Да започнеш начисто: как да заметете следите си във Facebook

deleted

С над 1 млрд. и няколкостотин милиона регистрирани профили (и броят расте постоянно) Facebook е една от най-големите бази от лични данни на планетата. Вероятно поне веднъж сте обмисляли възможността да затриете временно или завинаги профила си в социалната мрежа. Ако ви е минавало през ума, то това най-вероятно е било заради едно или повече от следните съображения:

  • Искате всички да ви оставят намира;
  • Искате да имате повече време за изграждане на кариера и взаимоотношения в реалния свят;
  • Вярвате в старата конспирация, че Facebook е рожба на ЦРУ;
  • Марк Закърбърг не ви кефи и не искате да го правите богат;

Обикновено основният аргумент за затриване на Facebook профила е поверителността на личните данни. Facebook и неговите клиенти (рекламодателите) знаят за вас кого познавате, кого харесвате, къде се намирате, какви са творческите, политическите и религиозните ви възгледи и т.н. Много хора се притесняват от този факт. Други пък просто осъзнават, че Facebook отнема твърде много време от живота им и пълни съзнанието им с безполезна информация (нещо, което и главният герой в Mr. Robot отбелязва по време на този монолог):

Каквато и да е мотивацията ви, има няколко начина да заметете почти всички следи, които някога сте оставили за себе си във Facebook.

1.Контрол над поверителността. Ако не искате да затривате профила си, а само да ограничите достъпа до него, то за вас е достатъчно да си поиграете с настройките за поверителноста на Facebook. Добрата новина е, че след толкова много оплаквания от потребители за липсата на достатъчно поверителност, от Facebook са направили всичко по силите си, за да ви дадат този контрол върху личните ви данни. Е, „контрол“ е малко условно понятие в случая. Настройките за поверителност крият данните ви от потребителите на Facebook. Те обаче продължават да са видими за самия Facebook и неговите сървъри, както и за рекламодателите, които ги получават пакетирани с данните на стотици милиони други Facebook потребители. Ако ви разследват за извършено престъпление, данните ви са видими и за полицията след получаване на съдебна заповед; а както изглежда, Facebook често удовлетворява заявките на българските власти.

Отправната точка за укрепване на настройките за поверителност е иконката Privacy Shortcuts. Тя е с формата на катинарче и се намира в горния десен ъгъл на вашия профил. От нея трябва да изберете Privacy Checkup: това е нещо като наръчник на Facebook, който ви показва какви са най-базовите ви настройки за поверителност в момента и как да ги промените, ако сметнете за необходимо.

За по-фина настройка на защитата на личните си данни обърнете внимание на следните статии:

Контролирайте кой може да вижда активността ви във Facebook

Как да скрия снимките си във Facebook

Как да изключа геолокационната функция на Facebook

Как да премахна таг във Facebook

Как да предпазя снимките си във Facebook от копиране и сваляне

Знаете ли колко много знае Facebook за вас

Всички тези настройки ще ви помогнат да ограничите значително кръга от хора, които могат да виждат активността ви в социалната мрежа.

2.Деактивиране на профила. Тази опция замразява профила ви и го поставя в нещо като кома. Той престава да се вижда (приятелите ви във Facebook ще виждат вашето име в списъка си с приятели, но няма да могат да разглеждат профила ви) и на практика е недостъпен за потребителите.

Може да деактивирате профила си от Settings>Security>Deactivate your profile.

Деактивирането е временно решение: например ако искате да се покриете от хорските очи за известно време. Не забравяйте обаче, че всичките ви лични данни продължават да си стоят на сървърите на Facebook. Идеята е, че ако един ден поискате да възстановите профила си, това може да стане с няколко клика.

3. Изтриване на профила. Ако деактивирането не ви устройва, защо не изтриете профила си напълно. Не е ясно колко напълно е изтриването – от Facebook твърдят, че е напълно „напълно“, но с Facebook човек винаги трябва да има едно наум. Тоталното затриване на профила ви във Facebook става от този линк и може да отнеме до три месеца – време, през което данните ви не би трябвало да са видими за останалите потребители. Имайте предвид, че дори и след тази процедура някои ваши следи ще останат във Facebook – например съобщения, които сте изпратили на приятелите си.

4. Изтриване на активността. Може би не искате да изтривате профила си, а просто искате да изтриете всичко, което сте правили досега във Facebook? С тази задача се справя добре и регистъра на дейността (Activity Log). Проблемът е, че всичко в него трябва да се прави парче по парче: трябва да изтривате отделно всеки пост, коментар и снимка, които не искате да се виждат. Има няколко решения, които биха ви помогнали да изтривате на едро информация от Facebook профила си (и не забравяйте: под изтриване всъщност се има предвид, че информацията се скрива от потребителите, но остава на сървърите на Facebook). Едно от тези решения е Facebook Activity Remover – проставка за Chrome и Firefox, която изтрива накуп постовете ви, вместо вие да го правите ръчно. Приложението е платено, но имате възможност да изтрите безплатно 20 поста от профила си, за да прецените дали си струва да платите за пълен достъп. Не съм пробвал приложението лично, но според потребителски отзиви понякога възникват проблеми с изтриването на определени постове.

Друг вариант е да инсталирате Facebook Timeline Cleaner – това е скрипт за Greasemonkey, който върши горе-долу същата работа. Тук обаче ще ви трябват малко повече време и умения, тъй като скриптът работи с Greasemonkey. Последното е приставка за Firefox, която позволява изпълнението на скриптове в заредената уебстраница. Във вашия случай ще трябва да имате инсталирани Firefox и Greasemonkey, за да използвате скрипта.

 

 

Оставете коментар