Меню Затваряне

Може ли да се подслушва Viber?

Обновена на 11.04.2018 от Questo

viberspam

Обновена: Ако сте попаднали на тази статия, защото се притеснявате, че ГДБОП може да ви чете съобщенията във Viber в реално време, отдъхнете си – не може. Viber използва криптиране от край до край, което поне засега не може да бъде заобиколено. Следене на съобщенията в реално време обаче е възможно, ако преди това някой е инсталирал на смартфона ви малуер.

Може ли да се подслушва Viber? Това е интересен въпрос, тъй като в България приложението е изключително популярно и се инсталира масово не само на телефони, но и на други преносими устройства и настолни компютри.

Ако следите казуса „Яневагейт“ от самото му начало, вероятно сте обърнали внимание на факта, че част от участниците в скандала предпочитат да си общуват през Viber, вместо по телефона: това става ясно и от тази статия в „Бивол“. Когато политици и съдии използват Viber като предпочитано средство за комуникация, това би могло да означава, че те се доверяват донякъде на неговата сигурност. Все пак тези хора знаят как става подслушването на комуникациите, защото редовно подписват заповеди за извършването им.

В същото време обаче Viber не се слави като най-сигурния месинджър. Донякъде това се дължи на факта, че прилжението е създадено от бившия израелски военен Талмон Марко. Само това е достатъчно за разпалването на какви конспиративни теории: най-популярната от които е, че Viber е инструмент, с който израелското разузнаване подслушва хора от цял свят. Това наподобява теорията, че Facebook е инструмент за следене на ЦРУ, и едва ли може да мине за сериозен аргумент.

В своята политика за поверителност Viber изрично посочва, че е възможно да предостави данни за потребителите си на разследващи органи, държавни агенции и полиция, ако има днни за терористични актове, криминално разследване или незаконна дейност. Компанията обаче твърди, че съобщенията, които си изпращат потребителите, не се пазят на сървърите на Viber. Така че дори и полицията да поиска данни за вас, тя ще получи т.нар. метаданни: на кого и по кое време сте писали съобщения и сте звъняли.

Ами сигурността на самите съобщения? До преди няколко години Viber беше критикуван, тъй като съобщенията между потребителите не бяха криптирани по целия си път между потребителите, което създаваше теоретична възможност за служителите на компанията да ги четат. По тази причина приложението получи кошмарно ниска оценка за сигурност от Electronic Frontier Foundation. Това се промени окончателно тази година, когато Viber въведе криптиране от край до край(обяснено на английски) за съобщенията и обажданията, които се осъществяват в мрежата му. Ако всичко е коректно, това би следвало да минимизира рисковете от засичане на комуникация през Viber.

Amnesty International също не дава особено добра оценка на политиката на Viber за поверителност на личните данни. Организацията отчита като положителна промяна криптирането на съобщенията от край до край. Според Amnesty International обаче компанията продължава да не публикува доклади за прозрачност, както правят други големи компании като Facebook например. Докладите за прозрачност показват колко заявки за достъп до данни е получила компанията от държавни агенции и полиция в различните страни по света. Viber не разкрива и подробности за методите, с които криптира комуникацията на потребителите си, посочват още от Amnesty International.

Все пак вашият Viber лесно би могъл да се подслушва и по един съвсем прост начин; но за целта някой ще трябва първо да вземе смартфона ви в ръцете си. Viber позволява да инсталирате към основния си акаунт вторични устройства: така че да използвате приложението не само на телефона, но и на лаптопа например. Така че ако например вие ми дадете вашия телефон и аз знам телефонния ви номер, бих могъл да инсталирам вашия Viber на моя лаптоп и да следя цялата ви комуникация.

Ако се опасявате, че нещо подобно вече се е случило с вас, има и решение: просто деактивирайте акаунта си. При деактивирането (не бъркайте деактивиране с деинсталиране!) на Viber на смартфона акаунтът ви автоматично се деактивира и на всички останали устройства, на които е инсталиран.

 

Подобни статии

20 Comments

 1. Antonia

  Здравейте,
  бих искала да попитам- може ли да се възстанови изтрита кореспонденция във Вайбър

  • Questo

   Привет Антония, няма как да възстановите изтрира кореспонденция във Viber. Единственият вариант е, ако предварително сте направили бекъп, но при вас случаят едва ли е такъв.

 2. Милена

  Здравейте, днес четох,че има програма ,наречена Android Recovery Data tool,която връща абсолючно цялата дата на смартфона(таблет) ,както и всички съобщения,включително и тези във Вайбър (без да са били предварително запазени/бекъп). Възможно ли е това ???? А на други места,четох,че тези съобщения и обаждания във Вайбър са криптирани с висока сигурност.

  • Questo

   Интересен въппос Милена, знам, че има софтуер, който може да възстановява изтрити файлове, но не съм запознат с какви формати работи. Ще се поразровя по темата и вероятно ще напиша отделна статия по нея.

  • Questo

   Попаднах на този софтуер: http://www.jihosoft.com/android/android-phone-recovery.html , който предполагаемо възстановява изтрити Viber съобщения. Не съм го пробвал лично и нямам никаква идея дали върши работа. Продава се за 50 долара. Вероятно има и безплатни приложения, които вършат същата работа, ако изобщо я вършат.

   • Милена

    Здравейте отново. Има и безплатно приложение. Четох,че при евентуално деактивиране на Вайбъра и след това наново инсталиране,с такава програма нищо не може да бъде възстановено от стария вайбър. Имате ли мнение по този въпрос?

    • Questo

     Това, което знам и което от Viber официално твърдят, е, че изтрите съобщения не могат да се възстановяват, освен ако не им е направен бекъп. Не изключвам възможността да има такава програма, която да ги възстановява, но дори и да има, за да се използва най-вероятно ще трябва да руутнете смартфона (ако е с Андроид). Кое е безплатното прилжоение, за което споменахте?

 3. Milena

  Здравейте отново.

  Намерих информация за следната програма за изтриване на цялата дата в телефона: Dr. Fone Data erase . Казват че на 100% изтрива всичко от телефона и нищо не може да се възстанови. Имате ли мнение по въпроса?
  И също дали знаете програма/Софтуер ,който пък да защитава телефона при евентуално изтрити вече съобщения/повиквания да не може да се възстановят с никаква друга програма?

 4. чичо

  И аз се интересувам, от това дали може да се следи вайбър, ако трябва ще си платя само кажете как.

  • Questo

   СЪжалявам, но това е блог за информационна сигурност, а не за шпиониране и следене.

 5. Nasich

  Здравейте!
  Ако се деактивира Вайбър, после как става активацията и при повторно активиране ще се активира ли Вайбър-а и на другото устройство, на което ни следят?

 6. Tson

  Ако променя датата и часът на телефона си и напиша съобщение със стара дата може ли да се разбере че не е писано тогава, а примерно месец след това

  • Questo

   Не мисля, че ще свърши някаква работа. Логиката би трябвало да е, че времевия маркер се добавя според насторйките за време на получателя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *