Меню Затваряне

Десет неща, които трябва да знаете за Viber

Обновена на 05.11.2016 от Questo

viberlogo

1. Viber по всяка вероятност вече разполага с мобилния ви номер – дори и никога да не сте му го давали

Едва ли го осъзнавате, но когато си инсталирате Viber, приложението сваля копие от целия телефонен указател на мобилното ви устройство. Viber използва тази информация, за да ви свърже със всички ваши контакти, които вече са си инсталирали месинджъра.

Това означава, че дори и никога досега да не сте си инсталирали Viber, вашият мобилен номер най-вероятно вече се намира в базата данни на приложението, където е бил „предоставен“ от някой ваш приятел. ОСвен това Viber съхранява метаданни за вашата активност: информация за направени обаждания и съобщения, продължителност на обажданията и т.н. Всичко това е обяснено в политиката за работа с лични данни на Viber.

2. Ако смените мобилния си номер, вашият Viber акаунт може да попадне в ръцете на някой друг

Viber използва вашия мобилен номер като идентификационен номер (мислете за него като за ЕГН). Когато смените мобилния си номер, Viber продължава да ви идентифицира чрез него, а не чрез новия номер. Проблемът е, че мобилните оператори често дават освободените мобилни номера на нови абонати. Ако някой получи стария ви мобилен номер и реши да си инсталира Viber, той ще влезе във вашия VIber акаунт.

Решението на този проблем е просто: ако смените мобилния си номер, задължително деактивирайте Viber акаунта си и си направете такъв с новия мобилен номер. Това премахва възможността старият ви акаунт да се озове в чужди ръце.

3. Viber (почти) винаги разкрива на другите кога сте онлайн

За разлика от други месинджъри като Skype, където можете да скриете статуса си, Viber винаги сигнализира на другите абонати, когато сте онлайн. Е, всъщност невинаги – в съпорт центъра на Viber са регистрирани случаи, при които статуса на абоната не отговаря на изписаното от Viber. Но като цяло правилото е, че когато телефонът ви е свързан към интернет, Viber казва на всички абонати, че сте оналйн.

Имате възможност да скриете, че сте онлайн, но тогава и вие няма да можете да виждате кой е на линия.

4. Viber може да показва местоположението ви с всяко съобщение, което изпращате

Звучи невероятно, но въпреки голямата популярност на Viber в България все още много абонати не знаят, че с всяко изпратено от тях съобщение те изпращат и географските си координати – освен ако не са изключили услугата за геолокация. Тази функция – и как да бъде спряна – са обяснени в тази статия. Много потребители на Viber обаче съзнателно я държат включена и изпращат местоположението си на всеки, с който си пишат.

5. Ако блокирате някого в група, това не го спира да вижда вашата активност в групата

Viber дава възможност да блокирате абонати и изпращаните от тях съобщения. Когато го направите, блокираният абонат не получава никаква индикация, че е блокиран. Това правило важи и когато блокирате абонат в група. Разликата там е, че блокираният абонaт продължава да вижда активността ви в групата – също както вие продължавате да виждате неговата. Блокирането важи само за съобщения и обаждания между вас двамата.

6. Старите версии на Viber могат да се подслушват, тъй като не поддържат криптиране на трафика. През април 2014г. няколко специалисти по онлайн сигурност хвърлиха бомба, след като откриха, че Viber не поддържа криптиране на част от генерирания от потребителите трафик. Оказа се, че стотиците милиони потребители на приложението изпращат снимки, клипчета и географски координати през Viber, които лесно биха могли да бъдат прихванати от лаптоп с инсталиран софтуер за анализ на интернет трафик. Какво означава това ли? Представете си, че сте в мола или в заведение, където има безплатен безжичен интернет. Ако се включите към wifi мрежата и използвате Viber, генерираният от вас интернет трафик може да бъде прихванат от някой с подходящия лаптоп и софтуер. Viber веднага реагираха и всички нови версии на програмата криптират трафика на потребителите. Но опасността остава за тези от вас, които все още използват стара версия на Viber. Затова, ако отдавна не сте обновявали Viber, направете го веднага.

7. Възможно е Viber да приема обаждания от мобилен телефон като Viber обаждания. От компанията не обичат да говорят много по темата (не отговориха на имейл с въпроси), но очевидно Viber иска да събира такси за терминиране при международни обаждания. Обикновено тези такси се начисляват, когато абонат на един мобилен оператор звънне на абонат на друг мобилен оператор. Някъде от 2013г. насам Viber се опитва да интегрира основната си услуга (гласови обаждания и текстови съобщения) към традиционната мобилна телефония: така че софтуерът да участва в терминирането на разговорите и да генерира приходи от това. По думите на Талмон Марко, основател на Viber, компанията е провеждала тестове с лимитиран брой абонати в тази посока. Това означава, че е възможно обаждане от чужбина да бъде получено като обаждане през Viber – дори и ако обаждащият се няма инсталирано приложението на телефона си.

8. Ако дадете на някого мобилния си телефон, той може да инсталира вашия Viber акаунт на компютъра си. Това е възможно, тъй като Viber поддържа т.нар. първични и вторични устройства. Първичното устройство обикновено е мобилният ви телефон, от който първоначално сте се регистрирали във Viber. Освен него вие можете да инсталирате Viber със същия акаунт и на други устройства като лаптоп, настолен компютър или таблет, които са вторични.  Когато активирате Viber на вторично устройство, софтуерът ви изпраща код за активиране на основния акаунт, който е инсталиран на мобилния ви телефон. Ако някой разполага физически с мобилни ви телефон, той може да инсталира Viber на лаптопа си, да го регистрира с вашия мобилен номер и да види какъв е кодът за активиране. По този начин неговият лаптоп става вторично устройство към вашия акаунт и той може да чете кореспонденцията ви.

9. Групите във Viber не могат да се изтриват от никого; дори от техните създатели. Viber групите са удобен начин за споделяне на информация между много хора, но имат един недостатък – веднъж създадени, споделената в тях информация не може просто да се изтрие. Дори създателят на групата няма такива правомощия – той може само да напусне групата чрез опцията Leave and Delete. Тази опция обаче не изтрива групата, а просто изтрива груповия чат от акаунта на създателя. За останалите участници групата продължава да съществува и те могат да виждат цялата публикувана в нея информация. Групите във Viber се изтриват автоматично едва след като всичките им членове ги напуснат.

10. Премахването на Viber от мобилния телефон не изтрива акаунта ви. Е, поне не веднага. Част от потребителите си мислят, че е достатъчно да изтрият Viber от телефона си, за да затрият своя акаунт. Но дори след изтриването на Viber вашата кореспонденция остава на сървърите на приложението в продължение на 45 дни. След този срок тя се изтрива, но дори и тогава Viber продължава да помни вашия акаунт. Ако искате незабавно да изтриете вашата Viber комуникация, по-доброто решение е да деактивирате акаунта си.

Подобни статии

347 Comments

 1. Мари

  Здравейте, каква е причината да пиша на даден човек във вайбър от 3 дни,но съобщенията ми са само с едно тикче т.е. че не са доставени на телефона, а имат само една отметка,а не две .Виждам че последното влизане на абоната е преди три дни? Благодаря!

  • Questo

   Обикновено това означава, че абонатът не може да получи съобщенията – няма интернет или си е изтрил приложението. Другият вариант е да ви е блокирал, но вие казвате, че можете да видите последния му онлайн статус. Ако ви беше блокирал, не би трябвало да виждате статуса му. Затова бих заложил на първите две предположения – или е на място без интернет, или си е изтрил приложението.

   • мари

    Здравейте и аз така си мислех, но не би ли трябвало ако си е изтрил вайбъра да ми изписва че абоната няма инсталиран вайбър и като изпращам съобщение да ми изписва че няма и да не излиза една отметка(тикче)?

    • Karmen

     Kak moga da razbera noviqt telefonen nomer na abonat koito e bill v kontaktite mi? Pokazva che nomerat e v momenta vibar out IMA li takava opchiq I kak da razbera

 2. Михаела Стоянова

  Здравейте. Как мога да премахна член на група във вайбър? Някакъв непознат номер влезе в общ чат, където никой не го познава и не го е добавял. Благодаря предварително!

 3. Андрей

  Искам да знам ако си инсталирам втори Вайбър на лаптопа и си сменя после телефона трябва ли да го инсталирам на ново в лаптопа за да работи

 4. Десислава

  Имам въпрос : Бях в група ,но исках да я скрия от дъщеря ми ,дадах скриване и сега нрмога да я намеря …излизат ми горе ,че имам известия ,но не я намирам :)😜😜

 5. Румяна

  Здравейте, имам следния проблем. Мога да получавам съобщения, изпращам но не се получават от един абонат-Gabi. Тя твърди, че не съм блокирана. Моля Ви, да ми пишете как да се справя с проблема!!! С другите абонати нямам такъв проблем.

 6. Бисер Иванов

  Здравейте.Искам да попитам има ли начин да възстановя изтрити съобщения и чатове във вайбър.Телефона е самсунг j6 и не съм правил копия за сигурност.

  • Questo

   Трудно. Но бихте могли да помолите другата страна в разговора да ви прати копие от комуникацията.

   • Теди

    Здравейте!Имам един важен въпрос!Не винаги,но много често вайбър не ми звъни и не ми идват съобщения,а когато влезна случайно виждам че съм имала обаждане?От какво може да е проблемът?

    • Questo

     Този номер и на мен ми го прави и не мога да разбера защо. Може би ако опитате да преинсталирате Viber, ще се оправи. При мен обаче не помогна

 7. Sergei

  За втори път ми се случва да изчезне звуковото известие на приложението при входящи съобщения. В последните известия също липсва вайбър като входящи съобщения и пропуснати обаждания. С преинсталация и заводски настройки на приложението не се оправя. Само ако се ресетне телефона и се качи с резервно копие всичко заработва нормално. Някой нещо да знае по въпроса ? Samsung j7 2017.

 8. Мели

  Здравейте, днес се случи следното:съученичка на сина ми го обвинява, че снощи той и е звънял по вайбър до към 12 часа посред нощ,обаче телефона му беше в мен а той спеше.Интернета му беше включен а телефона заключен,момичето е показало и снимки на пропуснатите обаждания( около 40) майка и също ми прати снимка от вайбъра на момичето.Някой има ли обяснение за това как е възможно.

 9. Хриси

  Здравейте , при връщане на фабричните настройки на телефона и махане на картата , профила ми на Вайбър достъпен ли е на телефона.

 10. Миа

  Добър ден! Имам въпрос относно Вайбър.Как мога да излизам от Вайбър и когато мога да влизам при включен интернет постоянно? Има ли настройка за включване и изключване на Вайбър? И как да направя тази необходима за мен настройка? Благодаря предварително:)

  • Questo

   Привет, във Viber ма опция Exit, можете да използвате нея. Не съм много запознат много с тази функция, но доколкото разбирам тя ви показва в статус офлайн, докато в същото време не изключва напълно приложението. Те.е можете да получавате съобщенияя и обаждания.

   Преди време бях чел в един форум, че можете да изключите приложението от НАстройки>Приложения>Viber> Принудително спиране (за телефони с Андроид). Не съм го пробвал и не знам какъв ще е резултатът от това: дали ще ви показва офлайн и дали ще можете да получавате входящи съобщения. По принцип технологията на Viber е такава, че приложението винаги работи на заден фон в смартфона ви.

   СЪщо така искам да уточня, че не съм представител на Viber. За да получите най-точна инфомрация следва да се обърнете към такъв.

 11. Миа

  Добър ден! Имам въпрос относно Вайбър.Как мога да излизам от Вайбър и когато мога да влизам при включен интернет постоянно? Има ли настройка за включване и изключване на Вайбър? И как да направя тази необходима за мен настройка? Благодаря предварително:)

 12. Ешито

  Здравейте,

  Каква е тази опция на вайбър да виждам, когато абоната е на линия, но в същото време съобщението ми да стой като неизпратено.

 13. Диди

  Здравейте имам въпрос:
  Всеки ден ми се появяват номера във вайбър все едно съм добавила нов номер, а в действително не съм…как е възможно и от къде идват тези номера?

 14. Гергана

  Здравейте! Проблема ми е следния. Аз съм в Англия , звъня от моя мобилен телефон пак на мобилния на дъщеря ми , която е България, но при нея показва, че звъня на вайбър. Не мога да разбера как се получава и може ли да се направи нещо

 15. Живодар

  Viber app ми блокира и го изтрих, капих нова версия и не успявам вече да се логна.Дава грешка и да пиша на съпорт център…писах десетина пъти но без резултат…няма отговор…

 16. Bilyana Georgieva

  Здравейте,искам да попитам защо със новата версия на вайбъра не мога да виждам кога абонат е бил последно на линия? Благодаря ви.

  • Questo

   Ако не виждате статуса само на определен абонат, може би той просто е изключил статуса си. В този случай нищо не можете да направите, тъй като това зависи от настройките на неговия профил, не на вашия.

   Ако не виждате статуса на нито един абонат, възможно е да сте изключили функцията за споделяне на статуса. Когато я изключите, другите не могат да виждат вашия статус, но и ви не можете да виждате техните.

   Можете да включвате и изключвате тази функция от:

   Settings > Privacy > Share ‘Online’ Status

  • Десита

   Здравейте,въпросът ми е следният:Защо със новата версия на вайбъра когато абоната е последно е бил на линия е със много дребен шрифт. Има ли начин да се направи по-голям шрифта? Благодаря ви!

 17. Крис

  Здравейте,преди време дадох сим картата заедно с телефона си на друг човек ,изтрих вайбър ,но сега се чудя дали при инсталирането на нов няма да излезе моята хронология.Минали са няколко месеца и не е инсталиран вайбър на устройството или същата сим карта.Има ли някакъв срок след който акаунта ми ще се изтрие и няма да излезе моя съответно и хронологията при ново инсталиране на вайбър?

  • Questo

   Хронологията ви би трябвало да е изтрита в момента, в който сте изтрили Viber. Възможно е тя да се възстанови само ако преди това сте й направили бекъп, но това означава, че освен до вашия телефон, този човек трябва да има достъп и до вашия имейл (или Google Drive, ако там сте направили бекъпа)

   Въпросът зьа истриването на акаунта е интересен, но за съжаление не мога да дам точен отговор. Ще предположа, че не сте деактивирали акаунта си, а само сте изтрили приложението от смартфона. Ако сте деактивирали Viber, целият акаунт е изтрит и следователно няма какво да ви притенсява. Но ако само сте изтрили приложението, част от профила ви може все още да се пази на сървърите на Viber.

   Преди в политиката за поверителност на Viber беше посочено, че ако изтриете приложението, данните ви (име, телефонен номер, контакти) се пазят в срок от 90 дни. Само че в настоящата политика на Viber този срок е махнат и нищо не се казва по въпроса. Може срокът още да си е 90 дни, а може и да е променен.

   Ще пиша на съпорта им да ги питам, току ми отговорили

  • Questo

   Хм, всъщност според старата политика за поверителност на Viber след 90 дни се трият само контактите на абоната, но телефонния му номер и ID на устройството продължават да се пазят.

 18. Надя

  Здравейте!От известно време в чата на Вайбър се набътаха няколко представители на неизвестни за мен сайтове,които не мога да изтрия по никакъв начин.Моля за съвет!

 19. Надя

  Здравейте!От известно време в чата на Вайбър се набутаха няколко представители на неизвестни за мен сайтове,които не мога да изтрия по никакъв начин.Моля за съвет!

 20. Сейде

  При деинсталиране на приложението viber, виждат ли се обажданията т. е. Набрах номер без да искам и не иска да се вижда обаждането и деинсталирах приложението. Въпросът ми е дали съответният човек ще види обаждането

 21. Ивелина

  Здравейте.
  Преди няколко дни си изтрих акаунта на вайбър.. деинсталирах и самото приложение от мобилният ми телефон. Но от 2 дни си го инсталирах отново и от тогава се мъча да си създам и акаунт ..но все ми изписва че за момента това не е възможно да опитам по късно и до там. Може ли да ми кажете каква може да е причината?

 22. Виолета Вълева

  Може ли да ми кажете плащам ли допълнително нещо, освен месечната такса,ако ползвам вайбър за разговори в страната и чужбина?

 23. secureyourlife

  Не мога да повярвам, че все още има малоумници, които доброволно си вдигат краката, за да бъдат забременени с този вирус, наречен Viber.

 24. Нели Миланова

  Ако изпратените от мен съобщения във Вайбър са с две чавки.. Значи ли, че са прочетени?

 25. Ками

  Здравейте. Каква е причината при инсталиране на вайбър на самсунг а5 2017 да излиза икона за активиране/инсталиране на двоен месинджър? Аз ползвам вайбър само на мобилния си телефон, но имах проблем с всичките си пощи и профили и известно време го бях деактивирала. Възможно ли е някой ако е сканирал QR кода на вайбъра ми или е видял имея на телефона ми поради мое невнимание все още да има достъп до вайбъра ми и какъв е начина да го спра този достъп?

 26. Дони

  ако изтрия целия чат от моя телефон с апределен човек, при него изтрива ли се също, снимки , съобщения , всичко , мола отговорете

 27. Симона

  Здравейте. Имам проблем,на моя телефон регистрирах Вайбър на др човек. След като го махнах,не можах да си вляза вече в моя. Излизат ми контактите на другия човек. Как да си възстановя акаунта с всички съществуващи съобщения и файлове?

 28. Пеева

  Здравейте, създадох обществена група и искам да закача на върха на чата някакво съобщение, което да се вижда от всички, но не знам как да стане това. Бихте ли ми помогнали. ОС е андроид.

 29. Пеева

  Здравейте, създадох обществена група във вайбър и искам да закача на върха на чата някакво съобщение, което да се вижда от всички, но не знам как да стане това. Бихте ли ми помогнали. ОС е андроид.

 30. Veneto

  Здравейте.Възможно ли когато водя разговор по вайбър да не се прекъсва от телефонно обаждане ?

 31. Петрова

  Здравейте!Интересува ме мога ли да деактивирам вайбър,за да изтрия всичките си данни и след това да го активирам отново от същия телефонен номер.

 32. Ангел

  Здравейте каква е причината писах на даден човек , първите няколко съобщения са с две тикчета и тъмно синьо , след това изпратих няколко съобщения със снимки пак са с две тикчета но са в бяло възможно лие да не ги е получил или да не ги е видял като са в бяло ?

 33. Ирина

  Здравейте! Преди 2 години изпратих съобщение на един от контактите си и след като ми изписа „видяно“ спрях завинаги да виждам статусът на влизане, т.е. ме блокира. Миналата есен изведнъж на кореспонденцията ни ми се появи снимка на иконата на човека и като влязох в чата ни вече си пишеше онлайн статусът. Помислих, че си е направил нов профил и е деактивирал предишния и автоматично вече не съм блокирана, понеже е в контактите ми. Но за много други контакти получавам съобщение, като отново са се присъединили във вайбър или, че са новодошли, нови профили. А за контактът, който ме блокира не съм получила. Това значи ли, че не си е махал вайбъра и правил нов, а че той ме е отблокирал?

  • Questo

   Здравейте, не мога да дам категоричен отговор, но звучи по-скоро като да е махнал блока

 34. Иви

  Когато напусна общ чат във вайбър, останалите в чата получават ли известие, че съм напуснала групата.??

 35. Сашо

  Здравейте! Как мога да променя мястото (директорията на ПС), където ВАЙБЪР записва изображенията от чата. Ползвам Вайбър и на мобилен телефон и на стационарен компютър. Явно по подразбиране е Libraries/Documents/ViberDownloads, което не ме устройва. Благодря!

  • Questo

   Привет, нямам информация как се прави това. Доколкото разбирам от една форумна дискусия преди е било възможно.

 36. Мария

  Здравейте имам проблем… Тъй като ползвам вайбър вчера ми писа един човек без да ми е имал номера.. Излезна мой познат който каза че номера ми който го смених преди 9 месеца му е излезнала във вайбър като познат контакт.. Какво да направя

 37. Дилян

  Здравейте как е вазможно при истрита и сменена профилна снимка да се появи на друг абонат а при други да е новата като имаме впредвит че този абонат го нямах в контакти бях го истрил првди време благодаря

 38. Евтим

  Здравейте, когато си част от Вайбър група и се гледат множество снимки и клипове се трупа голям обем от данни, които запълват паметта на телефона. Въпроса ми е може ли да се гледат снимки и клипове, но те да не се запаметяват в паметта на телефона?

 39. Женя

  Здравейте, във вайбър ми се появяват хора, които нямам като контакти и не познавам. Нямам вайбър на друго устройстрво, освен телефона / проверих в акаунта си/. Имате ли идея от къде може да са се появили?

 40. wiwi

  Здравейте ,
  Искам дапопитам каква е продължителността на гласовото съобщение във вайбър?

 41. wiwi

  Здравейте!
  Искам да попитам може ли цяла група да имат видео връзка във вайбър?
  Има ли ограниечение на членовете в групата?

  • Questo

   Привет, със сигурност знам, че могат да се правят обаждания в група. Не съм проверявал дали може и видеоразговори.

 42. Павлина

  Здрасти дъщеря ми си е блокирала по някакъв начин viber и не можем да го инсталирам какво ще ме посъветвате.

 43. Ина

  Здравейте, може би имаме същия проблем като Павлина. Взех, че деинсталирах вайбър. От скоро се използва на телефон Нокиа 5, заради онлайн обучението. Но от няколко дни не се отразяваше, че детето изпраща съобщения и съответно е в час. Затова последвах съвет и го деинсталирах, не съм направила бекъп, не знаех, че трябва.
  Свалих отново приложението за вайбър, но не ни изпраща смс за код, а само пише да се обърнем към съпорта на вайбър. Какво да променя, за да се получат нещата?
  Благодаря предварително.

 44. Мони

  Извинете. Имах в предвид, да не могат да влизат непознати или да не
  присъединяват трети лица от членове на групата.
  Проблемът ни е – снощи в групата ни към училище се присъединиха двама не канени члена и пуснаха за минута над 500 “ ОМГ“. Може ли да се предпазим от това занапред?

  • Questo

   Във Viber Communities можете да ограничавате потребителите в това да канят нови членове. За целта ще трябва да създадете community и да поканите сегашните членове на групата в него (освен ако има някакъв начин групата директно да се трансфромира в общност, което на мен не ми е известно).

   Това е варианта, за който се сещам.

 45. Искра

  Здравейте! Искам да попитам възможно ли е при деинсталиране на вайбър (без деактивиране на акаунта) и инсталиране веднага отново, блокираните контакти автоматично да се самоотблокирват? Или вайбър ги запомня и държи блокирани? Защото бях блокирана от един потребител, а от вчера не съм и отново виждам статусът му, а не го е деактивирал. Това значи, че съм отблокирана от него или, че е реинсталирал приложението?

 46. МКЛ

  Здравейте!
  Имам нужда от помощ ви.
  Приятеля ми ме обвиняваш че докато пиша на него във вайбър използвам времето да си пиша с друг което не е вярно.Другия го имам в указателя с номера на телефона му но никога не съм си писала с него.
  Като доказателство ми показва неговия профил който показва че е бил активен точно когато и аз съм била активна.това се повтаря постоянно.ако аз съм била активна преди 7 мин. Моя приятел като влезе в профила на другия и той е бил преди 7 мин.активен.и така постоянно такива съвпадения А аз НИКОГА не съм си писала не съм влизала дори в профила му.
  Как да му докажа че е някакво странно съвпадение а не си пиша с този човек!
  Благодаря!

  • Questo

   Здравейте, опитайте със следното: „На този свят има над 7 млрд. души, напълно възможно е двама от тях да са едновременно във Viber в даден момент“.

 47. Петя

  Здравейте, не ме пуска във вайбър, смисъл немога да си активирам номера, изтрих приложението и пак и не не ми дава смс код, изписва ми нещо за след 24 часа да опитам.
  Моля помогнете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *