Меню Затваряне

Как да разбера какви данни пази за мен Viber

Съгласно европейската директива за защита на личните данни GDPR всички компании, опериращи на територията на ЕС, трябва да могат да предоставят на потребителите си копие на личните им данни. Това важи и за Viber – изключително популярно в България приложение за онлайн комуникация, което се притежава от японската корпорация Rakuten и има местно представителство.

Viber пази за вас няколко основни категории данни, включително телефонен номер, имейл адрес, устройства, на които използвате приложението, списък на разговорите с Viber Out (платена услуга, която ви позволява да набирате мобилни и стационарни номера) и т.н.

Сред данните, които Viber не би следвало да пази за вас, са чатовете ви с други хора, които са криптирани и могат да бъдат разчетени само от вас и другата страна в разговора. За сметка на това компанията- разработчик пази данни за това в какви групи сте включени и кои публични чатове следите.

Ако искате да разберете каква информация пази за вас Viber, можете съгласно GDPR да поискате копие от данните си. Това става като отворите приложението и отидете на:

Settings>

Privacy>

Personal data>

Request your data>

Confirm

След като потвърдите заявката, Viber ще ви изпрати като съобщение в чата копие от данните ви в архивиран JSON файл, така че за да го отворите ще ви трябва софтуер, който чете JSON файлове. Би следвало да получите файла си до 14 дни след подаването на заявката.

Мога ли да изтрия данните си във Viber?

Може, но не всички. Ще забележите, че под Request your data има още една опция Delete your data. Ако изберете нея, Viber ще изтрие данни като профилната ви снимка, информация, която сте добавили в профила си, акаунти в социални мрежи, които сте свързали с Viber и т.н. Това обаче няма да изтрие от Viber вашия телефонен номер, тъй като приложението има нужда от него, за да функционира. Т.е. не мислете за Delete your data като за изтриване на Viber акаунт. Ако искате да изтриете акаунта си във Viber, най-добре е да го деактивирате.

 

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *