Как да разбера кой ми е гледал профила във Facebook

Заглавието е clickbait – естествено, че няма 100% сигурен начин да разберете кой ви е гледал профила във Facebook. Въпреки това реших да напиша тази статия, защото хората продължават да вярват, че такъв метод съществува, а това може да им навреди. Прочетете докрай, за да разберете защо. И ме прощавайте за clickbait-а; но щом сте подлъгали по заглавието на статията, значи имате нужда да я прочетете.

Нека да разгледаме няколко от най-популярните митове за това дали и как може да се провери какви хора преглеждат профила ви във Facebook.

1.Можете да разберете кой ви е преглеждал профила от изходния код на Facebook.

Това е една от най- популярните измишльотини, които продължават да се тиражитрат дори и от медии и корпоративни блогове. Наскоро са я пуснали в сайта vesti.bg, който, ако и да не минава за сериозна медия, все пак достига до голяма аудитория и следователно трябва да проверява информацията, която публикува. Преди това я мернах като новина и в блога на Мтел.

Измишльотината гласи, че ако отворите изходния код на профила си (който обикновено се отваря с десния бутон на мишката и после View Page Source), в него ще откриете списък с профилите на хората, които последно са отваряли профила ви. Всъщност това е списък с хора, с които скоро сте чатили и които скоро са били онлайн.

Нека да повторим още един път: няма категоричен начин да разберете кой ви е гледал профила. А тактиката с преглеждането на изходния код със сигурност не работи.

2.Можете да разберете кой ви е преглеждал профила като инсталирате приложение или браузърна приставка.

Има приложения и браузърни приставки, за които се твърди, че могат да ви покажат кой е преглеждал профила ви. Всички са напълно безполезни, но пък могат да ви навредят в различна степен. Част от тях са адуер, което означава, че след като ги инсталирате, започвате да виждате разни реклами. Други се използват за спам – започват да пускат рекламна информация от ваше име, да разпращат съобщения до приятелите ви, да ги тагват и т.н. И разбира се, друга част са си опасен малуер, който може да навреди на компютъра ви или пък да се използва като спайуер, т.е. да шпионира активността ви в интернет.

С други думи: ако някой твърди, че едно приложение може да ви каже кой ви е преглеждал профила, то това не е нищо повече от социално инженерство. Този някой просто иска да ви накара да направите нещо – в конкретния случай да инсталирате приложението – и за целта използва измама, за да го постигне.

3.Можете да разберете кой ви е преглеждал профила като въведете скрипт в конзолата на браузъра.

Възможно е да се сблъскате със следната ситуация: някой ви праща около една страница или повече код и ви казва да отворите конзолата на браузъра, да въведете в нея кода и така да разберете кой ви е отварял профила. Конзолата на браузъра е инструмент, който се използва от уеб разработичиците, за да променят кода на уеб приложения.

Ако някой ви каже да отворите конзолата и да пейстнете в нея код, то той най-вероятно се опитва да осъществи т.нар. Self-XSS атака, при която жертвата сама си инжектира зловреден код в браузъра.

Self-XSS атаките са по-рядко срещани, тъй като, когато отворите конзолата на браузъра, Facebook автоматично ви изстрелва предупреждение, че не трябва да въвеждате в нея каквото и да е и че вероятно сте напът да станете жертва на хакер. Предупреждението изглежда горе-долу така:

Разбира се, някои потребители може да пренебрегнат (или са инструктирани да пренебрегнат) това предупреждение. Последствията са за тяхна сметка.

 

9 коментара

 1. светлана каза:

  Здравейте,може ли да се открие кой ми е пратил снимка след време от закрит профил

 2. светлана каза:

  Здравейте,може ли да се открие кой ми е пратил снимка в месинджъра след време от закрит профил във фейсбук

  • Questo каза:

   Трудно. Щом профилът е вече закрит, единствено Facebook пази информация за това от какъв IP адрес и с какъв имейл е бил създаден този профил. Facebook обаче не споделя такава информация.

 3. Никокета каза:

  И пак, няма ли никакъв начин да се види кой ви гледа профила???

 4. Никокета каза:

  И все пак, няма ли никакъв начин да се види кой ви гледа профила???

Оставете коментар

Коментарите в този блог са публични. Ако не желаете истинското ви име да бъде публикувано, използвайте псевдоним.