Меню Затваряне

Още един сайт, който следи незащитените камери в интернет

Обновена на 24.07.2018 от Questo

ip-24Шпионирането на незащитени камери за видеонаблюдение е толкова популярно, че в интернет има цели сайтове, които се занимават само с това.Скоро попаднах на www.ip-24.net, който предоставя достъп до почти 4 хил. камери от цял свят.

В него ще намерите и картина от 12 камери, излъчващи от България. Някои от тях показват панорамни кадри от „Дунав мост 2“ във Видин или центъра на Бургас, което означава, че така или иначе са предназначени за свободен обществен достъп. Други обаче излъчват наживо от частни дворове, гаражи и офиси – нещо, което не би трябвало да се случва.

Шпионирането на интернет камери е любимо занимание на хиляди отегчени тийнейджъри и програмисти по цял свят, тъй като е сравнително лесно, а и може да бъде доста забавно. Най-големият сайт, който излъчва в реално време картина от незащитени камери, е Insecam: той дава достъп до десетки хиляди камери и съответно до домовете на много хора, които едва ли подозират, че животът им се излъчва наживо в интернет.

Опитен програмист може в рамките на един ден да напише програма, която сканира мрежата, открива камери със слаби пароли и получава достъп до тях. Тази седмица например разработчик с прякора jmg292 публикува в Github софтуер, който открива и визуализира на карта всички незащитени с камери (не съм го пробвал лично и нямам идея дали работи).

Но дори и нищо да не разбирате от програмиране, с малко четене в интернет и достатъчно време за пилеене можете да откриете сами камери, които излъчват картина от частни домове, офиси, градини, магазини и т.н. Това е така, защото хората все още масово не осъзнават колко важно е да защитят камерите си със силна парола. Вместо това те просто оставят фабрично зададената парола, която е лесна за отгатване.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *