Меню Затваряне

Как да се предпазите от онлайн измами по време на коледните празници

Обновена на 11.01.2024 от Questo

Все повече българи купуват подаръци за коледните празници онлайн.

В тази статия ще се запознаете с някои от най-популярните и актуални онлайн измами, с които може да се сблъскате тази Коледа.

1. Фишинг

Вероятно най-популярният тип измама остава фишинга: изпращането на фалшиви имейли от името на онлайн търговци, куриерски компании или финансови институции.

Фишингът е целогодишна заплаха, но по време на коледните празници ефективността й се увеличава, защото много хора пазаруват онлайн и очакват да получават имейли, свързани с покупките им.

Ето един пример с фишинг, насочен към клиенти на DHL.

Имейлът изглежда като да е изпратен от легитимен адрес, съдържащ българския домейн на DHL. Проверка на имейла обаче показва, че адресът е фалшифициран и писмото не е изпратено от куриерската компания.

Имейлът съдържа линк към фишинг страница, където жертвата въвежда личните си данни и така ги споделя с измамниците.

2. Фалшиви обяви в сайтове за онлайн търговия

Схемата действа горе-долу така: измамникът публикува обява в сайт за обяви, като може да се представя както за продавач, така и за купувач.

След като си набележи жертва, измамникът започва комуникация в месинджър – Telegram, Viber, WhatsApp и т.н.

Измамникът се опитва да убеди жертвата да отвори фишинг страница, където да въведе личните си данни. В посочения пример виждате линка към фишинг страницата ограден в червено.

Този тип измама действа от години, но през последните две години се появиха скриптове, с които измамниците могат да автоматизират цялата комуникация. Иначе казано: чатбот установява контакт с потенциалните жертви и генерира персонализирани фишинг сайтове. Което прави схемата още по-ефективна.

Не забравяйте, че фалшивите обяви за продажба на стоки са осмото най-доходоносно компютърно престъпление в света. само за една година загубите от него са почти 300 млн. долара.

3. Фалшиви обяви за непотърсени стоки

Тази измама съществува от години в България, но през 2023 г. получи по-широко отразяване и в медиите.

Обикновено става дума за Facebook страници, публикувани уж от Български пощи или друга куриерска компания.

В страницата се твърди, че куриерската компания разпродава стоки, останали непотърсени от оригиналните им получатели.

Цените на стоките са нереално ниски с идеята жертвите да се подлъжат и да си ги поръчат.

Не се подлъгвайте – няма да получите нищо.

4. Фалшиви онлайн магазини

Някои изманици създават фалшиви сайтове-копия на популярни брандове. В тях се публикуват обяви за продукти с нереално ниски цени.

Ето приемр за фалшив сайт, локализиран на български език:

5. Измами с ваучери

Измамите с ваучери са популярни в чужбина, но най-вероятно се случват и в България.

Идеята е проста: измамникът се опитва да накара жертвата си да купи ваучер и да му го изпрати.

Най-вероятно ще получите имейл, че сте спечелили коледна награда (например телевизор, предоставен от търговска верига), но за да я получите, трябва да си купите ваучер от същата верига и да го изпратите по имейл.

6. Скимери на куриерски пунктове за самообслужване

Куриерските пунктове за самообслужване стават все по-популярни и в България. Те ви позволяват да си получите пратките в удобно за вас време, без да ходите до офис на куриер, да се съобразявате с работното му време, да чакате по опашки и т.н.

Повечето потребители са свикнали да внимават за скимери, инсталирани на банкомати. Не толкова бдителни са обаче за скимери, инсталирани на пунктове за получаване на пратки.

Ако сте решили да получавате пратки през пункт за самообслужване, проверете за странни или мърдащи парчета пластмаса около мястото, където трябва да поставите банковата си карта за сканиране.

7. Благотворителни организации – фантоми

Измамниците вече се е поотучиха да ни спират по улиците и да ни искат пари за благотворителност. Само че този тип измами не е изчезнал, просто се пренесе в интернет.

По Коледа хората са по-склонни да правят дарения. Не се учудвайте, ако получите имейл от мнима благотворителна организация, която събира пари за деца в нужда, бедни семейства и т.н.

Проверявайте легитимността на всеки подобен имейл. Отворете сайта на организацията и проверете кой стои зад нея и дали има информация за провежданата благотворителна акция.

Как да се предпазите

Ако се готвите да си купите нещо оналйн, внимавайте за следните предупредителни сигнали:

  • получавате имейл от куриер/търговец/банка, който ви призовава да отворите линк и да въведете личните си данни (Научете се да разпознавате фишинг)
  • авторът на обява за продажба на стока ви изпраща линк, на който да въведете личните си данни
  • авторът на обява за стока иска да му плащате с паричен превод, с ваучери или по друг начин, който е по-трудно проследим (Научете се да разпознавате фалшиви обяви)
  • някой ви предлага стоки на нереално ниски цени

Също така не пропускайте и статията ни с полезни съвети за безопасно коледно пазаруване.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *