Меню Затваряне

Четири правила за по-добра защита на пощата ви в ABV

Обновена на 08.09.2015 от Questo

abv

ABV.BG е най-популярната българска пощенска услуга – от компанията-собственик „Нетинфо“твърдят, че при тях са регистрирани над 3 млн. акаунта. Голямата популярност на ABV и някои дупки в сигурността я правят честа мишена на хакерски атаки. За да предпазите кореспонденцията си от външен пробив, спазвайте тези основни правила.

1. Изберете трудна за разбиване парола. Не използвайте вашето име, името на деца, партньори, домашни любимци или рожденни дати. Крайно препоръчително е да избягвате някоя от тези пароли. Използвайте тези съвети, за да изберете трудна за откриване парола.

  • 2. Криптирайте връзката си. По подразбиране връзката към сървърите на ABV не е защитена с HTTPS, а това дава възможност на външни хора да я подслушват. За да активирате HTTPS влезте в Настройки>Още настройки и изберете бутончето „Използвай винаги защитена връзка“ (update: ABV са променили настройките си и сега тази опция я няма там, въпреки че началния екран на сайта продължава да не е с HTTPS.) За да разберете защо HTTPS е толкова важна настройка, прочетете повече за кражбата на курабийки (или както го наричат нормалните хора session hijacking.)

3. Забравете за използването на таен въпрос или поне измислете труден такъв. ABV ви дава възможност да възстановите забравена парола чрез таен въпрос. Слабото място на този метод е, че ако използвате лесен въпрос (например „Как се казва майка ми“ или „Как се казва кучето ми“), хакерът може бързо да намери отговора в профила вив във Facebook или на някое от многото места в интернет, където оставяте данни за себе си. След като мине през филтъра на тайния въпрос, той може да смени паролата ви и да получи пълен достъп върху пощата ви. Ето една статия, която показва колко лесна може да е кражбата на недобре защитена поща в ABV. Моят съвет е въобще да не разчитате на таен въпрос – просто в съответните полета напишете безсмислен въпрос с напълно нелогичен отговор (не е необходимо дори да е смислена дума). Но ако все пак забравите паролата си и искате да я възстановите? Освен с таен въпрос, ABV дава възможност да направите това и като предоставите алтернативен имейл адрес или номер на мобилен телефон.

4. Проверявайте историята на вашите влизания. От началния екран избирате линка „Настройки“. Той ви отвежда в списък с последните ви влизания в пощенската ви кутия – заедно с IP адресите на устройствата, от които сте влизали. Ако видите непознат IP адрес, това може да означава, че някой има достъп до вашата поща. Ако не знаете какви са IP адресите на вашите компютър и мобилни устройства, най-лесният начин да ги откриете е с някой от многото безплатни услуги, които са достъпни в интернет. Просто напишете „what is my IP address“ в Google.

Подобни статии

3 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *