Меню Затваряне

Как да скрия приятелите си във Facebook

Един от често задаваните въпроси е „Как да скрия списъка си с приятели във Facebook?“ Социалната мрежа дава възможност да го направите до някаква степен; и е препоръчително да го направите – все пак не е необходимо всички да знаят кого познавате и кого – не. Разбира се, това е Facebook и пълна поверителност няма, но ето какво може да се направи по въпроса.

Как да скрия списъка си с приятели

Това е първата стъпка, с която ще забраните на (почти) всички да виждат (почти) всичките ви приятели.

Влезте във Facebook, а от там в Activity Log и после във Friends. В секцията Who can see your friend list? има няколко възможни настройки. Изберетер Only me, за да скриете списъка си с приятели от хората, с които не сте приятели; и от почти всичките си приятели. Ако обаче с някого имате общи приятели във Facebook, той или тя може да продължи да ги вижда.

Как да скрия общите си приятели във Facebook

Вероятно сте забелязали, че най-отгоре в списъка с приятели Facebook показва общите приятели. Много хора се дразнят от този факт: те искат да скрият абсолютно всичките си приятели, включително и общите.

За съжаление Facebook няма такава опция. Дори и да сте задали настройки всичките ви приятели в списъка да са видими само за вас, списъкът с общите приятели остава видим за онези хора, с които имате общи познанства.

Да кажем, че вие сте приятел с Данчо и с него имате 5 общи приятели. Дори и ако скриете от Данчо списъка си с приятели, той ще продължи да вижда 5-имата общи приятели, които имате.

Възможно е обаче да сте забелязали, че понякога броят на общите приятели не отговаря на истината. Например вие знаете, че с Данчо имате 5 общи приятели, но Facebook показва само трима от тях, а другите двама не се виждат. Как става?

Отговорът: ако двама ваши приятели са настроили профилите си така, че никой да не може да вижда приятелите им, то те няма да излизат в списъка с общия приятели. Нека да експлоатираме Данчо за още един пример, с който да избистрим смисъла на предходното изречение.

Да кажем, че Вие сте приятел с Данчо и с Жоро, а те двамата също са приятели помежду си. Обикновено това би означавало, че ако отворите профила на Данчо, вие ще видите Жоро като общ приятел, независимо от това дали Данчо е скрил приятелите си или не. Ако обаче и Жоро е настроил профила си така, че никой освен него да не може да вижда приятелите му, то тогава Жоро няма да се появи като ваш общ приятел с Данчо.

А сега да теглим чертата: няма как да скрием общите си приятели, тъй като това зависи не от нас, а от настройките на нашите приятели. На теория, ако всички скрием приятелите си, никой няма да може да вижда общите ни приятели.

Как да спра известията за нови приятели във Facebook

Списъкът ви с приятели може и да е скрит, но има и други начини, с които социалната мрежа издава с кого сте се сприятелили. Дразни ли ви например това, че всички разбират, когато добавите нов приятел във Facebook? Е, тези известия могат да се изключват. Ето как да го направите:

Влезте в Activity Log и от там във Friends – както направихте, за да скриете списъка си с приятели. Сега трябва да изберете втората иконка и да махнете отметката от New Friend Reports. Ако искате повече поверителност можете да махнете и другите отметки. Има само една отметка – Friend Lists – която не може да се маха. Не успях да разбера за какво точно е тя, така че ако някой има идея, нека да сподели в коментарите.

В заключение ще добавя, че описаните по-горе Стъпки не могат да скрият напълно приятелите ви във Facebook. Дори и да ги изпълните, останалите потребителите все пак биха могли да научат кои хора са ви приятели на база харесвания (или на чист български лайкове), снимки, в които сте тагнати, коментари под снимки и публикации и т.н. Или както гласи старата максима: ако искате поверителност във Facebook, не бъдете във Facebook.

 

Related Posts

2 Comments

  1. Стела

    Добавям още един казус: имам общ приятел с някого, който не ми е приятел. В листа с приятелите му не виждам всички евентуални общи приятели, виждам само част. Добавям този човек в приятели и вече списъкът с общи приятели е пълен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *