Меню Затваряне

Босуер: шпионира ли ви работодателят

Обновена на 26.02.2023 от Questo

Може ли работодателят ви един ден да започне да чете мислите ви прод предлог, че следи колко сте продуктивни?

Това беше един от опорните въпроси в презентацията на Нита Фарахани от Университета Дюк. Пред аудиторията на Световния икономически форум в Давос тя представи мрачната перспектива за свят, в който работодателите следят електрическите сигнали в мозъците на своите работници и едва ли не знаят какво си мислят.

Това би могло да става чрез сензори, които имат пряк контакт с кожата на служителите (например гривни, прикачени от вътрешната страна на каски или дрехи, форми на татуировки и т.н.)

Как се влиза в ума на служителя

Трийсетминутното видое може да гледате тук, но ако не ви се гледа, нека ви резюмирам казаното:

  1. Не, работодателите все още не могат да разберат какво си мислите. Могат обаче да засичат промени в настроението ви и нивата на стрес;
  2. Казаното в точка 1  важи за устройства, които са в досег с кожата, но не засяга други технологии като имплантирането на чипове, които все още са в експериментален стадий;
  3. Вече съществуват устройства от точка 1, с които теоретично е възможно някой да разбере къде живеете или какъв е ПИН кодът на банковата ви карта. Тези устройства са на пазара от години и всеки може да си купи такова за под 1000 долара.

Нита Фарахани се занимава с изследване на ефектите, които новите технологии имат върху обществото. Тя се определя като футуролог и работата й малко или много е свързана с бъдещето.

Но когато става дума за работодателски контрол, не е необходимо да гледаме напред в бъдещето. Реалността може да ни даде достатъчно примери.

Босуер: как работодателите шпионират

Най-базовите примери са GPS проследяване на служебните автомобили или самите служители. Някои популярни комуникационни решения за офиса като Slack позволяват на администраторите да четат всички съобщения (да, дори и индивидуалната комуникация между двама служители).

Има цяла категория софтуер, наречена босуер, която е създадена, за да следи активността на служителите, докато са пред компютрите си. Основните функции на тези софтуерни продукти са да следят дали клавиатурата и мишката се движат, както и периодично да правят скрийншотове на екрана (за да не се окаже, че мишката и клавиатурата се движат, защото служителят играе на FIFA, примерно).

Някои софтуерни продукти позволяват на администраторите дори да поемат контрола над камерата и микрофона на служителя.

Защо работодателите използват босуер?

Босуерът е популярен в компании, където служителите прекарват много време пред компютъра. Такива индустрии са създаването на съдържание, писането на код, дизайна, дигиталния маркетинг и други.

През последните пет години интересът към мониторинг на служителите расте и това ясно се вижда от постоянно нарастващите заявки за търсене в Google | Източник: Google Trends

Заради пандемията повече компании започват да наемат дистанционно служители, което увеличи и популярността на босуера. Причината е, че чрез този софтуер може да се следи активността на служителите, които си работят от къщи или просто не са на място в офиса.

Очаква се до 2030 г. пазарът на софтуер за наблюдение на служители да надхвърли 2 млрд. долара годишно.

Някои от най-популярните програми за наблюдение на служители

Най-големият пазар за босуер е в САЩ, но популярността на този тип софтуер расте по целия свят. Ето ги някои от най-популярните продукти за следене активността на служителите.

ActivTrak

CleverControl

DeskTime

EmpMonitor

Hubstaff

Interguard

StaffCop

Teramind

TimeDoctor

Work Examiner

WorkPuls

Може ли работодателят ми да ме следи без моето знание?

Сигурно може, но защо да рискува да си навлече дело или най-малкото да му излезе кофти име?

Повечето компании регламентират използването на софтуер за наблюдение в трудовите договори, които подписват със своите служители. Ето един пример от България.

Клауза в трудов договор с българска компания, уреждаща използването на софтуер за наблюдение на служителя

Всеки следва да провери трудовия си договор за подобни клаузи, за да знае дали работодателят му го следи.

Има ли ефект?

Не мога да говоря за всички индустрии. От дългогодишния ми опит в медиите мога да кажа, че ефектът от наблюдението на служителите, които създават съдържание, е спорен.

Тези служители в повечето случаи работят с предварително зададени срокове и обеми текстове. Следенето на активността им с нищо не допринася за това да са по-продуктивни. За сметка на това се увеличава стресът и усещането, че някой те следи.

Как да проверите дали работодателят ви шпионира

Вече споменахме, че добрите практики изискват да бъдете предупредени, ако на компютъра ви има софтуер за наблюдение. Ако все пак имате съмнения, че рабнотодателят ви е пропуснал да ви извести за този факт, има няколко начина да проверите за наличието на подобен софтуер.

Ако имате необходимите права, отворете Command Prompt като администратор (на Windows това става като в полето за търсене от старт менюто напишете command prompt, кликате с десен бутон върху иконата и избирате Run as Administrator). В терминала (появилия се черен екран) въведете командата:

netstat -b -n

Тя ще ви покаже списък на всички програми на компютъра, които в момента правят някаква връзка с интернет. Вероятно ще видите в този списък браузъра си, Skype и т.н. Огледайте се за приложения, които не са ви познати. Особено внимавайте за приложения, чиито имена съвпадат с посочените по-напред в тази статия.

Друг вариант е да отворите Task Manager (натискате едновременно Ctrl+Alt+Del) и да прегледате списъка с работещи приложения. Виждате ли съмнителни програми?

За работодатели

Ако сте собственик на компания и обмисляте покупката на някой от изброените софтуери, помислете какви може да са последствията за служителите ви. Вместо да инвестирате в тотален контрол на дейности, които малко или много са свързани с творческо или логическо мислене, защо не вложите тези пари в подобряване киберсигурността на фирмата?

Ето как да започнете с нулев бюджет.

Ето ги най-популярните начини, по които европейските предприятия защитават данните си.

Ето какво служителите ви трябва да знаят за работата с пароли.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *