никой друг освен тях да не знае за какво си пишат. Засега пускането на функцията е тестово.

Open Whisper Systems – организацията, която разработва Signal – потвърждава новината и удостоверява, че тенологията им е интегрирана правилно от Facebook, т.е. би следвало да осигурява необходимото ниво на поверителност.

Новата функция ще се казва Secret Conversations и би трябвало да бъде активирана постепенно сред потребителите на Facebook Messenger. „Съобщенията са видими само за собствениците на двете устройства, между които се изпращат – казват от Facebook – Това ги различава от стандартните съобщения във Facebook, при които потребителите са логнати в един и същ профил от много различни устройства. За да използват Secret Conversations, потребителите трябва да определят едно единствено устройство, на което функцията ще е налична.“

Да предположим, че имате Facebook Messenger на телефона си, но освен това си чатите с приятели от домашния компютър и от този в офиса. Когато някой ви изпрати съобщение, вие го виждате на всички тези устройства. Също така, всички съобщения, които изпращате през месинджъра на Facebook, се пазят на сървърите на компанията и могат да бъдат разчетени от тях. Също така съобщенията могат да бъдат изисквани от полицията, ако срещу вас се води разследване.

Когато активирате Secret Conversations, ще трябва да посочите конкретно устройство(мобилния си телефон), от което може да изпращате и получавате криптирани съобщения. Тези съобщения ще се пазят само на устройствата на потребителите и ще са криптирани така, че дори и Facebook няма да може да ги разчита – или поне така обещават. Когато някой ви изпрати съобщение през Secret Conversations, ще може да го видите само на мобилния телефон, за който сте активирали функцията. На домашния или офисния компютър, където сте логнати във Facebook, съобщението няма да се появи.

Facebook Messenger е едно от най-популярните средства за комуникация в световен мащаб – мобилното приложение се ползва от над 900 млн. души по света, позволявайки им да достигнат до около 1.7 млрд. профили във Facebook. Социалната мрежа често е критикувана за нивото на защита на личните данни на своите потребители, включително и съобщенията, които си разменят. Макар да ги криптира така, че да не могат да бъдат прихванати чрез анализ на интернет трафика, съобщенията все още могат да бъдат разчетени от трети страни – например служители на Facebook или органите на властта.

Signal е едно от най-известните приложения за поверителна комуникация. Технологията на приложението е такава, че съобщенията са видими само за потребителите, които си пишат един на друг. Signal е едно от предпочитаните средства за комуникация от Едуард Сноудън – бившият държавен служител, който раздуха историята за масовото подслушване от страна на американското правителство. През последните месеци за Signal се говори все повече. Наскоро Open Whisper Systems представиха версия на приложението за настолен компютър, а освен това обявиха, че работят в партньорство с Google и техният месинджър Allo.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *