Меню Затваряне

Как да блокирам известия от уебсайтове в браузъра

Браузърите имат вградена функция за показване на известия от уебсайтове. Тя се използва основно от новинарските портали: не може да не сте забелязвали как постоянно на екрана на компютъра ви изскачат малки прозорчета с новини от определен сайт. Това обикновено означава, че съзнателно или не сте разрешили на браузъра да показва известия от този уебсайт.

Освен дразнещо, според Malwarebytes това може да е и опасно. Активирането на известия може да се използва като форма на социално инженерство, която да заблуди потребителя.

Представете си например, че известията са направени така, че да изглеждат като предупреждение за засечен вирус на компютъра. Потребителят може да реши, че действително е заразен, и да последва инструкциите в страницата, към която води известието. Но ако тези инструкции са зловредни („За да се отървете от вируса, инсталирайте този файл“), това може да е опасно за потребителя.

Как да спрете известията

По подразбиране потребителят трябва да е разрешил показването на известия в браузъра. Ако виждате известия от даден сайт, значи някога в миналото сте кликнали на Allow и сте им разрешили да се показват. Имате възможност да спрете показването на известия за даден сайт или напълно да блокирате известията в браузъра. Ето как става това в най-популярните браузъри (инструкциите са за Windows).

Chrome

Settings>

Advanced>

Privacy and Security>

Content>

Notifications>

По подразбиране активната настройка е Ask before sending (recommended), но можете да я изключите, за да блокирате показването на известия.

Firefox

Options>

Privacy & Security>

Permissions>

Settings>

Block new requests asking to allow notifications

Edge

От стартовия бутон на Windows:

Settings>

System>

Notifications & actions>

Microsoft Edge>

Notifications>

Off

Safari

Safari>

Preferences>

Notifications

Related Posts

2 Comments

  1. Цветомир

    Трябва да напишеш някоя статия и за skype и как последно време има malware behavior относно „update“-ите му. https://i.gyazo.com/e4f315687a8c0ed7533c5b85a337497c.png за пример ето това е прозореца, който излиза всеки път, когато скайп се стартира със стара версия. Къде е tricky момента – При натискане на Quit – програмата се изключва, а при натискане на Update Skype – започва update. Обаче в топ бара, при натискане на X се затваря прозореца и скайп стартира.

Вашият отговор на Цветомир Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *