Меню Затваряне

ГЕРБ връща подслушването под контрола на МВР

Обновена на 12.11.2014 от Questo

nearby_friends

Използването на специални разузнавателни средства отново ще стане привилегия на МВР, след като по време на последното правителство на БСП и ДПС то беше изнесено към Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Промените са заложени в законопроект за изменение на Закона за МВР, който е внесен от депутати от ГЕРБ начело с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Законопроектът е публикуван тук.

Цветан Цветанов побърза да обяви, че „не говорим за връщане на техническите операции в структурите на МВР, а искаме да има само една структура, която да осъществява т.нар. подслушвания и проследявания и това да бъде Държавна агенция „Технически операции.“ Новият вътрешене министър Веселин Вучков посочва, че МВР ще бъде заявител пред ДАТО.

Накратко: във внесените от ГЕРБ текстове, в частта за използването на СРС, е премахнато почти навсякъде доминиращата роля на ДАНС. Използването на СРС-та минава под контрола на Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО). Сред другите важни промени са, че ГДБОП отново се връща в МВР, след като предишното правителство го премести в ДАНС.

Управлението на ГЕРБ беше белязано от редица скандали, свързани с (не)правомерно използване на специални разузнавателни средства. В началото на 2011 гръмна скандалът с подслушваните разговори между шефа на митните Ваньо Танов, бившия финансов министър Симеон Дянков и тогавашния премиер Бойко Борисов. Две години по-късно в градската митология се появи емблематичният термин „цецомобил“, илюстриращ специален автомобил, натоварен с техника за подслушване. Самият Цветан Цветанов, на когото беше кръстена шпионската машина, беше обвинен в незаконно подслушване, но вината му все още не е доказана.

Ето как Цветанов и депутатите мотивират промените, свързани със СРС-тата:  „Освен това, звеното към ДАНС с правомощия да притежава техника и да извършва СРС (дирекция за технически операции) се закрива, а тази дейност се прехвърля съм Държавната агенция за технически операции към МС (ДАТО). Абсолютно неоправдано е съществуващото положение (от началото на 2008 г.) в български условия да съществуват паралелно две мощни дирекции за подслушвания, физически проследявания и т. н.: ДАТО и ДАНС.
Грешката в това отношение, „допусната“ от Правителството „Станишев“ през 2008 г. като резултат на вътрешно-партийно противопоставяне, следва да бъде поправена. По-добре късно, отколкото никога!…“

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *