Меню Затваряне

Ето защо не трябва да използвате ChatGPT със служебния си имейл

Обновена на 12.01.2024 от Questo

Ако сте се регистрирали в ChatGPT със служебния си имейл адрес, вашият шеф може да чете нещата, които споделяте с изкуствения интелект.

Така че ако имате навика да задръствате ChatGPT със заявки от рода на: „Как да не ходя на работа, без да си пускам отпуск“; или пък искате от чатбота да ви напише мотивационно писмо, защото си търсите нова работа, внимавайте – тази информация може да достигне до прекия ви ръководител.

Как ChatGPT може да ви изпорти на шефа

В края на 2023 г. OpenAI – компанията, която разработва ChatGPT – публикува промени в своята политика за поверителност.

В нея вече се посочва, че ако потребител използва ChatGPT със служебния си имейл адрес, акаунтът му може да бъде зачислен към служебния акаунт на оргнизацията, която притежава домейна на имейл адреса.

Коетпо пък означава, че администратора на ChatGPT акаунта на организацията може да чете съдържанието, което потребителя ChatGPT. С други думи: заявките (промптове) които въвежда в ChatGPT, и отговорите на чатбота.

Ето как е описано това в политиката за поверителност:

„Ако създадете акаунт с имейл адрес, притежаван от организация (например вашия работодател), този акаунт може да бъде добавен към бизнес акаунта на организацията при нас. В този случай ние ще ви изпратим известие, за да помогнете за лесното прехвърляне на вашия акаунт; освен ако организацията вече не ви е уведомила, че може да наблюдава и контролира вашия акаунт. След като акаунтът ви бъде прехвърлен, администраторът на организацията ще може да го контролира, включително достъп до съдържание и ограничаване или премахване на достъпа ви до акаунта.“

Как служителите използват ChatGPT

Някои служителите използват ChatGPT, за да има напише мотивационно писмо, да им структурира автобиография или да генерира друго съдържание, което подсказва, че служителят се кани да напусне.

Други използват изкуствения интелект като източник на информация, с която да навредят на своя работодател. Например с малко усилия ChatGPT може да създаде елементарен зловреден код.

Това са все неща, които могат да вкарат служителя в беля, ако стигнат до шефа му.

„Или използвайте ChatGPT с личен имейл адрес, или се въздържайте да питате чатбота неща от рода на: „Как да хакна имейла на шефа си“, коментира Иван Шуман, колумнист на Computerworld.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *