Меню Затваряне

ОББ спира временно мобилното си приложение, очаквайте фишинг атаки

Обновена на 30.10.2023 от Questo

Между 20 и 22 октомври мобилното приложение ОББ Мобайл и онлайн банкирането на банката няма да са достъпни за клиентите й. „През този период няма да можете да потвърждавате интернет плащания през ОББ Мобайл – казват от банката. – Ще може да потвърждавате Вашите интернет плащания с 3D статичен секретен код и динамична парола от SMS, като натиснете бутон „ДОПЪЛНИТЕЛНИ МЕТОДИ“ по време на пазаруването.“

ОББ е най-голямата банка по активи в България и техническата неизправност ще засегне много потребители. Ето защо може да се предположи, че скамърите ще се опитат да се възползват от този факт като стартират фишинг кампании.

Възможнос е напрмер да разпратят имейли, в които се обяснява, че мобилното банкиране ще започне да работи, ако потребителят отвори посочения в имейла линк и попълни данните си.

Ето един опит за фишинг на клиенти на ОББ. Той е от 8 октомври и макар да не е пряко свързан с временното спиране на мобилното приложение, показва как действат скамърите.

Сливането на ОББ и Райфайзенбанк създава благоприятна среда за онлйан измами

В края на 2021 г. ОББ се договори да изкупи бизнеса на Райфайзенбанк в България. От тогава двете компании интегрират банковите си системи, което създава възможности за онлайн измами. Така например дълго време след сливането си двете банки използваха различни мобилни приложения. Клиентите на ОББ използваха ОББ мобайл, а клиентите на бившата Райфайзенбанк – KBC Мобайл.

В същото време обединенаната банкова компания рекламираше обединяването си под един бранд. Това създава объркване, тъй като някои потребители не са сигурни кое мобилно приложение трябва да използват.

Объркването пък е благоприятна среда за измами. Възможно е например чрез фишинг да се промотират фалшиви мобилни приложения за банкиране, които крадат лични данни.

Как да се предпазите

Ако получите имейл или SMS с линк, който ви кара да въвеждате лични данни, включително и свързани с акаунта ви в ОББ, не ги въвеждайте. Проверете достоверността на информацията като посетите сайта на бнаката или като се свържете с центъра им за клиентско обслужване.

Същото важи за предложения да свалите мобилно приложение за мобилно банкиране на ОББ; особено ако трябва да се свали от неофициално хранилище.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *