Меню Затваряне

Защо приятелите ми изчезват от Facebook?

Обновена на 18.12.2014 от Questo

facebook

Вероятно се е случвало и на вас: хора, с които сте приятели във Facebook, вече не са активни в социалната мрежа. Не публикуват нови неща, не играят любимите си игри, не отговарят на постове и съобщения. Логично е да се запитате дали това се дължи на факта, че този човек не влиза в профила си или просто ви е блокирал по някакъв начин.

Facebook позволява на потребителите да ограничат количеството информация, която социалната мрежа споделя за тях на останалите потребители. Това е необходима функция, която предпазва потребителите от потенциални заплахи като следене, извличане на лични данни и вербални атаки.  Facebook е огромна база от данни, която, ако не се контролира, дава достъп на всеки до вашите снимки, гледни точки, приятели и начин на живот.

Има няколко причини, поради които вече не виждате обновления на профилите на определени хора. Първото – и най-очевидно – е, че човекът просто е спрял да влиза във Facebook. Има обаче и други възможни обяснения: например може би е деактивирал профила си. Или пък е забранил на определени хора (сред които явно сте и вие) да виждат какво се случва с профила му. Или пък ви е блокирал.

Но как да разберете какво точно сте е случило?

„Защо приятелите ми изчезват от Facebook?“ е въпрос, който периодично получавам под една или друга форма. Наскоро един от читателите на този сайт ми съобщи за следния проблем: профилът й във Facebook е хакнат, а след като си връща достъпа до него, от списъка с приятели са изчезнали определени хора. Тя прави опит да ги открие и да им изпрати нови заявки за приятелство, но това се оказва невъзможно, защото изобщо не може да ги открие с търсачката на Facebook.

Това, което се беше случило – и което, изглежда, е честа практика сред хакерите – е, че някой беше блокирал част от приятелите й. Много хора не разбират какво точно представлява блокирането: то наподобява изтриването на хора от списъка с приятелите, но не съвсем. Когато блокирате някого във Facebook, той изчезва от вашия списък с приятели, не може да Ви изпраща съобщения и не може да ви открие в търсачката на Facebook. Освен това блокирането е двупосочно – т.е. когато блокирате някого, вие също преставате да го откривате във Facebook.

Така че ако някой от приятелите ви във Facebook внезапно изчезне и не можете да го откриете дори с търсачката, той най-вероятно ви е блокирал. За съжаление в такъв случай нищо не може да се направи: ако искате да се свържете с него/нея, ще трябва да изберете друга форма на комуникация като имейл, Skype, телефон и т.н.

Може обаче да проверите дали случайно вие не сте го блокирали. Това остава от Settings>How do I stop someone from bothering me?>View All Blocked Users. Ако видите името на вашия приятел там, то значи вие (или някой с достъп до вашия профил) сте го блокирали.

Другият, много по-често срещан вариант, е даден потребител да деактивира профила си. Деактивирането е почти пълно изтриване на профила, като информация за него остава само в сървърите на Facebook.Това е избор, който доста хора правят, за да се отърват от информационното замърсяване и безконтролното споделяне на лични данни.

Можете да разпознаете деактивиран профил по това, че той продължава да се появява в списъка с приятели, но вече няма снимка. Ако се опитате да напишете името на човека в търсачката, тя изкарва съобщение, че профилът е деактивиран. Изпращането на съобщения и тагването на деактивирани профили е безсмислено, защото собственикът му не може да ги види.

Има и трети вариант: собственикът на замлъкналия профил просто не ви харесва особено и не иска да му се бъркате в личния живот. Той може да ограничи вашия достъп до неговите снимки, статуси, харесвания и т.н. Така вие ще виждате профила му, но той ще изглежда замръзнал във времето – без обновления и почти без промени (ще може да виждате например смяна на профилната снимка). За разлика от предишните описани варианти обаче в този случай потребителят може да получава вашите съобщения. Затова, ако искате да разберете дали ви е ограничил, просто го попитайте.

 

Подобни статии

19 Comments

  1. светлина

    Възможно ли е да се ограничи излизането на Фейсбук профила в търсачката на Гугъл и той да е невидим при търсене за определени хора?

      • светлина

        Благодаря! Питам, защото знам за определен човек, че деактивира профила си преди време и той за известно време излизаше със старата снимка, но със съобщение, че връзката, която се следва не съществува или е повредена. От известно време забелязах в съобщенията си сменена снимка на същия този профил. При търсене във Фейсбук или Гугъл търсачките излиза, че е избрана несъществуваща връзка или че лично аз съм ограничен да виждам избраното. И, въпреки това, при едно от търсенията се появи този профил като съществуващ, но при следващ опит- не. Любопитна ми е техническата страна на въпроса и тази двойственост и неяснота.

  2. Диана

    Аз искам да ви попитам как да добавя отново в приятели човек, който блокирах днес, след това го отблокирах, а той ме блокира, за да ми върне жестта, а после се сдобрихме и се отблокирахме и сега не можем да се добавим отново в приятели никъде не виждаме как… Как да стане това?

    • Questo

      Бихте ли уточнили какво имате предвид под „никъде не виждаме как“. Не си откривате един друг профилите или си ги откривате, но не ви излиза бутончето за изпращане на покана за приятелство? Ако е първото, възможно е единият все още да е блокиран от другия. Ако е второто, възможно е настройките на поверителността да са направени така, че да получавате покани само от определени хора, например Friends of Friends. Ще трябва да ги промените така, че да получавате покани от всички.

  3. isi

    i na men mi iz4ezna edin priatel ot spisaka i sega kato se opitah otnovo da go dobavq ne mi izliza buton za dobavqne .vlqzoh ot profila na priatel i ot tam mi izliza buton za dobavqne zna4i nqma ograni4enie da mu izpra6tat samo priateli na priateli.za6to togava na men ne mi dava buton za dobavqne??

  4. Гост

    Защо на даден профил я няма опцията „изпрати покана“, а само изпрати съобщение?Не ме е блокирал, защото виждам профила, но някак ме е ограничил може би, без да ме блокира?

  5. Веселина

    Защо профила не ми е в приятели а където гледам кой е на линия той ми излиза най от горе

  6. ивайло николо

    моя проблем не е такъв в фейсбука когато изпращам покана за приателстово след време изчезват без причина когато намен ми пращан никога не изчезват защо

  7. Севда

    Здравейте аз отблокирах един мой приятел но той въобще изчезна от фейс бук търся го като приятел но нищо не става как мога отново да сме приятели в фейсбук

  8. Ивелина Жекова

    Здравейте, акаунта ми е деактевиран заради публикувани снимки на дъщеря ми голичка на плажа (забравила съм, че не трябва). Ще ме пуснат ли от ново. Благодаря Ви

  9. Мари

    Аз имам същия проблем като първия случай.В списъка от месенджер виждам човека но във фейса не го намирам.Пробвам да го намеря от други профили няма го изчезна безследно.Дава му че ума проблем със заредждането на профила.От всички възмижни профили от който сме го ръсели в същото.За какво иде реч?

  10. Елена Хаджиева

    Защо на даден профил я няма опцията „изпрати покана“, а само изпрати съобщение?Не ме е блокирал, защото виждам профила, но някак ме е ограничил може би, без да ме блокира?

  11. Елена Хаджиева

    Защо на даден профил я няма опцията испратих покана, а само испратих съобщение? Не ме е блокирал, защото виждам профила, но някак ме е ограничил може би, без да ме блокира.

    • Questo

      Привет, Елена, най-вероятно този човек е настроил профила си така, че може да получава покани само от приятели на приятели. Т.е. ако с него нямате общи приятели, вие няма как да му изпратите покана за приятелство. Но пък може да му пишете в месинджър и да му кажете да промени настройките за поверителност на профила.

      Възможно е причината е друга – например той или вие сте достигнали максимума от 5000 приятели. В такива случаи не може да се добавят нови приятели. Трябва да се изтрият някои от съществуващите, за да падне бройката под 5000 приятели, и тогава отново могат да се добавят нови хора като приятели.

Вашият отговор на xari Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *