Меню Затваряне

Примери за фишинг на имейл пароли

Обновена на 17.12.2014 от Questo

abv

В интернет ще намерите много сайтове, които ви обещават да хакнат вместо вас дадена електронна поща.

На практика всички те са опити за фишинг. Техните автори искат да ви накарат да им предоставите вашия имейл и парола, за да могат после да злоупотребят с тях (да ги използват за своя сметка или да ги продадат на трети лица).

 

Ето няколко примери за такива сайтове. Не им се доверявайте – те са си чиста проба измама, при това съшите с бели конци.

http://amfora.piczo.com/kak-da-hack-nesh-email-v-abv-bg?cr=6&linkvar=000044

http://tvoiamail.hit.bg/

http://hack189.blogspot.com/

В последния (hack189.blogspot.com) са публикувани преинтересни (и абсолютно измислени) обяснения за това как работи предполагаемия хак.

Какво да направиш? Еми това: трябва да имаш потребителско име и парола за същата поща, която ще „хакваш“. Тоест, ако ще търсиш паролата на другарче от abv.bg, то и ти трябва да си регистриран там. Така… влизаш в пощата си и пишеш писмо на системния бот, като в полето за subject-a (на български това поле се казва „за“ или „относно“) пишеш името на потребителя (т.е. ако пощата му е az@abv.bg, пишеш az@abv.bg).

На първия ред от писмото трябва да напишеш валидно име и парола на mail-а от който пращаш заявката за парола във вида „username:password“ (без кавичките и без интервали на този ред!).

Ето го и адресът на системния бот (автоматичните програми за отговор), които връщат забравени пароли (както се сещаш са тези по подразбиране на GatewayPro.

bot_retrieve@abv.bg

Давам пример: В полето Относно: E-maila на жертвата /например az@abv.bg/

В писмото на първият ред се пише username:password

Ако вашето потребителско име в abv e mymail@abv.bg , а паролата ви е rozichka, тогава пишете: mymail:rozichka

Не се заблуждавайте: хакът е срещу вас, а не срещу други хора. Обикновено измамниците създават множество такива блогове, в които копират един и същ текст с форма за събиране на лични данни. Колкото повече хора се подлъжат и им изпратят паролите си, толкова по-добре за тях (за измамниците, не за хората). Макар че до някаква степен така им се пада(на хората, не на измамниците). Следенето на чужда кореспонденция е престъпление. Щом искат да се занимават с това, в крайна сметка получават урок.

Подобни статии

5 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *