Меню Затваряне

Facebook събира метаданни за мобилни разговори

Обновена на 25.03.2018 от Questo

Когато програмистът Дилан Маккей решил да изтегли копие на профила си във Facebook, той останал меко казано изненадан. Във файла, съдържащ голяма част от данните, които Facebook притежава за Маккей, той открил хронология на разговори и пропуснати повиквания от мобилния му телефон.

Маккей бил учуден. Facebook събира каква ли не информация за потребителите си, но никъде в политката на компанията не се споменава, че пази метаданни за разговорите по мобилните им телефони. Затова той решил да сподели впечатленията си в Twitter.

 

Четири дни след като публикува откритието си(21 март), неговата публикация е споделена над 37 хил. пъти в Twitter. Един след друг потребителите на Facebook започват да свалят копия от личните си данни и също откриват в тях метаданни за разговори, пропуснати повиквания, дори изпратени и получени SMS-и. Един от тях пише в Twitter: „Открих 46 входящи повиквания, 92 изходящи повиквания и 598 пропуснати обаждания“.

От сведенията на самите потребители изглежда, че проблемът засяга смартфони с Android – няколко от тях посочват, че записаните метаданни са до определен момент и точно в този период потребителят е сменил телефона си с такъв, който не е с Android. Според други периодите, за които има записани метаданни, съвпадат за различните потребители. Според Arstechnica всичко това вероятно се дължи на начина, по който Android дава разрешения на мобилните приложения да събират данни от телефона.

Facebook действително събира данни от мобилния телефон, но само ако потребителят изрично му разреши. Така например потребителят може да предостави достъп до телефонните номера в смартфона си, за да може Facebook да му дава предложения за приятелства.

Записването на метаданни – като например продължителност на разговорите, време, в което са проведени и т.н. – е друга бира. То клони повече към следене: както например прави полицията, когато разследва заподозрени за извършено престъпление. Не е ясно защо Facebook събира такива данни и за какво ги използва.

Не е ясно и на какъв принцип ги събира, тъй като не всички потребители откриват подобни записи за своите обаждания. Аз самият също направих проверка за моите данни и не открих нищо.

Ако искате да направите проверка за собствения си профил, свалете копие на данните си, следвайки тези инструкции. След като копието е на твърдия диск на компютъра ви, разархивирайте файла, влезте в папка html и отворете файла contact_info. Моят беше празен. Оставете коментар, ако вие сте открили нещо интересно за вашия.

И все пак: какви данни, свързани с обаждания и SMS-и, има право да дърпа Facebook от вашия телефон?

Когато инсталирате мобилното приложение на Facebook, то получава достъп до всевъзможни данни, включително:

  • История на устройството и приложенията;
  • Използва информацията за контактите;
  • Използва местоположението на устройството;
  • Използва едно или повече от следните неща: SMS, MMS;
  • Използва едно или повече от следните неща: телефон, списък с обажданията;
  • Данни за идент. № на устройството и за обажданията;
  • Разрешава на приложението да определя телефонния номер и идентификационните номера на устройството, дали се извършва обаждане и отдалечения номер, с който е установена телефонна връзка;

Това са само част от данните. Пълният списък можете да видите непосредствено преди да инсталирате мобилното приложение на Facebook.

Някои от разрешенията си имат логично обяснение. Достъпът до SMS например е необходим, за да може Facebook да потвърди акаунта ви при проблем със сигурността. За да може да потвърди, че вие сте вие, Facebook трябва да може да прочете съдържанието на SMS-а, който е изпратен до вашия телефон.

Ето как го обяснява служителят на Facebook Джеф Фърланд в дискусия в Quora от 2014 г. :Мобилното приложение на Facebook не иска да чете всичките ви SMS-и. То иска да чете само SMS-ите, които са изпратени от Facebook и съдържат код за автентификация. Няма как това да се случи по друг начин. Политиката на Android не ни позволява да четем съобщения, изпратени само от един номер. Което всъщност няма и да работи, защото изпращаме SMS-и от различни номера.“

Звучи безобидно, но Facebook от много време е критикувана, че събира твърде много информация за потребителите си. В някои случаи подозренията клонят към конспиративни теории: като твърденията, че Facebook записва потребителите си чрез микрофона на техните смартфони и после използва записите, за да им таргетира реклами.

Казусът с метаданните нагрява още повече котлона, на който в момента се грее социалната мрежа. Ситуацията и без това е под пазара заради признанията на вътрешен човек, участвал в кампанията за манипулиране на гласоподавателите по време на изборите за президент в САЩ през 2016 г.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *