Меню Затваряне

ДАНС: политически мотивираните кибератаки срещу България са зачестили

Обновена на 11.07.2023 от Questo

През 2022 г. в България се наблюдава увеличение на кибератаките от свързани с Русия хакерски групи. Това се казва в последния годишен доклад на ДАНС. Като жертви на кибератаки в доклада са посочени няколко държавни институции като „Български пощи“(вероятно става дума за инцидент, при който системите на пощите бяха криптирани, за което компанията беше глобена с 1 млн. лв.) и „Българско национално радио“, както и летища, медии, телекоми, банки и други компании, които не са назовани поименно.

„Преобладаващата част от атаките е извършват срещу държавната и общинската администрация, както и срещу структуроопределящи предприятия, но зачестяват и посегателствата срещу търговски дружества за искане на откуп“, се казва в доклада.

Политически мотивирани

„Свързани с Русия“ не означава, че групите работят директно под контрола на руското правителство. Възможно е те просто да симпатизират на политиката на Русия, включително и по отношение на войната в Украйна.

Такъв изглежда е случаят с групата NoName057(16), която определя атаките си като подкрепа в борбата на Русия срещу политическите й противници. Членовете на тази група твърдят, че през пролетта на 2023 г. са успели да свалят сайтовете на пристанищата във Варна и Бургас. Като причина за атаките се посочва неприятелското отношение на българското правителство спрямо Русия.

Скрийншот от Telegram канала на NoName057(16). Хакерите твърдят, че са свалили сайта на бургаското пристанище заради позицията спрямо Украйна на новоизбрания военен министър Тодор Тагаев. „Когато русофоб говори за подкрепа на Зеленски, няколко русофобски портала падат“, се казва в съобщението.

От ДАНС обръщат внимание на факта, че през 2022 г. руската агресия в Украйна допълнително засилва ръста на иберпрестъпленията в България. „Причината е нарастващият интензитет на зловредни действия на подкрепящи Кремъл хакерски групи, използващи киберпространството за деструктивна намеса по отношение на сигурността и функционалността на информационни и комуникационни системи в разглеждани като противникови държави и организации – пише в доклада. – Освен за извършване на кибернападения, тези структури често координират действията си и за провеждане на информационни операции в платформи за социална комуникация за пропаганда на руските наративи и разпространяване на дезинформация.“

Къде за слава, къде за пари

Политическите пристрастия не са единственият мотив зад действията на компютърните престъпници. Някои го правят просто за пари. Зад един от най-популярните криптовируси LockBit например се предполага, че стоят основно руснаци. Те проникват в информационните системи на компании, криптират данните им и после ги изнудват за пари.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *