Меню Затваряне

Използвате Chrome? Вижте колко лесно е да ви подслушват

Обновена на 12.01.2015 от Questo

google

В края на миналата година Google пуснаха приставката Google Voice Search Hotword, която ви позволява да търсите в Google чрез гласови команди. След около два месеца един програмист откри как външно лице може да използва тази функционалност, за да ви подслушва. Всичко, което трябва да направи, е да създаде фалшив уебсайт и да ви убеди да му дадете достъп до вашия микрофон. Ето в това клипче е описан механизмът на действие.

Как това може да бъде използвано срещу вас? Представете си, че някой създаде сайт-примамка: например нещо от сорта на „Покажи ми гласа ти, за да ти кажа какъв си“. За да чуете анализ на вашия глас и характер, трябва да позволите на въпросния сайт да получи достъп до вашия микрофон. Уловката се състои в това, че сайтът отваря незабелязано pop-up прозорец, в който има скрипт за прослушване. След като сте дали достъп на сайта до вашия микрофон този скрипт се активира и улавя всеки звук от вашия микрофон. И – ако собственикът на сайта реши – може да изпрати записа на сървър и след това този запис да бъде използван срещу вас.

За да се стигне до този сценарий обаче трябва да има няколко необходими условия:

– Да използвате Google Chrome, и то версия над 31, която поддържа Google Voice Search Hotword. При други браузъри трикът не работи;

– Да позволите на сайта да получи достъп до вашия микрофон;

– Да не затваряте pop-up прозореца;

Както виждате, подслушването с Google Chrome наистина е лесно, ако не внимавате. Има как да се предпазите, като следите на кои сайтове сте дали достъп до вашите периферни устройства. Това става лесно през настройките на браузъра.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *