HackTheWeek:Тех събитията за следващата седмица (3 -10 март)

През следващата седмица се посъбират доста ИТ събития. Ако сте в София, предвидете си ги в графика.

Утопии и анти-утопии на дигиталното време
Какво: Лекция
Кога: 5 март, 19:00 часа
Къде: Фабрика Автономия
Вход: Свободен

„Фабрика Автономия“ организира поредица от събития, посветени на дигиталните утопии, които се случват всеки понеделник. Сред темите, които се засягат, са: „Защо Уикипедия и Линукс няма да съборят капитализма?“, „Дигитални медии и социални движения“, „Надзорът онлайн: Разкритията на Сноудън“, „Реклама и защита на личните данни: практически идеи“. Ако сте готови да преглътнете партизанското звучене на заглавията и специфичния профил на хората, които се събират във „Фабрика Автономия“, лекциите може и да се окажат интересни.

ITIL and DevOps – Friends or Foes?
Какво: Лекция
Кога: 6 март, 19:15 часа
Къде: betahaus
Вход: Свободен

Лекторът Пламен Мандаджиев ще разгледа следните теми по време на семинара:
>>> ITIL за 666 секунди – или как се е разбирал service management-а през Средновековието…
>>> Да си припомним DevOps опорните точки;
>>> ITIL vs DevOps – допирни и конфликтни точки и как е възможна колаборацията между различните екипи;
>>> IT support vs. IT development – The battle of Evermore;
>>> Как да посветим всичко в името на успешното ИТ решение – или когато бързината и гъвкавостта не пречи на устойчивостта и поддръжката;
Подходящо за системни администратори, програмисти и проджект мениджъри.

Convolutional Neural Networks – Working with images
Какво: Лекция
Кога: 7 март, 19:00 часа
Къде: Sopharma Business Towers
Вход: Свободен

Ако само от името на лекцията ви заболява главата, най-добре я пропуснете. Организаторите предупреждават, че за да разберете нещичко, ще ви трябват някакви базови познания по висша математика и програмиране. Всички останали ще могат да се утешат с пица и бира.

Инвестиции в криптовалути
Какво: Семинар
Кога: 7 март, 19:00 часа
Къде: SoftUni
Вход: Свободен

Знам, че вече е досадно, но темата за криптовалутите продължава да е свръхактуална, което пък кара всевъзможни трейнъри, коучове и експери да организират събития и да сеят мъдрост. Малко думи от организатора: „Целта на семинара е да Ви помогне да разберете какво са криптовалути и защо инвеститори, банки и правителства от цял свят гледат на тях като на съвременна треска за злато.“ Той (организаторът) ни уверява, че „ще си тръгнете с нужните знания, чрез които да постигнете максимална възвращаемост на инвестициите си“, което е доста генерално и мъгливо обещание. Но пък може да е подходящо за хора, които искат да получат базови познания за блокчейн и криптовалути.

IТ Entrepreneurship: Съвети за first-time предприемачи
Какво: Семинар
Кога: 7 март, 19:00 часа
Къде: Work & Share Coworking Space
Вход: Свободен

Ако имате планове за собствен бизнес, свързан с информационните технологии (тема, популярна почти колкото криптовалутите), може да отскочите за няколко съвета от хора, които вече са минали по този път. Насоките:

>>> Какво (НЕ) трябва да правим като основатели на startup;
>>> Ако наемете грешните хора, startup-а ви ще умре;
>>> На кои събития да ходим и на кои не;
>>> Кой бизнес модел да изберем в зависимост от това, което правим;
>>> Как създадохме културата си – най-важното нещо;
>>> Колко важна е технологията за един startup;
>>> Как да харчим парите си през първите години;

Лектор ще е Димитър Караиванов, съосновател на Kanbanize.

Секюрити експо 2018
Какво: Изложение
Кога: 7-10 март, 10:00 часа
Къде: Inter Expo Center
Вход: 5 лева

Изложителите ще показват решения за пожарна и фиическа безопасност, но също видеонаблюдение, биометрия, лични данни и т.н. Събитието продължава три дни и е целодневно (с изключение на петък, когато вратите затварят в 16 часа). Регистрацията е валидна до 6 март, но доколкото разбирам и без такава ще ви пуснат, стига да си платите входния билет.

Блокчейн в образованието
Какво: Бизнес закуска
Кога: 8 март, 9:00 часа
Къде: betahaus
Вход: Свободен

Традиционното сутрешно събитие на betahaus този път ще представи основателите на Open Source University – платформа за обучения и намиране на ИТ кадри. Създателите й са в процес на ICO и ако разбирам правилно предварителната продажба на токени вече е приключила, така че има за какво да разказват. Входът е свободен, но закуската струва 5 лв.

Work-life balance for a woman in the software industry
Какво: Лекция
Кога: 8 март, 19:30 часа
Къде: VMware Bulgaria
Вход: Свободен

Вероятно за да повдигне революционно-феминистките настроения навръх 8 март, българското звено на VMware организира лекция по темата за баланса между работа и личен живот. Водещи ще са Кати Чоу, вицепрезидент в компанията, и Мая Илиева, софтуерен инженер пак там. От информацията за събитието не стават ясни детайли за лекцията, но по всичко личи, че лекторите ще споделят опита си на работещи в ИТ сектора майки.

Техниката у дома през първата половина на XX век
Какво: Изложение
Кога: 9 март, 9:00 часа
Къде: Национален политехнически музей
Вход: N/A

Какъв по-добър край на работната седмица от изложба на ретро потребителска електроника? Организира я Националния политехнически музей и представянето звучи много обещаващо: „Представените експонати са част от богата колекция от битова техника на музея, илюстрираща модернизирането на българския бит от Освобождението до средата на миналия век. XIX век бележи „бумът“ в кухненските новости, а началото на ХХ век е забележително с електрификацията в домовете, включително на кухненското оборудване. Изложбата дaвa възмoжнocт дa ce прocлeди нaвлизaнeтo и уcвoявaнeтo нa „модерните“ за своето време домакински предмети.“

Оставете коментар

Коментарите в този блог са публични. Ако не желаете истинското ви име да бъде публикувано, използвайте псевдоним.