Меню Затваряне

Фалшиви български лични карти за 130 евро се продават в скрития интернет

За около 130 евро можете да си поръчате фалишва българска лична карта и шофьорска книжка. Това показва проверка в нелегалните онлайн магазини в скрития интернет.

Търговецът, който ги предлага, си е избрал името fakeideurope. Преди около 2 години търговец със същия псевдоним продаваше фалшиви български лични карти на цена от около 100 долара. Тогава той беше публикувал като мостра фалшив БГ документ за самоличност със снимка на Брад Пит.

Не е ясно дали става дума за един и същ човек. В обявата се твърди, че е същият. Но в даркуеб не можеш да вярваш на никого, още повече на обяви за нелегални стоки и услуги.

Няма никаква гаранция, че обявата е реална освен няколко положителни отзиви от купувачи (но и те могат да се изфабрикуват).

Практика на измамниците е да публикуват фалшиви обяви и да чакат наивниците да им пратят пари, обикновено в биткойн или друга криптовалута. Купувачите не получават нищо и остават с пръст в устата – не е като да могат да се оплачат в Комисията за защита на потребителите.

Ако все пак обявата е истинска, то търговецът си е вдигнал цените от 2018 г. досега.

Но дори и да е истинска, не съветвам никого да си купува нелегални стоки и услуги от даркуеб. Винаги има риск пратката да бъде открита и тогава купувачът носи наказателна отговорност.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *