Меню Затваряне

Haven става за домашна система за наблюдение, но не прави чудеса

Обновена на 04.01.2018 от Questo

В края на декември се появи Haven – мобилно приложение за физическа сигурност за смартфони с Android. Едва ли това приложение щеше да получи значимо отразяване в медиите, ако в разработката му не беше замесен Едуард Сноудън. Името на бившия служител на ЦРУ вече е бранд в сигурността, което помогна на Haven бързо да стане  известно като „мобилното приложение на Едуард Сноудън, което пази от хакери“. Какво всъщност обаче прави то?

Най-общо казано Haven превръща смартфона ви в нещо като алармена система. Приложението използва сензорите на смартфона, за да засече движения и шум в стаята, в която е поставено устройството. Щом засече нещо съмнително, приложението започва да записва звук и да прави снимки с камерата на смартфона.

Haven би било полезно, за да следите дали някой пипа вещите ви във ваше отсъствие: подобно на камера за видеонаблюдение. След като инсталирате приложението трябва да настроите чувствителността на сензорите. Например, трябва да определите децибелите на шума, над които приложението се активира и започва да записва активността в стаята. Същото важи за сензора за движение. Потребителският интерфейс е сравнително интуитивен в това отношение и настройката отнема около минута.

Когато напускате помещението, активирате Haven и оставяте телефона на място, от което камерата би могла да направи добри снимки. Например, ако искате да следите дали някой използва лаптопа ви, можете да оставите смартфона до лаптопа.

За да използвате пълните възможности на приложението, ще ви трябват два смартфона: един, на който да инсталирате Haven, и още един, на който да получавате известията за засечени шум или движение. Може да го използвате и само с един телефон. В такъв случай смартфонът ще записва всички звуци (и евентуално образи) и ще можете да ги прегледате, когато се върнете в помещението.

Чудесно, но колко ефективно се справя Haven със задачата си? За целите на статията сложих смартфон с активиран Haven до портфейла си, след което влязох с взлом в собствената си стая и инсценирах кражбата на портфейла. После прегледах лог файла, за да видя какво е уловило приложението.

Най-добре Haven се справя с улавянето на шум: дори и стъпки върху паркет активират записвачката на звук. Това предполага, че е подходящо средство, за да следите за странни шумове в помещение или за да записвате разговори, проведени във ваше отсъствие.

При правенето на снимки резултатите не са толкова добри. На голяма част от кадрите не се виждаше никакво лице или само части от такова. Не успях да разбера дали това се дължи на факта, че съм настроил кофти приложението, или просто то не може да реагира и да прави хубави снимки. Ето един от малко по-сполучливите кадри, направени по време на експеримента (да, това съм аз, но с маска за по-голям драматизъм).

Какво излиза, когато теглим чертата? Haven би могло да е полезно, ако ви се наложи да следите активността в помещение във ваше отсъствие. Макар в него да има вкарани разни пинизи – като например връзка през Signal с втори телефон или връзка от разстояние през Tor, то трудно може да замести работата на една добра камера за видеонаблюдение. Излишно е да казвам, че точи и доста от батерията, което вероятно го прави неподходящо за по-дълги наблюдения. Но пък е евтина алтернатива, която се побира в джоба и е винаги с вас.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *