Меню Затваряне

Сайт на Наталия Кобилкина копае криптовалути

Обновена на 03.08.2018 от Questo

Сайтът на „Академия „Щастлива жена“, свързан с популярното лице Наталия Кобилкина, използва компютрите на посетителите, за да копае криптовалути. На сайта е инсталиран скриптът Coinhive, който използва изчислителната мощ на компютъра на всеки потребител, отворил сайта, за да копае криптовалутата Monero.

СТраницата на „Академия „Щастлива жена“ предлага обучения за личностно развитие. Проверка на страницата с Whorunscoinhive дава положителен резултат за Coinhive.

Бърза проверка на изходния код на страницата също показва, че на сайта е инсталиран скрипта на Coinhive (цък за уголемяване).

Използването на Coinhive не е незаконно, но добрата практика изисква от собственика на сайта изрично да информира потребителите, че такъв скрипт е инсталиран. В конкретния случай такова предупреждение не е сложено на видно място.

Възможно е скриптът да е бил качен без знанието на администраторите – ако например сайтът е бил хакнат.

Coinhive натоварва устройството на потребителя и може да доведе до повредата му. С използваната изчислителна мощ се генерира криптовалутата Monero, но самият потребител не получава нищо от нея.

„Академия „Щастлива жена“ е регистрирана като фондация, показва справка в Централен регистър на юридическите лица с нестопанска цел. Членове на управителния съвет на фондацията са Наталия Кобилкина, Жаклин Топчиян и Марина Мънзелова.

Кобилкина е популярна като коуч в сферата на личностното развитие и интимните отношения. В сайта на академията могат да се намерят обучения и семинари и от други коучове (извинявам се за безумната чуждица, но не знам каква друга дума да използвам в случая).

Скриптът беше забелязан най-напред от влиятелни системни администратори:

Подобни статии

2 Comments

  1. Роберт Петров

    То да беше само сайта на Кобилкина! Сайтовете на цялата медийна група WebGround – actualno.com, expert.bg, iwoman.bg и sportlive.bg копаят чрез Mineralt монети Monero

  2. Pingback:Криптокопачите вече са бизнес за 2.5 млрд. долара | Questona

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *