Меню Затваряне

Поне 17% от wifi мрежите в България все още са слабо защитени

Обновена на 22.02.2018 от Questo

Над 17% от wifi мрежите в България все още са слабо защитени от атаки, а почти 10% изобщо нямат защита. Това показват данните на WiGLE, който събира информация за безжичните мрежи от цял свят.

В България платформата открива над 177 хил. wifi мрежи, въпреки че реалният им брой може и да е по-голям. От тях над 16 хил. мрежи са отворени: те не са защитени с парола и всеки може да се закачи към тях.

Използването на отворени мрежи е опасно по няколко причини. Ако оставите wifi мрежата си без парола, всеки може да се прикачи към нея и да следи какво правите в интернет. Отворените мрежи са един от основните канали, по които се осъществяват атаки от хакери.

Рисковете са сходни и ако откриете отворена мрежа и се присъедините към нея. Една от често срещаните атаки е някой да създаде фалшива wifi мрежа със свободен достъп, с която следи трафика на закачените към нея устройства. Възможно е по този начин прикачените устройства да бъдат заразени с малуер или дори да копаят криптовалути.

Други над 14 хил. мрежи използват WEP стандарт за криптиране, който е лесно пробиваем. За някого с подходящия софтуер отнема не много време, за да пробие защитата на мрежата с такова криптиране. Ето защо е препоръчително да преминете към WAP криптиране, което засега се счита за по-сигурно, въпреки че наскоро и този стандарт беше пробит.

Ето няколко прости стъпки, с които да защитите wifi мрежата си.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *