Меню Затваряне

Личните данни на 50 млн. турски граждани изтекоха в интернет

Обновена на 05.04.2016 от Questo

encrypted

Днес вниманието на медиите е насочено изцяло към изтичането на огромно количество секретни документи за собствеността в офшорни компании, станало известно като Panama Papers. Почти никой обаче не обръща внимание на факта, че някой публикува в интернет личните данни на почти 50 млн. турски граждани.

Файлът, който се разпространява по торентите и е с размер от над 6 гигабайта, съдържа имената, ЕГН-тата и а точните адреси на 49611709 турци. Доколкото разбирам е направен опит всички връзки до него да бъдат заличени, но разпространението му е излязло извън контрол. Все още няма официална информация дали данните са автентични.

Ако са, то това е колосално количество информация, с която може да се направи почти пълна геолокационна карта на Турция: публикуваните данни засягат две трети от населението на страната. И всичко това се случва в държава, където правителството се опитва да прилага тежък контрол върху потреблението на онлайн комуникации, но очевидно не може да предпази личните данни на гражданите си.

Обновено на 5 април: „Току-що свалих данните и мога да потвърдя, че са истински – коментира потребител на Reddit – Мен ме няма в базат данни, но родителите и брат ми са там. Информацията в базата не е чак толкова критично важна, но все пак всичко е много объркващо.“

Течът може да има нещо общо с твърденията от преди няколко години, че руски хакери са задигнали личните данни на 54 млн. турци. Тогава проверка е установила, че държавните институции на Турция не са особено добри в защитата на личните данни на своите данъкоплатци. Други предположения са, че течът е дори по-стар и датира от 2009 г.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *