Меню Затваряне

Най-добрият безплатен хостинг на 2020

Обновена на 12.03.2020 от Questo

Знам, знам. Няма такова нещо като добър безплатен хостинг.

Или поне в това ще се опитат да ви убедят повечто хостинг компании и администратори на сайтове.

Ако искате да поддържате сериозен сайт, безплатните хостинг услуги няма да ви свършат работа. Но ако искате да започнете нещо малко: като блог или презентационна страница, не е необходимо да плащате за хостинг.

Броят на безплатните хостинг планове се увеличава, а параметрите на някои от тях са внушителни. В тази статия ще ви представим някои от тях, а след това ще обсъдим какви са недостатъците на хостинга за 0 лева.

Безплатен хостинг: кой дава най-много за без пари

безплатен хостинг

Забележка: Това не е класация, а по-скоро списък. Подредил съм плановете основно по пространство и трафик. Когато избирате уеб хостинг, трябва да вземете предвид и други индикатори като uptime.

Infinity Free

Infinity Free обещава неограничено пространство и трафик, че и 10 имейл кутии. Друг е въпросът, че има редица ограничения, които едва ли ще ви позволят да се възползвате от „бомбастичните“ параметри.

Пространство Неограничен
Трафик Неограничен
Поддръжка Имейл
Харесвам Cloudflare защита
Не харесвам Дневен лимит от 50 хил. заявки, не е подходящо за сайтове с много файлове

Freehosting

Freehosting се кълнат, че безплатният им план може да поеме около 30 хил. посетители дневно за PHP базиран уебсайт. Не бих ви съветвал да разчитате на безплатна услуга, ако очаквате толкова много посещения. Но твърдението все пак е доста смело.

Пространство 10GB
Трафик Неограничен
Поддръжка Имейл
Харесвам Сайт билдър с над 150 темплейта, от които да избирате
Не харесвам Не можете да си правите поддомейни

Byet Host

Byet не предлага дисково пространство с космически размери, но пък компенсира с приличен микс от други характеристики. Освен неограничен трафик можете да се възползвате от бонуси като поддомейни, до 5 имейл адреса и софтуер за упралвение на SSL сертификатите.

Пространство 5GB
Трафик Неограничен
Поддръжка Имейл/Форум
Харесвам Включва инструменти за SEO
Не харесвам Лимит на размера на файловете, които могат да се качват(10MB)

FreeWebHostingArea

Някои от вас може и да ми теглят една, но 1.5GB и неограничен трафик не са без значение. Това решение не е подходящо, ако се захващате за пръв път с хостинг и качването на уебсайт. Причината е не толкова интуитивния интерфейс (само им вижте уеб дизайна) и липсата на някои инструменти за изграждане на вашия сайт.

Пространство 1.5GB
Трафик Неограничен
Поддръжка Имейл
Харесвам Възможност за SSL сертификат
Не харесвам Има реклами

Googie Host

Google Host предлагат нелош микс от функциналности и 1GB пространство на сървърите си, което е достатъчно за малък блог. Компанията е индийска и това прави още по-забавни очевидната прилика с Google и несъответствията в размера на разрешения трафик (на едно място пише, че е 100GB, а на друго – неограничен).

Пространство 1GB
Трафик 100GB
Поддръжка Имейл/образователни материали
Харесвам Cloudflare защита
Не харесвам Сайт билдърът е trial версия

Zetta Host

Развейте трибагрениците, Zetta Host е компания с български произход. Промотират продукта си като безплатен хостинг за WordPress. Имат си cPanel и могат да ви предложат един bg.cm домайн: ако не друго, поне е кратък.

Пространство 1GB
Трафик 5GB
Поддръжка Чат/имейл
Харесвам До 3 поддомейна
Не харесвам Може да регистрирате само един имейл акаунт

В никакъв случай не претендирам за изчерпателност. На пазара е пълно с доставчици, които предлагат безплатен или много евтин хостинг. Ако имате други предложения за изгодни планове, оставете ги като коментар под статията.

Заслужава ли си?

Всички обичаме безплатните продукти. Но безплатният хостинг също си има цена. Той предлага ограничени възможности, които в един момент могат да се превърнат в непреодолими недостатъци.

Хостинг компаниите предлагат безплатни планове, за да привлекат нови клиенти. Когато сайтовете им започнат да се разрастват, те са изправени пред избора да минат към платен план или да си търсят нов доставчик. Второто изисква време и усилия, което насочва клиентите към първия вариант.

Безплатен хостинг: недостатъци

Нека да видим с какви проблеми можете да се сблъскате при използването на безплатна уеб хостинг услуга.

Реклами

Доста безплатни предложения пласират реклами на сайта ви. Това е ужасно за потребителя, а и за вас. Защо ви е да публикувате нечии други реклами на вашия сайт?

Сайтът ви може просто да изчезне

Политиката на хостинг компаниите понякога е доста затегната. Например някои отказват да хостват сайтове със съдържание за възрастни. Това означава, че сайтът ви може да бъде изтрит, ако не отговаря на правилата.

Не че това не може да се случи и с платен хостинг (ако например поддържате сайт за тероризъм), но като цяло при платените услуги разполагате с доста по-голяма свобода.

Липса на бекъп

Някои безплатни хостинг услуги нямат опция за бекъп. Това означава, че ако нещо се случи с базат данни на сайта, няма как да я възстановите.

По-ниска скорост на зареждане

Възможно е безплатната хостинг услуга да предлага по-ниска скорост на зареждане на сайта ви от платената. Това е един от начините, с които компаниите ви „убеждават“ да минете към платен план, където скоростите са по-високи.

Заключение

Безплатният хостинг е добро бюджетно решение. Ако сте готови да преглътнете недостатъците, можете да се възползвате от някои доста добри оферти.

Но това е до време. Ако искате да създавате фирмен сайт, онлайн магазин или страница на НПО, ще трябва да изберете платен хостинг план.

1 Comment

  1. Добри относно безплатния хостинг

    Супер полезна статия! Има толкова елегантни решения, които струват буквално колко едно кафе или кутия цигари, но понякога хората не осъзнават преимствата и недостатъците на безплатните решения.

    Супер блог! Поздравления!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *