Десет неща, които трябва да знаете за Viber

viberlogo

1. Viber по всяка вероятност вече разполага с мобилния ви номер – дори и никога да не сте му го давали

Едва ли го осъзнавате, но когато си инсталирате Viber, приложението сваля копие от целия телефонен указател на мобилното ви устройство. Viber използва тази информация, за да ви свърже със всички ваши контакти, които вече са си инсталирали месинджъра.

Това означава, че дори и никога досега да не сте си инсталирали Viber, вашият мобилен номер най-вероятно вече се намира в базата данни на приложението, където е бил „предоставен“ от някой ваш приятел. ОСвен това Viber съхранява метаданни за вашата активност: информация за направени обаждания и съобщения, продължителност на обажданията и т.н. Всичко това е обяснено в политиката за работа с лични данни на Viber.

2. Ако смените мобилния си номер, вашият Viber акаунт може да попадне в ръцете на някой друг

Viber използва вашия мобилен номер като идентификационен номер (мислете за него като за ЕГН). Когато смените мобилния си номер, Viber продължава да ви идентифицира чрез него, а не чрез новия номер. Проблемът е, че мобилните оператори често дават освободените мобилни номера на нови абонати. Ако някой получи стария ви мобилен номер и реши да си инсталира Viber, той ще влезе във вашия VIber акаунт.

Решението на този проблем е просто: ако смените мобилния си номер, задължително деактивирайте Viber акаунта си и си направете такъв с новия мобилен номер. Това премахва възможността старият ви акаунт да се озове в чужди ръце.

3. Viber (почти) винаги разкрива на другите кога сте онлайн

За разлика от други месинджъри като Skype, където можете да скриете статуса си, Viber винаги сигнализира на другите абонати, когато сте онлайн. Е, всъщност невинаги – в съпорт центъра на Viber са регистрирани случаи, при които статуса на абоната не отговаря на изписаното от Viber. Но като цяло правилото е, че когато телефонът ви е свързан към интернет, Viber казва на всички абонати, че сте оналйн.

Имате възможност да скриете, че сте онлайн, но тогава и вие няма да можете да виждате кой е на линия.

4. Viber може да показва местоположението ви с всяко съобщение, което изпращате

Звучи невероятно, но въпреки голямата популярност на Viber в България все още много абонати не знаят, че с всяко изпратено от тях съобщение те изпращат и географските си координати – освен ако не са изключили услугата за геолокация. Тази функция – и как да бъде спряна – са обяснени в тази статия. Много потребители на Viber обаче съзнателно я държат включена и изпращат местоположението си на всеки, с който си пишат.

5. Ако блокирате някого в група, това не го спира да вижда вашата активност в групата

Viber дава възможност да блокирате абонати и изпращаните от тях съобщения. Когато го направите, блокираният абонат не получава никаква индикация, че е блокиран. Това правило важи и когато блокирате абонат в група. Разликата там е, че блокираният абонaт продължава да вижда активността ви в групата – също както вие продължавате да виждате неговата. Блокирането важи само за съобщения и обаждания между вас двамата.

6. Старите версии на Viber могат да се подслушват, тъй като не поддържат криптиране на трафика. През април 2014г. няколко специалисти по онлайн сигурност хвърлиха бомба, след като откриха, че Viber не поддържа криптиране на част от генерирания от потребителите трафик. Оказа се, че стотиците милиони потребители на приложението изпращат снимки, клипчета и географски координати през Viber, които лесно биха могли да бъдат прихванати от лаптоп с инсталиран софтуер за анализ на интернет трафик. Какво означава това ли? Представете си, че сте в мола или в заведение, където има безплатен безжичен интернет. Ако се включите към wifi мрежата и използвате Viber, генерираният от вас интернет трафик може да бъде прихванат от някой с подходящия лаптоп и софтуер. Viber веднага реагираха и всички нови версии на програмата криптират трафика на потребителите. Но опасността остава за тези от вас, които все още използват стара версия на Viber. Затова, ако отдавна не сте обновявали Viber, направете го веднага.

7. Възможно е Viber да приема обаждания от мобилен телефон като Viber обаждания. От компанията не обичат да говорят много по темата (не отговориха на имейл с въпроси), но очевидно Viber иска да събира такси за терминиране при международни обаждания. Обикновено тези такси се начисляват, когато абонат на един мобилен оператор звънне на абонат на друг мобилен оператор. Някъде от 2013г. насам Viber се опитва да интегрира основната си услуга (гласови обаждания и текстови съобщения) към традиционната мобилна телефония: така че софтуерът да участва в терминирането на разговорите и да генерира приходи от това. По думите на Талмон Марко, основател на Viber, компанията е провеждала тестове с лимитиран брой абонати в тази посока. Това означава, че е възможно обаждане от чужбина да бъде получено като обаждане през Viber – дори и ако обаждащият се няма инсталирано приложението на телефона си.

8. Ако дадете на някого мобилния си телефон, той може да инсталира вашия Viber акаунт на компютъра си. Това е възможно, тъй като Viber поддържа т.нар. първични и вторични устройства. Първичното устройство обикновено е мобилният ви телефон, от който първоначално сте се регистрирали във Viber. Освен него вие можете да инсталирате Viber със същия акаунт и на други устройства като лаптоп, настолен компютър или таблет, които са вторични.  Когато активирате Viber на вторично устройство, софтуерът ви изпраща код за активиране на основния акаунт, който е инсталиран на мобилния ви телефон. Ако някой разполага физически с мобилни ви телефон, той може да инсталира Viber на лаптопа си, да го регистрира с вашия мобилен номер и да види какъв е кодът за активиране. По този начин неговият лаптоп става вторично устройство към вашия акаунт и той може да чете кореспонденцията ви.

9. Групите във Viber не могат да се изтриват от никого; дори от техните създатели. Viber групите са удобен начин за споделяне на информация между много хора, но имат един недостатък – веднъж създадени, споделената в тях информация не може просто да се изтрие. Дори създателят на групата няма такива правомощия – той може само да напусне групата чрез опцията Leave and Delete. Тази опция обаче не изтрива групата, а просто изтрива груповия чат от акаунта на създателя. За останалите участници групата продължава да съществува и те могат да виждат цялата публикувана в нея информация. Групите във Viber се изтриват автоматично едва след като всичките им членове ги напуснат.

10. Премахването на Viber от мобилния телефон не изтрива акаунта ви. Е, поне не веднага. Част от потребителите си мислят, че е достатъчно да изтрият Viber от телефона си, за да затрият своя акаунт. Но дори след изтриването на Viber вашата кореспонденция остава на сървърите на приложението в продължение на 45 дни. След този срок тя се изтрива, но дори и тогава Viber продължава да помни вашия акаунт. Ако искате незабавно да изтриете вашата Viber комуникация, по-доброто решение е да деактивирате акаунта си.

308 коментара

 1. Мари каза:

  Здравейте, каква е причината да пиша на даден човек във вайбър от 3 дни,но съобщенията ми са само с едно тикче т.е. че не са доставени на телефона, а имат само една отметка,а не две .Виждам че последното влизане на абоната е преди три дни? Благодаря!

  • Questo каза:

   Обикновено това означава, че абонатът не може да получи съобщенията – няма интернет или си е изтрил приложението. Другият вариант е да ви е блокирал, но вие казвате, че можете да видите последния му онлайн статус. Ако ви беше блокирал, не би трябвало да виждате статуса му. Затова бих заложил на първите две предположения – или е на място без интернет, или си е изтрил приложението.

   • мари каза:

    Здравейте и аз така си мислех, но не би ли трябвало ако си е изтрил вайбъра да ми изписва че абоната няма инсталиран вайбър и като изпращам съобщение да ми изписва че няма и да не излиза една отметка(тикче)?

    • Karmen каза:

     Kak moga da razbera noviqt telefonen nomer na abonat koito e bill v kontaktite mi? Pokazva che nomerat e v momenta vibar out IMA li takava opchiq I kak da razbera

 2. Михаела Стоянова каза:

  Здравейте. Как мога да премахна член на група във вайбър? Някакъв непознат номер влезе в общ чат, където никой не го познава и не го е добавял. Благодаря предварително!

 3. Андрей каза:

  Искам да знам ако си инсталирам втори Вайбър на лаптопа и си сменя после телефона трябва ли да го инсталирам на ново в лаптопа за да работи

 4. Десислава каза:

  Имам въпрос : Бях в група ,но исках да я скрия от дъщеря ми ,дадах скриване и сега нрмога да я намеря …излизат ми горе ,че имам известия ,но не я намирам :)??

 5. Румяна каза:

  Здравейте, имам следния проблем. Мога да получавам съобщения, изпращам но не се получават от един абонат-Gabi. Тя твърди, че не съм блокирана. Моля Ви, да ми пишете как да се справя с проблема!!! С другите абонати нямам такъв проблем.

 6. Бисер Иванов каза:

  Здравейте.Искам да попитам има ли начин да възстановя изтрити съобщения и чатове във вайбър.Телефона е самсунг j6 и не съм правил копия за сигурност.

  • Questo каза:

   Трудно. Но бихте могли да помолите другата страна в разговора да ви прати копие от комуникацията.

 7. Sergei каза:

  За втори път ми се случва да изчезне звуковото известие на приложението при входящи съобщения. В последните известия също липсва вайбър като входящи съобщения и пропуснати обаждания. С преинсталация и заводски настройки на приложението не се оправя. Само ако се ресетне телефона и се качи с резервно копие всичко заработва нормално. Някой нещо да знае по въпроса ? Samsung j7 2017.

 8. Мели каза:

  Здравейте, днес се случи следното:съученичка на сина ми го обвинява, че снощи той и е звънял по вайбър до към 12 часа посред нощ,обаче телефона му беше в мен а той спеше.Интернета му беше включен а телефона заключен,момичето е показало и снимки на пропуснатите обаждания( около 40) майка и също ми прати снимка от вайбъра на момичето.Някой има ли обяснение за това как е възможно.

 9. Хриси каза:

  Здравейте , при връщане на фабричните настройки на телефона и махане на картата , профила ми на Вайбър достъпен ли е на телефона.

 10. Миа каза:

  Добър ден! Имам въпрос относно Вайбър.Как мога да излизам от Вайбър и когато мога да влизам при включен интернет постоянно? Има ли настройка за включване и изключване на Вайбър? И как да направя тази необходима за мен настройка? Благодаря предварително:)

  • Questo каза:

   Привет, във Viber ма опция Exit, можете да използвате нея. Не съм много запознат много с тази функция, но доколкото разбирам тя ви показва в статус офлайн, докато в същото време не изключва напълно приложението. Те.е можете да получавате съобщенияя и обаждания.

   Преди време бях чел в един форум, че можете да изключите приложението от НАстройки>Приложения>Viber> Принудително спиране (за телефони с Андроид). Не съм го пробвал и не знам какъв ще е резултатът от това: дали ще ви показва офлайн и дали ще можете да получавате входящи съобщения. По принцип технологията на Viber е такава, че приложението винаги работи на заден фон в смартфона ви.

   СЪщо така искам да уточня, че не съм представител на Viber. За да получите най-точна инфомрация следва да се обърнете към такъв.

 11. Миа каза:

  Добър ден! Имам въпрос относно Вайбър.Как мога да излизам от Вайбър и когато мога да влизам при включен интернет постоянно? Има ли настройка за включване и изключване на Вайбър? И как да направя тази необходима за мен настройка? Благодаря предварително:)

 12. Ешито каза:

  Здравейте,

  Каква е тази опция на вайбър да виждам, когато абоната е на линия, но в същото време съобщението ми да стой като неизпратено.

 13. Диди каза:

  Здравейте имам въпрос:
  Всеки ден ми се появяват номера във вайбър все едно съм добавила нов номер, а в действително не съм…как е възможно и от къде идват тези номера?

 14. Гергана каза:

  Здравейте! Проблема ми е следния. Аз съм в Англия , звъня от моя мобилен телефон пак на мобилния на дъщеря ми , която е България, но при нея показва, че звъня на вайбър. Не мога да разбера как се получава и може ли да се направи нещо

 15. Живодар каза:

  Viber app ми блокира и го изтрих, капих нова версия и не успявам вече да се логна.Дава грешка и да пиша на съпорт център…писах десетина пъти но без резултат…няма отговор…

 16. Bilyana Georgieva каза:

  Здравейте,искам да попитам защо със новата версия на вайбъра не мога да виждам кога абонат е бил последно на линия? Благодаря ви.

  • Questo каза:

   Ако не виждате статуса само на определен абонат, може би той просто е изключил статуса си. В този случай нищо не можете да направите, тъй като това зависи от настройките на неговия профил, не на вашия.

   Ако не виждате статуса на нито един абонат, възможно е да сте изключили функцията за споделяне на статуса. Когато я изключите, другите не могат да виждат вашия статус, но и ви не можете да виждате техните.

   Можете да включвате и изключвате тази функция от:

   Settings > Privacy > Share ‘Online’ Status

  • Десита каза:

   Здравейте,въпросът ми е следният:Защо със новата версия на вайбъра когато абоната е последно е бил на линия е със много дребен шрифт. Има ли начин да се направи по-голям шрифта? Благодаря ви!

 17. Крис каза:

  Здравейте,преди време дадох сим картата заедно с телефона си на друг човек ,изтрих вайбър ,но сега се чудя дали при инсталирането на нов няма да излезе моята хронология.Минали са няколко месеца и не е инсталиран вайбър на устройството или същата сим карта.Има ли някакъв срок след който акаунта ми ще се изтрие и няма да излезе моя съответно и хронологията при ново инсталиране на вайбър?

  • Questo каза:

   Хронологията ви би трябвало да е изтрита в момента, в който сте изтрили Viber. Възможно е тя да се възстанови само ако преди това сте й направили бекъп, но това означава, че освен до вашия телефон, този човек трябва да има достъп и до вашия имейл (или Google Drive, ако там сте направили бекъпа)

   Въпросът зьа истриването на акаунта е интересен, но за съжаление не мога да дам точен отговор. Ще предположа, че не сте деактивирали акаунта си, а само сте изтрили приложението от смартфона. Ако сте деактивирали Viber, целият акаунт е изтрит и следователно няма какво да ви притенсява. Но ако само сте изтрили приложението, част от профила ви може все още да се пази на сървърите на Viber.

   Преди в политиката за поверителност на Viber беше посочено, че ако изтриете приложението, данните ви (име, телефонен номер, контакти) се пазят в срок от 90 дни. Само че в настоящата политика на Viber този срок е махнат и нищо не се казва по въпроса. Може срокът още да си е 90 дни, а може и да е променен.

   Ще пиша на съпорта им да ги питам, току ми отговорили

  • Questo каза:

   Хм, всъщност според старата политика за поверителност на Viber след 90 дни се трият само контактите на абоната, но телефонния му номер и ID на устройството продължават да се пазят.

 18. Надя каза:

  Здравейте!От известно време в чата на Вайбър се набътаха няколко представители на неизвестни за мен сайтове,които не мога да изтрия по никакъв начин.Моля за съвет!

 19. Надя каза:

  Здравейте!От известно време в чата на Вайбър се набутаха няколко представители на неизвестни за мен сайтове,които не мога да изтрия по никакъв начин.Моля за съвет!

 20. Сейде каза:

  При деинсталиране на приложението viber, виждат ли се обажданията т. е. Набрах номер без да искам и не иска да се вижда обаждането и деинсталирах приложението. Въпросът ми е дали съответният човек ще види обаждането

 21. Ивелина каза:

  Здравейте.
  Преди няколко дни си изтрих акаунта на вайбър.. деинсталирах и самото приложение от мобилният ми телефон. Но от 2 дни си го инсталирах отново и от тогава се мъча да си създам и акаунт ..но все ми изписва че за момента това не е възможно да опитам по късно и до там. Може ли да ми кажете каква може да е причината?

 22. Виолета Вълева каза:

  Може ли да ми кажете плащам ли допълнително нещо, освен месечната такса,ако ползвам вайбър за разговори в страната и чужбина?

 23. secureyourlife каза:

  Не мога да повярвам, че все още има малоумници, които доброволно си вдигат краката, за да бъдат забременени с този вирус, наречен Viber.

 24. Нели Миланова каза:

  Ако изпратените от мен съобщения във Вайбър са с две чавки.. Значи ли, че са прочетени?

 25. Ками каза:

  Здравейте. Каква е причината при инсталиране на вайбър на самсунг а5 2017 да излиза икона за активиране/инсталиране на двоен месинджър? Аз ползвам вайбър само на мобилния си телефон, но имах проблем с всичките си пощи и профили и известно време го бях деактивирала. Възможно ли е някой ако е сканирал QR кода на вайбъра ми или е видял имея на телефона ми поради мое невнимание все още да има достъп до вайбъра ми и какъв е начина да го спра този достъп?

Оставете коментар

Коментарите в този блог са публични. Ако не желаете истинското ви име да бъде публикувано, използвайте псевдоним.