Как да докладвам фишинг сайт

Кога беше последният път, когато докладвахте фишинг сайт като опасен? За много от вас отговорът вероятно е „Никога“. Докладването на такива сайтове обаче помага за по-бързото им разпознаване, а това означава по-малко рискове за потребителите.

Най-лесният начин да докладвате фишинг сайт е да използвате тази форма. Google обработва подадената информация( от вас се иска само да посочите адреса на съмнителния сайт) и я слага в база данни. Когато сайтът бъде маркиран като опасен, браузърът ще изкарва предупредително съобщение на всеки, който се опитва да отвори адреса.

На този принцип функционира защитата срещу фишинг в Chrome, но същата база данни се използва и от антифишинг защитата в други популярни браузъри като Firefox.

Фишинг сайтовете никнат като гъби – според една статистика на Webroot всеки ден по света се създават около 46 хил. фишинг сайта. Основната им цел е да откраднат потребителски имена и пароли, с които след това се злоупотребява.

Ето само един от многото примери за фишинг сайтове, таргетиращи български потребители.

Въпреки че изглежда повече от съмнителна, тази страница вероятно има някакъв процент на ефективност и успява да открадне някоя и друга парола за Facebook.

Ето още един пример: този път с фишинг сайт, имитиращ входната страница за мобилно банкиране на една от българските банки.

 

2 коментара

  1. Georgiev каза:

    Този сайт ми се появи от името на DCC-това е цифр.каб.тел.на която съм абонат

  2. Georgiev каза:

    Сайт,който ми иска данните на банковата карта.Мисля,че е фишинг.

Оставете коментар

Коментарите в този блог са публични. Ако не желаете истинското ви име да бъде публикувано, използвайте псевдоним.