Меню Затваряне

Инкогнито режимът на Microsoft Edge може и да не е много инкогнито

Обновена на 08.11.2022 от Questo

windows

Новината, че новият брузър Edge на Microsoft има калпав инкогнито режим, обиколи доста специализирани медии през последните две седмици. Реално тази информация е известна още от септември миналата година. Тогава специалистът по информационна сигурност Брент Муир написа статия, в която разказва за няколко пропуски в поверителния режим на работа на Edge.

Накратко: Муир открива, че дори в режим инкогнито (Microsoft го нарича InPrivate) браузърът Edge пази информация за страниците, които потребителят е посетил. Това не би трябвало да се случва, тъй като цялата идея зад инкогнито режима на интернет браузърите е да не пази информация за това, което се случва на екрана на монитора.

„Изследването ми установи, че дори в InPrivate режим браузърът пази данни за посетените страници в базата данни WebCacheV01.dat, която се използва за складиране на данни за браузването в нормален режим“, пише Муир. Специалистът открива и други забавни недосмилици в Edge: като например факта, че някои от папките в браузъра включват в името си Spartan. Това беше тестовот име на браузъра на Microsoft; после компанията го прекръсти на Edge, но очевидно разрабточиците са забравили да прекръстят въпросните папки така, че да отговарят на официалното име на софтуера.

Историята около Edge се раздуха около една статия по темата, публикувана във Forensic Focus още през октомври 2015 г. Интересното е, че до преди няколко дни тази статия все още я имаше, но към днешна дата (6 февруари 2016 г.) вече е свалена. Когато една новина е базирана на информация от преди месеци е много възможно фактите и обстоятелствата да са се променили от тогава. Което пък означава, че Microsoft може вече да са направили нещо по въпроса. Въпреки това, като всеки нов продукт и особено поради спорната репутация на Internet Explorer, компанията ще трябва да следи изкъсо сигурността на Edge.

 

Подобни статии

1 Comments

  1. Joro

    Нещата станаха – който иска анонимност, да си напише сам OS. Контрола е толкова голям и навсякъде, че…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *