Как се подменя съдържание във Facebook (с примери)

В тази статия ще разгледаме как се подменя съдържание във Facebook.

Скрийншотовете често се използват като доказателство, че нещо е било публикувано в социалната мрежа. Възможно е например да сте попадали на скрийншот на публикация в нечий профил, „доказващ“ авторството на написаното.

Едва ли обаче осъзнавате, че съдържанието във Facebook може да се манипулира по такъв начин, че скрийншотът да показва несъществуваща публикация.

Не говоря за скрийншот, който е бил променен с Photoshop или друга програма за редактиране на изображения. Този номер всички го знаем: прави се скрийншот на публикацията, изтрива се оригиналният текст и върху празното място се написва нов.

Нека да разгледаме един пример с фалшифициран скрийншот от профила на премиера Бойко Борисов. Първо да видим оригиналната публикация на Борисов (цък за по-голямо изображение):

А сега да видим какво се случва, ако се замаже с бяло оригиналния текст и на негово място се сложи друг, който Борисов никога не е публикувал:

Лесно се вижда, че скрийншотът е фалшифициран. Използваният шрифт се различава от този на Facebook. При внимателно вглеждане се забелязва, че написаният текст е добавен върху първоначалното изображение.

Този вид фалшификации не са трудни за разпознаване. Но погледнете следното изображение:

Този скрийншот не е манипулиран с Photoshop. Текстът на публикацията е подменен в самия браузър, след което е направен скрийншотът.

Ето защо изображението изглежда автентично. При анализ в него не се виждат следи от фалшификация.

Как се фалшифицират чатове

Член съм на Facebook група за споделено пътуване. В нея постоянно се публикуват скрийншотве, които служат като доказателство за некоректността на определени потребители.

Чатовете също могат да се манипулират по гореописания начин. Възможно е в устата на потребител да се сложат думи, които той никога не е казвал. Скрийншот на манипулиран по този начин чат може да се използва за злепоставяне или клевета.

Нека да разгледаме манипулиран чат с администратора на Facebook страницата на популярно заведение:

Горният кадър също не е обработван със софтуер за изображения. От написаното изглежда, че администраторът си е чиста проба задник.

Но този разговор никога не се е състоял. Ето какви реплики наистина си разменихме с админа:

Как се подменя съдържание във Facebook

Много е лесно. Може да се промени изходният код на страницата в браузъра, така че козметично съдържанието изглежда различно, но реално то не се променя на сървъра, който хоства страницата.

Можете да опитате сами. Маркирайте с курсора на мишката произволен текст от тази статия, цъкнете върху него с десния бутон и изберете Inspect Element. В браузъра ще се появи html кода, който съставя съдържанието на страницата, включително и маркирания от вас текст. Можете да подмените текста с такъв, избран от вас, да въведете Enter, и съдържанието на страницата ще се подмени.

Не се притеснявайте, промяната е само временна. Тя ще е видима само за вас, но не и за другите посетители на сайта. След като презаредите страницата, текстът ще се върне към оригиналния си вид.

Как се доказва обида във Facebook?

Какви проблеми би могло да доведе манипулирането на съдържание във Facebook? Възможно ли е например някой да ни осъди за обида на базата на подменено съдържание в чат или публикация в социалната мрежа?

В официалния сайт на ГДБОП за борба с компютърните престъпления се посочва, че в случай на онлайн тормоз „трябва да се запазят доказателствата за тормоза. Това може да стане със скрийншотове (заснемане на екрана) или с изтегляне на съдържанието, преди то да бъде изтрито от създателя му в опит да се предпази от последствия.“

Българският съд не приема скрийнотовете като доказателство за изречена обида (или поне се надявам да не го прави!)

Дори и ако обидата е публикувана от официалния ви профил, трябва да се провери от какъв IP адрес е публикувана, както и дали IP адресът, от който е пуликувана, съвпада с вашия IP адрес. Информацията за IP адреса на автора на написаното се изисква от Facebook, които не са най-кооперативната организация в света, когато става дума за достъп на властите до потребителски данни.

Фалшив скрийншот може да се използва, за да се злепостави човек или компания („Вижте го какво е писал!“, „Как си позволяват да се държат така с клиентите си“ и т.н.) Дори само публикуването му в интернет е достатъчно да предизвика обществено недоволство, без да се търси доказателства за неговата автентичност.

Сега, когато знаете как се подменя съдържание във Facebook, вероятно ще сте по-внимателни към всеки скрийншот, който ви се предоставя като доказателство. Когато това се случи, поискайте да видите оригинала на съдържанието: зареждане на проведения чат или отваряне на профила, от който е публикувано.

Това ще ви подскаже дали предоставеният скрийншот е манипулиран по някакъв начин.

Оставете коментар

Коментарите в този блог са публични. Ако не желаете истинското ви име да бъде публикувано, използвайте псевдоним.