Меню Затваряне

Как да накарам Facebook да спре да дава данни за мен на рекламодателите

Новата европейска директива за защита на личните данни влиза в сила през май и носи със себе си цял куп главоболия на компании като Facebook, които търгуват с личните данни на потребителите си (и не само). Facebook ще трябва да предостави на потребителите си лесен и разбираем начин да забранят събирането на данни за рекламни цели.

Бизнес моделът на Facebook зависи от данните, които събира за потребителите си. Ако например вие сте харесали страницата на Nestle, Coca-Cola или BMW, Facebook дава възможност на тези рекламодатели да пласират рекламите си във вашия нюзфийд, постигайки значително по-голяма ефективност на рекламното съобщение.

Въпреки че рекламодателите не знаят, че рекламите им се пласират точно на вас, този модел все пак позволява известно профилиране на потребителите. Според едно проучване е възможно на базата на тези данни да се идентифицират определени общности и социални групи, което пък да доведе до различни видове злоупотреби.

Facebook предоставя възможност на потребителите да забранят събирането на подобни данни, които се наричат Ad Preferences; на българския предпочитания за реклами. Това става с няколко настройки в профила, които могат да се направят от тази страница.

Уточнение: това в никакъв случай не означава, че Facebook изведнъж ще спре да събира данни за вас. Активирането на настройките означава просто, че Facebook ще спре да показва реклами на базата на информацията, която извлича от профила ви.

Ако последвате посочения линк би трябвало да се озовете на страница, която изглежда приблизително така:

Нека да видим какво съдържа тази страница.

Your interests

Тук са събрани рекламите във Facebook, на които вече сте кликали. Ако например кликнете на спонсорирана публикация в страницата на BBC, Facebook приема, че BBC представлява интерес за вас. Может еда прегледате интересите и да премахнете онези от тях, за които не искате да виждате реклами.

Advertisers you’ve interacted with

Показва рекламодатели, чиито сайтове сте отваряли. Да, освен всичко друго, Facebook следи и какви сайтове отваряте. Нещо повече: социалната мрежа следи какви сайтове отваряте дори и ако нямате профил във Facebook. Това става чрез т.нар. социални бутони (например бутони за харесване), които са масово разпространени по повечето сайтове в интернет.

Your information

Тази категория съдържа базова информация за вас като потребител: какво работите, кой ви е работодател, дали сте обвързани, през какъв смартфон влизате във Facebook, месец или година на раждане и т.н. Ако например сте родени през април, е възможно да виждате от време на време реклами на тениски с надпис „Най-големите купонджии са родени през април“. Това се случва, защото производителят на тениските е таргетирал рекламата така, че да се показва само на хора, които са родени през месец април. Имате възможност да изключите предоставянето на тези данни.

Ad settings

Това е основната настройка, на базата на която Facebook решава какви данни за вашите предпочитания да дава на рекламодателите. Тя съдържа няколко категории: Ads based on your use of websites and apps(1), Ads on apps and websites off of the Facebook Companies(2) и Ads with your social actions(3). По подразбиране всяка от тях е включена, така че трябва да ги изключите. Това става като смените от ON на OFF за (1) и (2) и от ONLY MY FRIENDS на NO-ONE за (3).

 

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *