Меню Затваряне

Как да докладвам фишинг сайт

Кога беше последният път, когато докладвахте фишинг сайт като опасен? За много от вас отговорът вероятно е „Никога“. Докладването на такива сайтове обаче помага за по-бързото им разпознаване, а това означава по-малко рискове за потребителите.

Най-лесният начин да докладвате фишинг сайт е да използвате тази форма. Google обработва подадената информация( от вас се иска само да посочите адреса на съмнителния сайт) и я слага в база данни. Когато сайтът бъде маркиран като опасен, браузърът ще изкарва предупредително съобщение на всеки, който се опитва да отвори адреса.

На този принцип функционира защитата срещу фишинг в Chrome, но същата база данни се използва и от антифишинг защитата в други популярни браузъри като Firefox.

Фишинг сайтовете никнат като гъби – според една статистика на Webroot всеки ден по света се създават около 46 хил. фишинг сайта. Основната им цел е да откраднат потребителски имена и пароли, с които след това се злоупотребява.

Ето само един от многото примери за фишинг сайтове, таргетиращи български потребители.

Въпреки че изглежда повече от съмнителна, тази страница вероятно има някакъв процент на ефективност и успява да открадне някоя и друга парола за Facebook.

Ето още един пример: този път с фишинг сайт, имитиращ входната страница за мобилно банкиране на една от българските банки.

 

Related Posts

8 Comments

  1. Иванова

    Сайт, на който попаднах във фейсбук, странен е с възможностите за доход и с начин на плащане – въвеждане на номер на карта. Най-вече ме впечатли със създаване на профил, който няма бутон Изход, което за мен е странно.

  2. Ivaylo

    airbnb.de този сайт за резервации се оказа некоректен .след приета резервация и платена в последния момент я отмениха незнайно защо и дали ще ми върнат парите също незнам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *