Меню Затваряне

България е на второ място в света по опасни приложения за Android

Обновена на 25.07.2014 от Questo

phone

България е на второ място в света по дял на потенциално опасните мобилни приложения за Android, твърди TrendMicro в последния си доклад TrendLabs 2013 Annual Security Roundup.

Компанията е сканирала по поне 10 хил. мобилни приложения за всяка една от изследваните страни. В България 5% от всички сканирани приложения за Android крият опасност за потребителите, твърдят от MicroTrend. Това е вторият най-висок показател в световен мащаб след този на Беларус, където делът на „опасните“ приложения достига 10%. България си дели второто място в класацията заедно с Виетнам и Аржентина.

Топ 10 на страните с опасни мобилни приложения за Android, като % от всички проверени приложения

Беларус 10
България 5
Виетнам 5
Аржентина 5
Русия 4
Украйна 4
Канада 2
Индия 2
Франция 2
Италия 2

Трябва ли да ви притеснява този факт? Ами… не непременно, но имайте едно наум. Според TrendMicro потенциално опасно приложение е всичко що изисква нерегламентиран достъп до вашето устройство или показва реклами. Въпреки че тези условия са предпоставка за риск, има много легитимни мобилни приложения, които изискват определени функции като достъп до вашия микрофон, услугите за местоположение и т.н.

Все пак изводите в докалада не са пренебрегване. Можете ли да си спомните кога за последно се замислихте дали и защо дадено мобилно приложение иска достъп до вашия регистър на обажданията например? Много хора не си дават сметка, че когато инсталират едно мобилно приложение, то може да крие риск за сигурността им. Например някой може да ви предложи да си инсталирате малуер, който е замаскиран като антивирусен софтуер. Зловреден софтуер се среща и в доста игри за мобилни телефони. Важно е да проверявате разработчика на дадено приложение, както и да сваляте софтуер за Android само от Google Play (въпреки че и това не ви гарантира пълна сигурност).

България окупира едно от първите места и в още една анти–класация: тази на страните с най-голям дял на приложенията, които позволяват кражба на лични данни. Тук България се подрежда на трето място след Уганда и Саудитска Арабия.

Топ 10 на страните с мобилните приложения, които позволяват достъп до лични данни, като % от всички проверени приложения

Уганда 17
Саудитска Арабия 17
България 11
Индия 9
Аржентина 8
Украйна 8
Канада 6
Индонезия 6
Италия 6
Сингапур 6

Източник на данните:TrendMicro

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *