Някой се представя за мен във Facebook. Какво да правя?

facebook

Създаването на фалшив профил във Facebook е често срещана практика, която обикновено цели компрометиране на човека, за който профилът се представя. Да се създаде профил, с който някой друг се представя за вас или ваш приятел, е лесно, защото Facebook не следи дали самоличността на собственика съвпада с тази на профила му.

Ако някой иска да създаде фалшив профил, в който се представя за вас, той има нужда само от ваша снимка. След като се регистрира, той може да публикува от ваше име клевети, неверни факти, снимки, клипове или друга компрометираща информация за вас или други хора. Друга честа практика е да се публикува вашият телефон, адрес или други лични данни.

Ако сте открили, че някой се представя за вас във Facebook, имате няколко варианта на действие.

1. Опитайте се да се свържете със собстверника на фалшивия профил. Това е първото и най-очевидното нещо. Опитайте се да решите проблема със здрав разум. Ако знаете самоличността на човека, представящ се за вас, един разговор може да е достатъчен, за да го убедите да изтрие фалшивия профил.

2. Дoкладвайте профила пред Facebook. Можете да поискате от Facebook да изтрие фалшивия профил. За целта отворете профила и натиснете бутончето, обозначено с три точки и намиращо се вдясно от Message. Изберете Report>Report this account>This timeline is pretending to be me or someone I know. Facebook ще поиска от вас да предоставите адреса на фалшивия профил, имейл за контакт и копие от документ за самоличност, с който да удостовери, че това действително сте вие. След това заявката ви ще бъде обработена и разгледана и по преценка на Facebook може да бъде удовлетворена или отхвърлена.

3. Докладвайте профила в полицията. Ако в профила са публикувани ваши лични данни като адрес или телефонен номер, бихте могли да го докладвате в полицията или в Комисията за защита на личните данни. Жалба до КЗЛД може да се подаде по електронен път, но с неудобството, че се изисква електронен подпис; можете да я изпратите и като писмо на адреса на комисията. Така или иначе жалбата ви в някакъв следващ момент ще стигне и до полицията, която пък при установено нарушение ще се свърже с Facebook и ще изисква премахване на фалшивия профил.

24 коментара

 1. blaga каза:

  Kak da blokna fsb

  • Questo каза:

   Какво имате предвид под блокиране на Facebook? Имате възможност да деактивирате профила си – в такъв случай той няма да се вижда, но остава в масивите на социалната мрежа. Ако искате напълно да го изтриете, тогава е малко по-сложно (и общо взето трудно възможно)

 2. diqna каза:

  molqvi blokiraite г.ца хабиби христова

 3. Лъчезар каза:

  Имам проблем, направиха снимка с мои профил и моите имена и има снимка за лица над 18 години,моля помогнете да го махнем този профил

 4. Plamena каза:

  Имам проблем направеи са ми фалшиви профила Plamena Dvajsetolevkata а сам учител. Моля да ми бадат премахнати .

  • Questo каза:

   За съжаление не мога да ви помогна. Фалшив профил може да бъде изтрит или от създателя му, или служебно от Facebook. Опитайте да докладвате профила.

 5. Plamena Racheva каза:

  imam dva falchivi profila kato plamena dvajsetolevkata molia da mi badat iztriti

 6. Ели каза:

  Имам фалшив профил , но съм блокирана от него и не мога да дам репорт…

 7. Мариета каза:

  Здравеййте ще помоля ТОЗИ ПРОФИЛ ДА БЪДЕ ИЗТРИТ !!!!!!!! МОЛЯ ПРОФИЛА ДА БЪДЕ ДОКЛАДВАН И ПРЕМАХНАТ ЗАЩОТО В ПРОТИВЕН СЛУЧЕЙ ЩЕ СЕ СВЪРЖА С ОРГАНИТЕ НА РЕДА! https://www.facebook.com/profile.php?id=100007762591868&fref=ts&__nodl

 8. Katya каза:

  Имам проблем, направиха снимка с мои профил и моите имена и има снимка за лица над 18 години,моля помогнете да

  • Questo каза:

   Здравейте, за съжаление няма какво да направя в случая, докладвайте профила и помолете вашите приятели да направят същото. Колкото повече хора докладватр, толкова по-голяма вероятност да бъде изтрит.

 9. Katya каза:

  Kako da go magna

 10. Деси каза:

  Здравейте,имам фалшив профил от около 3 години. Предо време след докладване на профила го бяха премахнали,но преди известно време се върна същия профил но,явно никой не го използва защото няма публикаций и не отговаря на съобщения,въпросът ми е как да го премахна и как са го върнали отново?

  • Questo каза:

   За съжаление не мога да ви помогна, вероятно има някакъв период на карантина, но това могат да кажат със сигурност само хората от Facebook.

 11. ivan каза:

  iskam da se blokira toziprofil 4e postoqnno me tormozi i zapala6va https://www.facebook.com/DanielBoyanov1995MarinaSlavova

 12. Мирела каза:

  Направиха ми fake профил. Моите приятели както и аз сме репортнали този профил, но без резултат моля да бъде изтрит. Името на профила е Венцислава Стоянова.

  • Questo каза:

   Здравейте, съжалявам, че отговарям чак сега. Аз не съм представител на Facebook и не мога да изтривам профили. За съжаление не мога да ви предложа нищо по-различно от това, което вече сте направили – да докладвате хакнатия профил.

 13. Здравей те искам да се премахне профила на Maria Arabinova тя е поставила снимка на мен и семейството ми има две деца под 18 год. Моля ви за незабавно премахване на снимката и профила

 14. Магдалена каза:

  Добър ден снощи някой е влизал в моя профил и е писал на мои приятели от мое име за пари. Аз на сутринта видях че съм отписана и трябваше да се впиша и видях имена на мои приятели в месинджъра с които не си бях писала след което те ми испратиха скриншотове на чата в който чат той/тя моли за някаква карта и данни да му платят поръчка от интернет. Опитах се да предупредя приятелите ми сутринта като писах на стената си, че не съм била аз! Сега какво следва да направя за да защитя профила си от такива неща?

 15. Магдалена каза:

  Добър ден снощи някой е влизал в моя профил и е писал на мои приятели от мое име за пари. Аз на сутринта видях че съм отписана и трябваше да се впиша и видях имена на мои приятели в месинджъра с които не си бях писала след което те ми изпратиха скриншотове на чата в който чат той/тя моли за някаква карта и данни да му платят поръчка от интернет. Опитах се да предупредя приятелите ми сутринта като писах на стената си, че не съм била аз! Сега какво следва да направя за да защитя профила си от такива неща?

  • Questo каза:

   Здравейте, направете веднага няколко неща:
   1. Сменете паролата си във Facebook;
   2. Проверете дали в данните за контакт във вашия профил (имейл, телефон) не са добавени имейли и ли телефонни номера, които не разпознавате. Ако има такива, изтрийте ги незабавно.
   3. Включете двуфакторна автентикация за Facebook. Ето как става това: https://questona.com/facebook-login-approval/

 16. Христина каза:

  Здравейте,не мога да докладвам фалливия ми профил,защото съм блокирана. Какво мога да направя, за да бъде изтрит ?

Оставете коментар

Коментарите в този блог са публични. Ако не желаете истинското ви име да бъде публикувано, използвайте псевдоним.