Меню Затваряне

Приходите от криптовируси паднаха до под 500 млн. долара годишно

Обновена на 26.01.2023 от Questo

За пръв път от поне 2017 г. приходите от криптовируси намаляват, показват данните на Chainalysis.

През 2022 г. компютърните престъпници са събрали общо 457 млн. долара чрез използването на криптовируси. Това е съществено понижение спрямо 2021 г., когато постъпленията от платени откупи са били 766 млн. долара. (важно е да се отбележи, че данните за 2021 г. са ревизирани нагоре, първоначалната оценка за платените през тази година откупи беше за около 600 млн. долара)

Криптовирусите или рансъмуер са категория зловреден софтуер, който криптира файлове и собственикът им трябва да плати откуп, ако иска да получи ключ, с който да си ги декриптира.

Рансъмуерът е едно от най-доходоносните компютърни престъпления, защото могат да се извършват от разстояние и без кой знае какви технически умения. Криптовирусът може да бъде изпратен чрез фишинг линк или да бъде промотиран като нормален софтуер, като ефективността и на двата типа атаки все още е сравнително висока.

Кой става жертва на рансъмуер

Традиционно жертви на рансъмуер са организациите, които работят с много данни, но физическите лица също не са защитени. Съществуват престъпни групи, които промотират и отдават под наем своите криптовируси. Това означава, че всеки желаещ може да вземе наготово работещ криптовирус, да го използва по предназначение и след това да се отчете на престъпната група с част от оборота.

Къде могат да бъдат открити престъпните групи, занимаващи се с криптовируси

Повечето такива групи се рекламират в даркуеб. Имат си сайтове, на които отчитат кои организации са статанали тяхна жертва. Ето един сайт, който показва списък със страниците на различни рансъмуер групи.

Защо намаляват печалбите от криптовируси?

Според Coveware – компания, която се занимава с киберзастраховки – защото жертвите вече не са толкова склонни да плащат откупите. Данните на застрахователя показват, че едва 41% от пострадалите от рансъмуер са платили искания откуп. Само три години по-рано делът им е бил 79%; или почти два пъти по-голям.

Което не онзачава, че интересът към извървшването на престъпления, свързани с криптовируси, намалява. Напротив, разнообразието от рансъмуер расте.

Как да се предпазите от рансъмуер

Най-ефективната защита срещу криптовируси е да имате копия на данните си, както и план за действие в случай на атака. Антивирусният софтуер и обученията на служители също са полезни.

Ето няколко съвета как да се предпазите от криптовируси.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *