Меню Затваряне

Тази статия обяснява как ви следи Facebook. Малко е притеснително

Обновена на 06.04.2017 от Questo

Това е обширен материал, разказващ накратко за начините, по които Facebook събира, обработва и продава данни за потребителите си. Реших да го споделя в отделна статия, тъй като материалът разказва за някои смущаващи практики на социалната мрежа за събиране на лични данни.

Това не би трябвало да изненадва никого – все пак Facebook трупа милиардите си приходи, продавайки аудитория на рекламодателите. Но за да се докопа до тези данни, компанията прибягва до методи, за които едва ли сте чували.

Един от тях е да записва информация за статусите, които сте изтрили, преди да публикувате. Очевидно е имало период от 17 дни през 2013 г., в който Facebook е записвала всички статуси, които почти 4 млн. потребителите са написали, но след това са решили да изтрият или променят, преди да ги публикуват. Представете си, че напишете нещо от сорта на „Искам да убия шефа си“, но след това го изтриете, преди да го публикувате на стената си. Е, Facebook запомня този статус и го добавя в базата си от данни, свързана с вашия профил.

Макар да става дума само за временно проучване, според тази статия в Slate следенето на „автоцензурата“ на потребителите попада в кръга от данни, които Facebook има право (а очевидно и желание) да събира. Не става ясно дали компанията го прави извън рамките на своето проучване.

Ето и по-детайлно резюме на резултатите от конкретното проучване.

Освен че събира информация за вашите интереси, музикални, политически и религиозни предпочитания, приятели, връзки и отношения, компанията става все по-добра в разпознаването на лица на снимки. За целта тя използва изкуствен интелект, с който лицето ви на една снимка може да бъде разпознато дори да не сте тагнати на нея.

Дори и да нямате профил във Facebook, компанията може да си създаде някаква представа за вашето поведение в интернет и за това кой сте вие като личност. Това е така, защото Facebook събира информация за интернт потребителите чрез скриптове, които са разположени на голяма част от уебсайтовете в интернет. Вероятно сте виждали бутончетата Like и Share под различни статии в интернет. Това са точно такива скриптове.

Трябва ли това да ви притеснява? Донякъде. Когато сте си правили профил във Facebook, вие сте се съгласили да предоставяте всички тези данни за себе си на социалната мрежа, която пък от своя страна ги опакова и ги продава на рекламодателите. Facebook поема и ангажимент да предоставя данни за вас на разследващите органи, ако те си ги поискат с основание и ако срещу вас се води разследване. Между другото знаете ли, че за първите 6 месеца на 2016 г. българските власти са подали общо 6 заявки за информация за потребители, което е рекорд, откакто се води статистика?

Притеснителното е, че една компания разполага с толкова много информация за толкова много хора. И макар да поема какви ли не ангажименти към потребителите си и да обещава, че ще пази тяхната поверителност, подобна власт винаги води до неизбежния въпрос: „Кой ще пази пазителите?“

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *