Как да защитя рутера си от атаки

wifi

Това са няколко основни неща, които бихте могли да направите, за да защитите WLAN мрежата си от неоторизиран достъп. Списъкът не е изчерпателен, но е едно добро начало.

1.Сменете фабрично зададените потребителско име и парола за достъп до рутера

Това са името и паролата, които вевеждате, за да влезете в настройките на рутера. Ако вие или техниците от вашия интернет доставчик сте инсталирали рутера и оригиналните настройки са се запазили, сменете ги. Фабричните настройки за достъп до рутера са публично известни и са публикувани в интернет

2.Сменете името на домашната WiFi мрежа и паролата за достъп

Има няколко причини да го направите. Обикновено името на вашата WiFi мрежа по подразбиране е нещо свързано с марката на вашия рутер. По този начин вие без да искате издавате каква марка рутер ползвате, което донякъде би могло да улесни потенциални атаки. Ако рутерът е инсталиран от техници, вероятно те са ви питали как искате да се казва безжичната ви мрежа. Ако сте я сменили на нещо от рода на ivanovi_group, това е добре, но имайте едно наум да смените и паролата за достъп. Някои доставчици все още имат навика да слагат лесни за разпознаване пароли: например 12345678. Други пък слагат за парола телефонния ви номер. Това са все комбинации, които се отгатват лесно.

И накрая: така и така сте тръгнали да ровичкате в настройките на мрежата, защо не добавите едно nomap към името й? Ето защо да го правите.

3. Сменете стандарта за криптиране на домашния интернет

Ето как и защо.

4. Обновявайте софтуера на рутера

Това обикновено става от настройките. Обновяването е необходимо, тъй като юнаците, които се ровят по чуждите устройства, постоянно откриват бъгове в софтуера и се научават как да ги експлоатират. Редовното обновяване намалява риска да станете жертва на някой от тези бъгове.

5. Не оставяйте логнати в настройките на рутера

Администраторският панел, който има уеб интерфейс и обикновено се намира на 192.168.0.1 или подобен адрес, трябва да е заключен винаги, когато не го ползвате. Тук важи същото правило като при електронната поща – не затваряйте имейла си, без да сте излезли от профила си. Като цяло админ панела на рутера е едно от слабите места в защитата и ако го оставяте активиран, това го превръща в потенциална мишена. Проблемът се усложнява от това, че да излезеш от настройките на рутера невинаги е толкова лесно, колкото звучи. Защитата на някои рутери е толкова зле, че те дори нямат бутонче за Log Out. Други потребители остават логнати дори след като са натиснали Log Out.

6. Изключете WiFi Protected Setup

WiFi Protected Setup или WPS е настройка, създадена за по-добра защита на безжичната ви мрежа, но с доста бъгове. Затова много често ще чуете съвет да я държите изключена. Настройката е доста популярна и присъства в повечето модели рутери. По-лошото е, че някои модели нямат опция за изключване или пък я оставят включена дори след като сте задали опция да я изключите.

7. Изключете рутера, когато не го използвате продължително време

Има логика – така и така ви няма за цяла седмица, няма смисъл рутерът да стои включен. Когато ви няма за продължителен период е по-трудно да разберете, ако нещо се случва с мрежата ви.

8. Проверете кой е включен към мрежата ви

Ето как става това.

2 коментара

  1. Петър каза:

    Не знам дали пиша на правилното място но как да се предпазя от вирусна атака ?От доставчика ми казаха че има някаква такава атака но аз не знам как да се измъкна.

    • Петър каза:

      Сега се обадих пак на доставчика и ми казаха че повече няма да има атака.Можете да изтриете мнението.

Оставете коментар