Меню Затваряне

Най-добрите БГ университети за киберсигурност обучение през 2020

Обновена на 30.03.2020 от Questo

Информационната сигурност е непреодолим фактор в съвременния свят.

Все повече хора инвестират в киберсигурност обучение. Някои го правят, защото работата им го изисква. Други – за да го превърнат в своя кариера и да получават някои от най-високите заплати в ИТ сектора.

Вие от вторите ли сте?

Ако отговорът е да, продължавайте да четете. В тази статия ще разгледаме някои от най-добрите български университети със специалности, които ще ви помогнат да станете експерти по информационна сигурност.

Киберсигурност и работа? Добра комбинация, която се отплаща

Състоянието на информационната сигурност в България е плачевно. Това е особено вярно за държавни институции и малки и средни компании.

Големите компании са малко по-напред с материала. Те инвестират в киберсигурност, без да щадят пари за заплати. Един добър специалист по информационна сигурност може да изкарва 3-4000 лв. месечна заплата (вероятно и повече).

Ако искате сериозно да се занимавате с киберсигурност, ще трябва да инвестирате в образование. В България няма много университети, които предлагат специалност “Киберсигурност”. В повечето случаи става дума за магистратури, където обучението става надве-натри, колкото да се вземе диплома и без задълбочено изучаване на материята.

Все пак има учебни заведения със специалности, от които можете сравнително лесно да се прехвърлите в сферата на информационната сигурност.

Кои университети осигуряват най-качествено киберсигурност обучение?

киберсигурност обучение

За да отговоря на този въпрос, подредих университетите в България според рейтинговата система на Министерството на образованието на науката. Тя взема предвид различни критерии като учебния процес, удовлетвореността на студентите и реализацията им след завършване на обучението.

С други думи: колкото по-нагоре в класацията е един университет, толкова по-полезно и приятно ще ви е да следвате в него.

В класацията включих всички университети, за които има оценка в базата данни на МОН и които предлагат специалности с профил “Информатика и компютърни науки”.

Има две изключения от това правило. Едното е Техническия университет в София, който парадоксално няма оценка за този профил заради липса на достатъчно данни. Все пак подобна класация не може да мине без ТУ, затова го включих на база оценката му за профил “Комуникационна и компютърна техника”.

Другото изключение е Военния университет във Велико Търново. Там може да няма специалност “Киберсигурност”, но пък има цяла катедра “Информационна сигурност”, макар да се намира в… Шумен.

Пълна ли е класацията?

Не. Има университети със специалност “Киберсигурност”, които въобще не фигурират в нея. Един такъв пример е Военната академия, която има магистратура по киберсигурност, но не и бакалавърска степен.

Идеята на класацията е да покрива няколкогодишно обучение по компютърна сигурност, каквото може да предложи само бакалавърска програма. Бакалавър във ФМИ вероятно е много по-подготвен от магистър по киберсигурност във Военната академия.

Класацията не включва и институции като Софтуерния университет или Висшето училище по икономика и сигурност, които предлагат обучения по информационна сигурност, но не попадат в рейтинговата система на МОН и поради това не могат да се сравняват с останалите учебни заведения.

Все пак вярвам, че списъкът ще ви даде някаква представа за това накъде да се насочите, ако искате да се занимавате с информационна сигурност.

Как са подредени университетите?

Основният показател е общата оценка на университета, която е сбор от много критерии (можете да ги видите тук).

Посочил съм и дали университетът е държавен или частен. Това се отразява на цената на обучението: частните университети са по-скъпи от държавните. За сметка на това частните университети имат предимството, че могат по-бързо да реагират на тенденциите и да променят програмите си в съответствие с тях.

Третият важен критерий е средният осигурителен доход на завършилите университета със съответния профил. Това е важно. Последното, което искате, е да пропилеете години в изучаване на компютърна сигурност, за да изкарвате по-малко от продавач-консултант.

Класацията

Нека да видим кои са най-добрите университети, които могат да ви катапултират в сектора на киберсигурността.

1. Софийски университет „Св. Климент Охридски“

киберсигурност обучение

Оценка: 73

Финансиране: държавно

Средна заплата на завършилите(в лв., месечно): 2444

Факултетът по математика и информатика към СУ си остава най-реномираната люпилня за програмисти. Макар обучението там да акцентира върху писането на код и точните науки, завършилите ФМИ могат лесно да се преквалифицират в експерти по киберсигурност. СУ държи първото място и като заплащане на завършилите в някоя от компютърните специалности.

2. Технически университет – София

Оценка: 70

Финансиране: държавно

Средна заплата на завършилите: 2107

Няма как да подминем най-известния университет с технически профил в България. ТУ предлага голямо разнообразие от специалности, които след това можете да надградите до кариера в сферата на киберсигурността. Сред тях са вездесъщата “Компютърни системи и технологии”, както и “Компютърно и софтуерно инженерство”, Информационни технологии в индустрията”, “Информатика и софтуерни науки”.

3. Американски университет в България

Оценка: 67

Финансиране: частно

Средна заплата на завършилите: 2186

В Американския университет може да се дипломирате като бакалавър по “Информационни системи” и “Компютърни науки”. АУБ има партньорства с чуждестранни университети и е добър избор за киберсигурност обучение, стига таксите там да са ви по джоба.

4. Нов български университет – София

Оценка: 61

Финансиране: частно

Средна заплата на завършилите: 2156

В НБУ има бакалавърски програми по мрежови технологии и информационни технологии. Като частен университет НБУ предлага гъвкавостта да сформира нови специалности, стига да има интерес към тях. Освен това университетът предлага и магистратура по киберсигурност: ако сте готови да платите за нея по 1200 лв. на семестър.

5. Университет по библиотекознание и информационни технологии – София

киберсигурност обучение

Оценка: 59

Финансиране: държавно

Средна заплата на завършилите: 1778

Въпреки архаичното “библиотекознание” в името си, УНИБИТ предлага специалности, свързани със сигурността, включително и “Информационна сигурност”. Той е чест избор на образователно заведение от бъдещите полицаи.

Клетият автор на този пост има лични впечатления, тъй като е завършил там магистратура по медии и реклама. Един от преподавателите ми в последствие се кандидатира за кмет, а после отиде да пише новини в агенция ПИК. Но все пак да не генерализираме от единичен случай.

6. Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“

Оценка: 55

Финансиране: държавно

Средна заплата на завършилите: 1457

Великотърновският университет предлага бакалавърските степени “Софтуерно инженерство” и “Компютърни науки”. (има и други специалности със сходен профил). ВУ не е тясно специализиран в сферата на технологиите, по-скоро е “от всичко по малко”. Нямам лични наблюдения за качеството на специалистите, които излизат от там, а и средните работни заплати на завършилите не изглеждат толкова впечатляващи на фона на други университети. Но пък Велико Търново е по средата на България и всички градове и забележителности в страната ще са ви горе-долу на еднакво разстояние.

6. Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“

Оценка: 55

Финансиране: държавно

Средна заплата на завършилите: 1451

Пловдивският университет има сравнително богат набор от технически специалности. Освен “Софтуерно инженерство”, “Компютърни и комуникационни системи” и “Хардуерни и софтуерни системи”. Има даже и “Бизнес информационни системи”. Последното ми звучи като да те научат да цъкаш на Excel, но това си е само мое предположение.

7. Национален военен университет „Васил Левски“ Велико Търново

Оценка: 53

Финансиране: държавно

Средна заплата на завършилите: 1238

Изучаването на информационна сигурност във военен университет има желязна логика. Част от компютърните престъпления имат за цел шпионаж и дестабилизиране на държавни институции, което си е нещо като война.

Бакалавърската степен, която най-много съвпада с кариерата на пентестър, е “Компютърни системи и технологии”. Другите специалности са по-тясно свързани с работата с техника.

8. Икономически университет – Варна

Оценка: 51

Финансиране: държавно

Средна заплата на завършилите: 1469

Не знам на каква точно киберсигурност ще ви научат в Икономическия във Варна. Но тъй като за него има подадени данни, формално той влиза в класацията. Бихте могли да се възползвате от бакалавърска степен по “Информатика и компютърни науки”. Останалите специалности като “Мобилни и уеб технологии” и “Информатика” не ми звучат много надеждно.

9. Бургаски свободен университет

Оценка: 50

Финансиране: частно

Средна заплата на завършилите: 1435

Бургаският свободен университет е малко по-добре поне на хартия. Можете да излезете от там като бакалавър по “Софтуерно инженерство” или “Компютърни системи и технологии”. Бонусът е, че след това можете да запишете и магистърска степен “Информационна сигурност”. Все пак имайте едно наум. БСУ не се слави като инкубатор за киберексперти.

10. Русенски университет „Ангел Кънчев“

киберсигурност обучение

Оценка: 49

Финансиране: държавно

Средна заплата на завършилите: 1118

“Софтуерно инженерство” и “Компютърни науки” са две от специалностите, които могат да се запишат в Русенския университет.

11. Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“

Оценка: 47

Финансиране: частно

Средна заплата на завършилите: 1467

Като бакалавър може да запишете “Информатика и компютърни науки”. Ако решите да продължите и като магистър, има възможност да вземете диплома в специалност “Интелигентни системи за сигурност”. Предлага се както редовно, така и задочно обучение.

11. Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

Оценка: 47

Финансиране: държавно

Средна заплата на завършилите: 1234

“Информационни системи и технологии” следва да е вашата специалност. Може да следвате и “Компютърни системи и технологии”. Другите специалности звучат малко или много екзотично. Като например “Бизнес информатика и иконометрия”(!) или “Информационни технологии в екологията”(!!).

12. Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“

Оценка: 46

Финансиране: държавно

Средна заплата на завършилите: 1093

Шуменския университет може да ви направи бакалаври по “Компютърни информационни технологии”. Има няколко магистърски програми, които звучат като да са по специалността (“Софтуерно инженерство” и “Системно администриране”).

Любопитен факт: почти 10% от завършилите с профил “Информатика и компютърни науки” се реализират като продавачи. Ако искате да записвате там, помислете дали не е по-добре направо да станете касиер в Lidl и да четете Questona. Крайният резултат ще е същият, но ще спестите от семестриални такси и заплатата ви ще е по-голяма.

Само казвам, че понякога да си направите сами киберсигурност обучение е по-добрият вариант.

Подобни статии

8 Comments

 1. Стоян

  Интересна статия, но някак не мога да се съглася със горните предложения и поставените заключения. Всички изброени са „университети“ в който се учи я физика, я химия, я нещо различно … а да не говорим за ТУ, там излизат крайни некадърници в 98% от случайте и си мислят, че знаят и после след една школа за 3 месеца ходят със отворена уста от изумление как са могли да си погубят толкова години от живота и са учили „технология на металите“ :). Просто картинката е тъжна, и това е така заради закостялото мислене на страната ни. Вместо да направят една специалност киберсигурност и там да се обучават от 18-19 годинишни до 35-40 годишни, така ще има хора за всичко и няма да се пръкват инж. ХИМИК, и кво ще прави този химик ….
  Една академия „Военна академия „Г. С. Раковски““
  https://rndc.bg/bakalavar-cs/ където може и да станат нещата.

  • Questo

   За съжаление няма други данни, с които да мога да оценя различните ВУЗове и частни обучителни центрове. Може би от СофтУни или Телерик Академия излизат по-добри специалисти, но няма съпоставими данни, които могат да се използват.

 2. Алекс

  А относно ВВМУ?
  Не видях каквато и да е информация свързнано с него ( вярно, че е ВУ и че специалността „киберсигурност“ там е нова), не заслужава ли да бъде споменат тук?

  • Questo

   Привет, Алекс, класацията е направена на базата на данни и оценки, предоставени от МОН. За съжаление за ВВМУ нямаше информация в сайта на МОН по времето, когато правих класацията. Поради което няма база за сравнение с останалите университети, за които има данни. Това е причината в класацията да не влиза ВВМУ.

  • Questo

   Ако имате лични впечатления за специалността, ще се радвам да ги споделите в коментар

 3. Katrandjieva.aleksandrova

  Нещо се случи и не можах да завърша писането….т.е с две думи хакната ел.поща abv.bg и прехвърлена на Gmail account без мое знание но и Facebook профил изчезна..т.е ми го откраднаха…знам си акаунтът на Facebook знам си телефона но паролата ми може би е сменена този профил го имах от 2015 но един ден на екрана се появява превързан пръст и след това не можах да влезя..по някакъв начин един ден го намерих но отгоре имената на английски а под тях на български език а имаше ценни неща за които съжалявам че ги загубих какво да направя поне да си взема нещата … благодаря за вниманието

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *