Меню Затваряне

#Shodansafari или когато уязвимостите в IoT стигнат социалните мрежи

Обновена на 09.02.2019 от Questo

#shodansafari е популярен хаштаг, с който се маркират публикации за уязвими устройства от цял свят. Ако чукнете този хаштаг в Twitter, ще ви излязат десетки постове за свързани към интернет устройства без никаква защита.

Това може да са уеб камери, но също компютри с отдалечен достъп, сървъри, системи за индустриален контрол, климатични инсталации и т.н.

Изглежда, че #shodansafari е опит да се насочи вниманието към липсата на сигурност в интернет на нещата. Много свързани към интернет устройства не се конфигурират правилно и се активират с фабрично зададените им настройки за сигурност, които в повечето случаи са слаби или никакви.

Някои от откритията са доста забавни. Като например този руснак, който снима с незащитена камера домашната реколта марихуана. Очевидно той не си дава сметка, че IP адресът на камерата е видим, а по него той може да бъде открит сравнително лесно от полицията.

Или пък контролна станция за сателити (не съм сигурен дали това е точното име, но общо взето става дума за компютър, от който се управлява сателит).

ВЪРНИ СИ КОНТРОЛА ВЪРХУ ДАННИТЕ

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *