Меню Затваряне

Най-добрият мобилен интернет: цени и параметри през 2021

Обновена на

Трудно ни е да си представим живота без мобилен интернет. Да имаш широколентов интернет вкъщи вече не е достатъчно. Потребителите искат достъп до интернет навсякъде, по всяко време, веднага.

В тази статия ще разгледаме най-добрите оферти на българските оператори за 2021.

Как избрах най-добрите оферти за мобилен интернет по цени и параметри

Обикновено операторите предлагат мобилен интернет като част от абонаментен план за гласова услуга. Можете обаче да си вземете и само карта за интернет. Точно такива оферти са включени в настоящата класация.

мобилен интернет

От класирането са изключени предложенията за предплатен мобилен интернет. Офертите от типа „Плати само това, което ползваш“ са удобни, но абонаментните планове(засега) предоставят по-добра стойност за потребителите.

Методология

За да избера най-добрите предложения, взех предвид няколко фактора:

Включени гигабайти на максимална скорост

В общия случай максималната скорост е тази, която може да се постигне в 4G мрежа. Разбира се, 4G не е налична по всяко време. Само защото операторът ви обещава скорост от 100 Mbps, съвсем не означава, че ще я постигате винаги.

От колко интернет има нужда обикновеният потребител?

Аз лично се оправям чудесно и с 5 GB на месец. Но ако гледате много Youtube, стриймвате и играете игри в мрежа, вероятно ще ви трябват доста повече.

В България могат да се намерят оферти и за 100 GB трафик на максимална скорост. Струва ли си обаче да плащате за тях, ако използвате само част от тези гигабайти?

За изготвянето на класацията използвах планове с между 20 и 30 GB трафик на максимална скорост. Това е напълно достатъчно, за да ровите в интернет по няколко часа на ден, да слушате услуга като Spotify. Най-много мегабайти хаби видеосъдържанието, както и гейминга. Имайте го предвид, когато си избирате абонаментен план.

Покритие на мрежата

Дори и най-бързият интернет е безполезен, ако операторът няма инфраструктура, с която да ви осигури връзка.

В България най-добро покритие имат трите мобилни оператора A1, Telenor и Vivacom. Те осигуряват интернет свързаност на почти цялата територия на страната.  Освен това предлагат и роуминг, което означава, че не трябва да търсите безплатен WiFi, когато пътувате в чужбина. Можете просто да извадите смартфона/лаптопа и да си цъкате навсякъде и по всяко време.

Цена

Цената е непреодолим фактор при избора на телеком услуга. Може да разполагате с интернет достъп с невероятно качество, но ако това тежи на месечния ви бюджет, ще трябва рано или късно да се насочите към друга, по-евтина услуга.

Тук по-малките оператори като Bulsatcom и Tcom са с предимство. Те могат да ви предложат много изгодни като за мобилен интернет цени.

Те предлагат и по-гъвкави условия при подписването на договори. За разлика от мобилните оператори, където да се откажеш от веднъж подписан договор е нещо като да пребориш триглавата ламя.

Мобилен интернет: цени, параметри, екстри през 2021

Прегледах десетки различни пакети и постепенно свих селекцията до един пакет за всеки отделен оператор. Ето кой стигна до финала.

1. Vivacom i-Traffic L+

Най-добро съотношение цена/параметри

Офертата за мобилен интернет на Vivacom е най-доброто решение като комбинация от цена, параметри и покритие на мрежата.

Офертата не е най-евтината, нито пък включва най-много екстри. Но срещу това, което плащате, получавате бърз мобилен интернет, който няма да изчезне от момента, в който се качите на магистралата.

Ако 24 GB на месец са ви малко, за още 5 лв. отгоре може да си купите 60 GB.

Предложението на Vivacom включва безплатни гигабайти за сърфиране в роуминг и 128 GB място в pCloud.

Цена 21.99 лв.
Включени GB
24
Скорост 112 Mbps
Харесвам Включва телевионни канали и HBO on Demand
Не харесвам По-малко GB в роуминг в сравнение с другите мобилни ооператори

2. A1 Surf L

Най-добър за потребители, които сърфират много

Това, което прави впечатление в предложението за мобилен интернет от A1, са многото бонусни гигабайти. Освен за трафик в роуминг, получавате и други благинки като 20 GB допълнително за нощно сърфиране за първите 6 месеца от договора. След изтичането им ги ползвате срещу 3 лв. допълнително към месечната такса.

Сами преценете дали ще можете да ги изразходвате. Едва ли искате да плащате за нещо, което не ползвате.

Но ако сърфирате денонощно, това е вашият план. Срещу двугодишен договор ще вземете още A1 Xplore TV GO, 100 GB облачно пространство, че и външна батерия.

Цена 23.99 лв.
Включени GB
26
Скорост N/A
Харесвам 100 GB безплатно пространство в disk.bg
Не харесвам Таксата се качва на 26.98 лв. след края на промоцията за нощно сърфиране

3. Bulsatcom Start

Най-добро бюджетно решение

Ако просто искате да ползвате интернет и да не давате пари за глезотийки, Bulsatcom предлага най-изгодното предложение.

Скоростта е много по-ниска от офертите на конкурентните доставчици. За сметка на това за още 2 лв. на месец може да си вземете пакета Standard на максимална скорост от 50Mbps и два пъти повече гигабайти (40!)

Големият проблем на плана за мобилен интернет от Bulsatcom е слабото покритие на мрежата. Тя е налична основно в областни градове и някои курортни селища. Това означава, че ако тръгнете на път, ще видите интернет през крив макарон.

Както и предложението на Tcom, офертата на Bulsatcom е подходяща за вас само ако прекарвате времето си в райони, където операторът има мрежа.

Цена 9 лв.
Включени GB
20
Скорост 25 Mbps
Харесвам Много добра цена
Не харесвам Сравнително ниска гарантирана скорост на връзката

4. Telenor Интернет 29.99

Най-добър за пътуващи в чужбина

С този план един гигабайт данни ви излиза горе-долу по левче. Цената е дори по-ниска, ако се вземат предвид 7.6 GB данни в роуминг, които получавате към офертата. Те са полезна добавка, ако пътувате често в ЕС. От друга страна, ако си стоите в България, нямате голяма полза от тях.

За да е сделката още по-сладка, с мобилния интернет от Telenor получавате и HBO GO и Diema Extra.

Цена 29.99 лв.
Включени GB
30
Скорост 100 Mbps
Харесвам Почти 8 GB данни в роуминг
Не харесвам Diema Extra е само за първата година на договора

5. Tcom Start Data 30

Най-добро решение за ползване в градски условия

Ако сте от големия град и обичате да си стоите там, възползвайте се от офертата на Tcom(бивш Max Telecom). Цената е изумително ниска предвид скоростта на връзката. Освен това получавате достатъчно гигабайти, за да висите по цял ден в мрежата.

В Tcom явно са чували, че потребителите не обичат да се обвързват дългосрочно. Докато пакетите на трите големи телекома са с двугодишен договор, Tcom са по-гъвкави и предлагат едногодишно обвързване. Това е най-близко до идеята за мобилен интернет за лаптоп без договор, за която мнозина мечтаят (всъщност има и такива оферти, но не са толкова изгодни).

Недостатъкът на мобилния интернет от Tcom е, че мрежата на оператора покрива едва 55% от населението. Не се надявайте да имате свързаност извън големите градове, а понякога – и на територията им.

Цена 11.90 лв.
Включени GB
30
Скорост 110 Mbps
Харесвам Предлага се с 1-годишен договор
Не харесвам Безполезен извън големите градове

Как да изберете мобилен интернет: цени или добро покритие?

Кой продукт пасва най-добре на нуждите ви?

Ако наистина имате нужда от интернет навсякъде, изберете оферта на някой от мобилните оператори. Те имат много по-добро покритие и инвестират постоянно в мрежова инфраструктура.

Ако не сте особено мобилни и искате да спестите пари, изберете оферта на по-малките оператори. Преди това обаче проверете дали мрежата им покрива населеното място, в което се намирате.

Как да разберете дали има покритие във вашия град?

Може да попитате в най-близкия офис на доставчика или по телефона. На сайта на доставчика също трябва да има карта или списък с населените места, където има покритие.

Друг вариант е да използвате Cellmapper. Отворете сайта и в менюто отляво изберете името на доставчика, който ви интересува. След това навигирайте картата до населеното място, за което правите проверката.

Зелената маркировка означава, че връзката е добра, червената – че е слаба, а липсата на маркировка – че няма покритие.

Заключение

Изборът е сложен и трябва да се вземат предвид много условия.

Един съвет: когато избирате мобилен интернет, цените не са единствения фактор. Помислете дали ще можете да използвате това, което купувате.

Related Posts

6 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *