Меню Затваряне

Трябва ли държавата да може да декриптира съобщенията ви?

Обновена на 14.07.2017 от Questo

Рядко обръщам внимание на подобни новини, преди да са се превърнали в закони, но тази е доста любопитна. Австралия обсъжда идеята за законодателство, което да задължава големи компании като Facebook и Google при необходимост да декриптират съобщенията, които потребителите им си разменят. Под „необходимост“ се разбира разследване на сериозни престъпления като педофилия, организирана криминална дейност или тероризъм.

В момента повечето популярни месинджъри по подразбиране предлагат криптиране от край до край. Това означава, че ако решите да изпратите съобщение през месинджъра на Facebook например, съобщението се криптира, преди да бъде изпратено. След това съобщението минава през сървърите на Facebook, където обаче не може да бъде декриптирано, защото ключът за декриптирането се намира само в телефона на получателя. Така на теория никой освен получателя не може да дешифрира съобщението; дори и служител на Facebook.

Това е проблем за полицията, която използва съобщенията във Facebook като доказателства при разследването на престъпления. Когато комуникацията е криптирана, тези съобщения няма как да бъдат разчетени. Затова някои държави по света натискат за приемането на закони, които да им позволяват при форсмажорни обстоятелства да декриптират съобщенията с помощта на компаниите, които притежават месинджърите.

Последното пък е проблем за активистите за защита на личните данни, защото форсмажорните обстоятелства обикновено са много мъгляво описани. Много от тях се опасяват, че под предтекста да пази населението от терористи, правителството всъщност иска да шпионира гражданите си.

В момента Австрия готви подобно законодателство. Във Великобритания миналата година се разглеждаше сходен закон. В България още не се е стигнало до подобни предложения – или поне такива, които да са се добрали до широко обществено обсъждане – въпреки че имаше предложения полицията да получава достъп до трафични данни за хора, които се намират в опасност или са изчезнали.

С две думи – настроенията все повече залитат към това държавата да получава контрол върху комуникацията ни в определени ситуации. Проблемът е как са дефинирани тези ситуации и как ще се следи за злоупотреби.

Оставете мнение в коментарите: трябва ли държавата да има повече контрол върху онлайн комуникацията с цел защита на националната сигурност?

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *