Меню Затваряне

Как да открия собственика на мобилен номер

Обновена на 08.11.2022 от Questo

Вероятно поне веднъж ви се е искало да разберете кой се обажда от непознат номер.

Ето няколко прости трика, които могат да са ви от полза.

А ако искате да скриете номера си, пробвайте това.

1. Проверете в Google

Понякога едно търсене в Google е напълно достатъчно, за да откриете собственика на мобилен номер. Колкото и да е странно, хората обичат да публикуват името и мобилния си номер във форуми, обяви, коментари под статии и т.н. Едно търсене с Google е достатъчно, за да откриете името на притежателя на непознатия номер.

2. Проверете в LocateFamily

LocateFamily е сайт с лични данни за милиони хора от цял свят: включително адреси, телефонни номера, имейли. В него са публикувани и данните на десетки хиляди българи. Възможно е номерът, чийто собственик се опитвате да установите, също да се намира там.

За да проверите дали го има, използвайте Google. Трябва да ограничите търсенето само в рамките на LocateFamily, а не за целия интернет. Това става като напишете в Google номера и след него добавите site:locatefamily.com.

Сайтът си има и собствена търсачка, но не знам колко надеждна е.

3. Използвайте Viber

Трети метод е да използвате Viber. Може и да не откриете веднага името на абоната, който ви звъни, но пък ще видите как изглежда. Откъдето е възможно да стигнете и до самоличността му. За този конкретен метод съм писал по-подробно тук.

Всъщност този трик е валиден за всички месинджъри, които използват телефонен номер за идентификация (като например WhatsApp).

4. Използвайте Caller ID приложение

Има цяла група мобилни приложения, които тихичко събират огромен масив от лични данни, включително имена, телефонни номера, имейли и профили в социалните медии. Всеки, който си инсталира някое от приложенията, получава достъп до тези данни. Вашите данни вероятно също вече са там.

Тези приложения се наричат Caller ID App и по същността си представляват нещо като Google за телефонни номера. Може би най-популярното такова приложение, поне според статистиката на Google Play, се казва Truecaller. След като го инсталирате, приложението ви показва информацията, с която разполага, за всеки номер, от който получите входящо обаждане.

Звучи страхотно, нали? Без повече анонимни обаждания. Но има и уловка. Когато инсталирате Truecaller или друго подобно приложение, то извлича данни за контактите във вашия телефон. Приложението събира и информация за приятелите ви в социалните мрежи и техните контакти и ги добавя в своята база данни. А сега си представете за какво количество информация става дума при положение, че Truecaller е било свалено над 100 млн. пъти досега; и то само от Google Play.

Какво означава това ли? Че дори и никога да не сте инсталирали такова приложение, вашето име и телефонен номер вероятно вече фигурира в базата данни на Truecaller. И не само. Подобно приложение е Sync.me. То работи на същия принцип, но е дори по-услуживо в предоставянето на лични данни. За да откриете информация за някого дори не е необходимо да инсталирате приложението: може да ползвате и сайта, който не изисква регистрация (Truecaller също има търсачка на сайта си, но тя изисква регистрация).

Успеваемостта също е доста прилична. Направих проверка на 10 телефонни номера в Sync.me и открих информация за 6 от тях. Намерих и собствения си телефонен номер (въпреки че той и без това не е кой знае каква тайна).

Проблемът с Caller ID приложенията

Всеки потребител, преди да инсталира Truecaller, се съгласява с условията му – обикновено без дори да ги прочете. Той доброволно се съгласява да предостави данните си и отговорността за това е негова.

Лошото е, че тези приложения събират данни дори за хора, които никога не са ги инсталирали. А и не е приятно да знаеш, че името и номерът ти са на един клик разстояние на всеки. За съжаление такъв е свързания свят, в който живеем днес.

Как да изтриете данните си от Caller ID приложение

И двете приложения, за които говоря, предлагат опцията да се изтриете от базите им с данни. Малко странно е да искаш да изтрият мобилния ти номер, като за целта трябва да предоставиш… мобилния си номер и имейла си, но все пак това вероятно е по-безопасния вариант; поне ако цените поверителността си.

Излезте от базата данни на Truecaller

Излезте от базата данни на Sync.me

Подобни статии

40 Comments

 1. Сашко

  +359892384802 искам да разбера има на потребителя! Спешно е, става въъпрос за психически тормоз над дете (момиче) на 15 годишна възраст!

 2. Неда

  Моля, ако има възможност ,дайте ми имената на собственика на тел. номе ХХХХХХХХХХХХ.За добро е! Благодаря ви!

 3. Данчо

  Извинете, но тъпи ли сте или се правите на такива? Статията носи информация, а не прави детективски услуги. Инсталирайте си приложението или се регистрирайте и ще знаете, но струва 11$, а може и повече, но това ми искаше на мен. Всъщнот само опитах, за да знам. Тук, този сайт не е безплатни УСЛУГИ! Или идете в полицията! А по горе някаква била на 15 години, значи има смарттелефон и там има опции за блокиране, но май тя иска да се прави на търсена! И ако се чувства жертва, нека махне телефона и край! Ще ти напиша номера си и нека видя как ще ме тормози някой, ако не желая, а може и да сменя номера си, ако е толкова важно за живота.

 4. Христомир

  На кого е този номер?
  Тел: ХХХХХХХХХХХ

  Редактирано: Не публикувайте лични данни! Трия всичко!

 5. Слави Николов

  За съжаление не успях да открия човека по телефонния му номер с никой от изброените начини!
  Фсичко това е фейк

  • Questo

   Привет, Слави, благодаря за обратната връзка! Така е, нито един метод не гарантира, че ще откриете собственика на телефонен номер. Възможно е номерът да е съвесем нов и да не фигурира в нито една база данни. Тогава единственият начин да установите кой притежава номера е да попитате мобилния оператор, на чиято мрежа принадлежи. Разбира се, мобилните оператори не предоставят тази информация на физически лица.

 6. Plamen

  От десетина дни ми звъни номер +35924266600. Не му вдигам, но и никъде в Google няма резултати за него. Някаква информация?

  • Антон

   И сина ми го търсих от този номер и му казали, че са от А1 и търсят жена ми.Сим Картата е на нейно име. Звънях в а1 да питам за такава централа, но ми отговориха, че нямат.

   • Мария

    И на мен ми звъни от два дни този номер от София … Аз си го блокирах, понеже като вдигнах, веднага затвори.

 7. Мария

  Същият номер ми звъни от вчера +35924266600 15.06.2020 и на мен и на мъжа ми , представят се от А1. Звъннах да питам дали имат такъв номер…но конкретно не каза момичето да или не..

 8. Иво

  Знае ли някой на кой е този номер 0882400475,дали е някой оператор.Търси ме от две седмици се не ме уцелва връщам отговор и не ми дига.Няколко пъти така

 9. Майкъл

  Може ли някой да ми каже на кой може да е номера 0882944075 никъде не намирам информация

  • Ками

   0882944064 А1 маркетинг. Прозвъняват всички телефони, които са включени в договора, докато стигнат до титуляра и започват да го „баламосват“ какви „изгодни“ оферти имаме, само да подпишете договор за още 2 години. И дрън дрън дрън. Правят, го независимо, че не сте се съгласили телефона Ви да се използва за тази цел.

 10. Таня

  Ауу Дени бъдете предпазливи с този номер. Кодът който започва с +23 доколкото си спомням е нигерийски. Много измами правят тия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *