Меню Затваряне

Какво по дяволите става на пазара за криптовалути?

Обновена на 29.09.2017 от Questo

Спомням си добре първия Sofia Crypto Meetup, на който присъствах. Беше преди малко повече от година и се провеждаше в едно от малкото заведения, които тогава приемаха биткойн като разплащателно средство. На събитието присъстваха не повече от 30 души, които с голяма доза ентусиазъм слушаха презентацията за Etherium, токени, криптовалути и DAO.

Отново посетих събитие от серията Sofia Crypto Meetup преди няколко дни (27 септември). Този път срещата се провеждаше в един от елитните нощни клубове в центъра на София, а залата беше претъпкана с хора. Представете си столичния Culture Beat, който се пръска по шевовете, но вместо музика от тонколоните гърми гласа на лектора.

Освен с числената разлика, събралата се група се отличаваше и с поведението си. Почти всички се бяха издокарали като за официално събитие, а седящите до мен пиеха бяло вино и обсъждаха ICO-то на някаква шведска фирма. Само година по-рано срещата на криптоентусиастите беше далеч по-непринудена: всички пиехме бири, а един от посетителите дойде облечен с шорти за плуване (познах ги, защото имам същите).

Какво толкова се беше случило за тази година и малко? Нима изведнъж всички бяха започнали да се интересуват от алтернативни методи за разплащане и икономика на споделянето?

Ето как изглеждаха срещите от серията Sofia Crypto Meetup в средата на 2016 г. Снимките са публикувани от организатора във Facebook събитието.

А това заварих на последната среща от същото събитие. Същите организатори, същите теми, но много по-голяма посещаемост.

Това, от което всички се интересуват, е баснословното поскъпване на криптовалутите: дигитален актив, предназначен за финансови транзакции, но използван в момента основно за спекулативно натрупване на печалба. И ако следите поне малко какво се случва на пазара за криптовалути, знаете много добре за какво говоря.

Само от началото на тази година цената на биткойн(Какво е биткойн?) – най-популярната криптовалута в света – е скочила четирикратно. Това означава, че ако бяхтe инвестирали 1000 долара в биткойн на първи януари, днес щяхте да имате над 4000 долара. Това е огромна доходност, с която не могат да се похвалят нито акциите на големи технологични и петролни компании, нито търгуваните на борсите ценни метали и суровини.

Но биткойн съвсем не е единствената криптовалута, тя просто е двигател на пазара. Общата стойноста на биткойн в обръщение е 68 млрд. долара според данните на CoinMarketCap , което е под 50% от общата пазарна капиталзиация на всички криптовалути в обръщение. Останалото се пада на какви ли не криптовалути – до този момент над 1000 – които вече почти ежедневно изникват отнякъде и търсят място под слънцето. Общата пазарна капитализация на всички криптовалути надхвърля 143 млрд. долара към днешна дата – над два пъти повече от брутния вътрешен продукт на България.

Общата пазарна капиталзиация на всички криптовалути беше под 18 млрд. долара в началото на тази година. Към днешна дата капиталзиация вече надхвърля 143 млрд. долара, което е над 700% ръст, постигнат само за 9 месеца.

Тъй като цените на основните криптовалути растат, все повече хора искат парче от баницата и се втурват да инвестират в тях. Въпросът е доколко този ръст е устойчив и какво ще стане, ако цените рязко започнат да падат.

Forbes наскоро сложи на корицата си Олаф Карлсон-Уий, основател на фонда Polychain Capital, който инвестира в блокчейн технология и криптовалути. Както можете да си представите, фондът на Карлсон-Уий печели в момента доста добре от бума в цените на криптовалутите. Отправката към темата за криптовалутите обаче гласи: „Най-лудият балон въобще“ и „Как умни хора правят лесни пари от алчни глупаци“.

Последното изречение ми се струва като най-доброто описание на това, което се случва на пазара за криптовалути. Колкото и да вярвате в криптовалутите, няма как в най-добрия случай поне да се съмнявате, че в момента на този пазар се надува огромен балон. Често пъти той бива сравняван с дотком балона от 2000 г., когато всички наливаха пари в акции на интернет компании, много от които след това фалираха.

Нещо подобно се случва и сега. Новоизлюпени компании правят ICO (Initial Coin Offering) и предлагат на инвеститорите да си купят от техните токени или криптовалути; така, както дотком компаниите ставаха публични и акцииите им се разграбваха на борсата. По данни на Forbes до момента чрез ICO са набрани над 2.3 млрд. долара, по-голямата част от които са набрани тази година заради експлозивния интерес към криптовалутите.

Изглежда сега всички искат да се включат в този нов начин за набиране на паричен ресурс. Все повече проекти използват ICO, за да си осигурят първоначално финансиране. Сред тях има и български такива. Lockchain например е платформа, с която собственици на имоти и хотели могат да ги отдават под наем. Според сайта на проекта зад него стоят имена като бившия президент Росен Плевнелиев, който участва като съветник, и евродепутата Ева Майдел. Съоснователи са Христо Тенчев, създател на гейм студиото XS Software, и Никола Александров, съосновател на една от първите биткойн борси Bitcoin7.

Има анекдотични случаи, в които компании набират рекордни суми чрез ICO. Gnosis, което не мога да обясня по друг начин освен като една гигантска платформа за залагания и прогнози, набра 12.5 млн. долара финансиране в рамките на няколко минути. Bancor, друга базирана на блокчейн платформа, набра 150 млн. долара финансиране и се счита за най-голямото реализирано ICO до този момент.

Има една стара приказка, че всеки инвеститор носи глава на раменете си. Това важи и за хората, които инвестират в криптовалути. Не се опитвам да кажа, че това са финансови пирамиди, напротив. Повечето криптовалути кореспондират на компании, които предлагат или ще предлагат напълно реален продукт. Един ден някои от тях може да са следващите Google или Facebook.

Проблемът идва, когато хората инвестират в нещо, което не познават. А, простете ми знахарстването, но според мен голяма част от инвеститорите купуват криптовалути, без дори да знаят какво точно представляват. Основният им мотив да го правят е печалбата, защото виждат какво се случва и нямат нищо против да изкарат едни лесни пари.

Това ще ги устройва, докато стойността на инвестицията им расте. Но ако цените тръгнат да падат, тогава ще дойде паниката. А както казваше героят на Майкъл Дъглас в „Уол стрийт 2“ Гордън Геко: биковете правят пари, мечките правят пари, а прасетата ги колят. Хората, които разбират нещичко от финансови пазари, знаят какво означава това.

Кой е най-ликвиден?

Това са петте най-ликвидни криптовалути за последните 24 часа към момента на публикуване на тази статия. Данните са от CoinMarketCap.com

Криптовалута Единична цена Изтургуван обем за 24 часа
Bitcoin $4148 $ 1.87 млрд.
Etherium $296 $ 639 млн.
Zcash $299 $ 266 млн
Bitcoin Cash $455 $ 265 млн.
Tether $1 $257 млн.

 

Подобни статии

2 Comments

  1. Satoshi

    Според тази статия излиза, че не трябва въобще да се инвестира в нови технологии защото всичките са маскари и само ще ни вземат паричките. Най-добре да се върнем на село и да си копаме доматито, че това поне го знаем как става и няма кой да ни измами. Ако всички разсъждаваха така нямаше да има нито интернет, нито PayPal, нито Amazon.

    Аман от разбирачи дето и понятие си нямат какво е биткоин ама иначе тръгнали да образоват другите!

    • Questo

      Никъде в статията не казвам, че не трябва да се инвестира в нови технологии, включително в блокчейн и криптовалутите. Не се опитвам да оспорвам валидността на технологията зад тях; оспорвам пазарното поведение на хората, които чули-недочули, че някакви хора изкарват милиони от биткойн, и веднага скачат и те на клона, без да разбират какво всъщност купуват. Такова поведение е типично за дребните инвеститори, които накрая остават най-опарени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *