Меню Затваряне

#Shodansafari или когато уязвимостите в IoT стигнат социалните мрежи

Обновена на 09.02.2019 от Questo

#shodansafari е популярен хаштаг, с който се маркират публикации за уязвими устройства от цял свят. Ако чукнете този хаштаг в Twitter, ще ви излязат десетки постове за свързани към интернет устройства без никаква защита.

Това може да са уеб камери, но също компютри с отдалечен достъп, сървъри, системи за индустриален контрол, климатични инсталации и т.н.

Изглежда, че #shodansafari е опит да се насочи вниманието към липсата на сигурност в интернет на нещата. Много свързани към интернет устройства не се конфигурират правилно и се активират с фабрично зададените им настройки за сигурност, които в повечето случаи са слаби или никакви.

Някои от откритията са доста забавни. Като например този руснак, който снима с незащитена камера домашната реколта марихуана. Очевидно той не си дава сметка, че IP адресът на камерата е видим, а по него той може да бъде открит сравнително лесно от полицията.

Или пък контролна станция за сателити (не съм сигурен дали това е точното име, но общо взето става дума за компютър, от който се управлява сателит).

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *