Меню Затваряне

Ето колко лесно се разбива поща в АБВ

abvОбновена: ABV са изключили опцията за влизане в пощата чрез отговор на таен въпрос, за която се говори в тази статия. Независимо от това темата е интересна.

Пощенската услуга abv.bg е изключително популярна в България – по данни на компанията собственик „Нетинфо.БГ“ тя се ползва от около 3.5 млн. регистрирани абонати. Факт е обаче, че сигурността на ABV не е перфектна и пощенската ви кутия може да бъде разбита доста по-лесно, отколкото тази в Gmail например.

Ето един съвсем реален пример за това колко лесно е някой да разбие вашата пощенска кутия в ABV, като използва една от основните слабости на услугата – задаването на таен въпрос. Разказаната тук история се е случила в Пазарджишко – става дума за хакване на поща в ABV, което в последствие е разкрито от собственика на пощата и е открит и осъден злосторника. Информацията за случката е извлечена от окръжния съд в Пазарджик, а събитията в нея са повече комични, отколкото криминални.

Историята накратко: През 2011г., малко преди Великден,  жена от Пазарджик сяда да провери пощата си в abv.bg и открива, че не може да влезе в профила си. След 10-ина опита се отказва и вместо това решава да подаде жалба в полицията заради съмнения, че някой е хакнал пощата й. С помощта на полицията жената се свързва с „Нетинфо“, откъдето й обясняват, че в пощата й действително е влизано от непознат IP адрес. Около една седмица по-късно компанията й възстановява достъпа до пощенската кутия.

Но проблемите й не свършват дотук. Оказва се, че и дъщеря й не може да влезе в своята поща (също в ABV), защото паролата й е сменена. Тъй като е предоставила като алтернативен имейл адрес този на баща си, дъщерята бързо успява да си върне достъпа до пощата.

Междувременно „хакерът“ е разкрит и заловен. Оказва се, че това е жена на име Вили (поне това е името, с което използва фирмения си компютър), също от Пазарджик. По думите на Вили тя не познавала пряко жертвата си, но „Д. имала лошо отношение към нея, мразила я и била говорила лоши работи за нея. Като причини за това посочила отношенията на съседка на Д. със съпруга на Д.. Имено това я накарало да блокира електронната поща на К.Д. и на дъщеря й Н.Д.“ (последното е цитат от мотивите към присъдата на Вили).  Пишман хакерката Вили се научила как да хаква пощи в abv.bg като налучква отговора на тайния въпрос на потребителя.

Освен смехотворните мотиви за престъплението, историята с Вили е комична и по други причини. При проникването на чуждата поща тя прави няколко съществени грешки:

1) Използва фирмен компютър без прокси или друга форма на защита, което прави проследяването много лесно;

2) След като разбива пощата на жертвата си, Вили прави глупава грешка да сложи като алтернативен адрес личния си имейл. Така на практика жертвата й сама стига до нея, след като проверява във Facebook кой използва този имейл;

В крайна сметка съдът отсъжда Вили да плати глоба от 1000 лв. затова, че е осъществила нерегламентиран достъп до чужда електронна поща.

Тази историйка е колкото забавна, толкова и поучителна. Действията на Вили показват, че тя е успяла да проникне в чужд имейл без никакви специални познания. А това означава, че щом Вили го може, значи някой ден някой друг може да го направи с вашата поща. Затова е важно да защитите възможно най-добре пощенската си кутия в ABV, ако имате такава. В тази статия ще намерите няколко ценни съвета как да го направите.

 

Related Posts

30 Comments

 1. КК

  ЗДРАВЕЙТЕ, пощата на моя приятелка беше разбита от там влязоха във фейсбука и, след което качиха моя неприлична снимка и започнаха да ме изнудват! МОЛЯ КАЖЕТЕ КАКВО ДА ПРАВИМ КЪМ КОГО ДА СЕ ОБЪРНЕМ

  • Questo

   Привет, пощата може би няма да спасите толкова лесно, но бихте могли да опитате да възстановите профила. Като начало го докладвайте за хакнат от https://facebook.com/hacked От този линк има опция да върнете достъпа до профила си. Освен това след като докладвате профила, той ще бъде блокиран и ще спре да спами приятелите ви със снимки, които не искате да се виждат. Тази статия също може да ви е от полза http://questona.com/hacked_facebook_profile/

    • Questo

     Обикновено такива молби означават, че човекът просто иска да влезе в нечий профил и се чуди как да го направи. Такава информация тук няма.

 2. Mira

  Zdraveite, ne moga da vlezna v poshtata si, tyi kato qvno mi e haknata i mi e smenena parolata..ottam mi e smenane i farolata vyv facebook..kak moga da si vyzobnovq poshtata..

 3. Василева

  Здравейте!
  Не знам дали тук е мястото да попитам,какво трябва да направя,ако съм „качена“ в п*рно сайт без мое знание и съгласие?
  И къде мога да помоля за съдействие?
  Благодаря предварително!

  • Questo

   Моето предложение би било да се свържете директно със собствениците на сайта. За съжаление не знам каква е политката им в такива случаи и дали биха изисквали от вас някакво удостоверяване на самоличността. Това би трябвало да е описано някъде на сайта, например в PRivacy Policy или нещо таккова.

 4. Николай

  Здравейте ,преди 3-4 дена ,установих ,че ми е разбита пощата (парола и таен отговор са сменени)Уведомих ,админите на пощата ,но не направиха нищо ,какво да правя ,защото на точно този адрес имам важни регистрации и пароли ,а сега може някой да ги точи и да тегли кредити от мое име например.

  • Questo

   Здравейте, за съжаление ако администраторите на пощенската услуга не могат да ви помогнат, тогава общо взето няма какво да се направи. Коя е пощенската услуга? А колкото до останалите регистрации, най-добре е да проверите дали са сменени паролите им за достъп. Ако не са, сменете ги веднага, като най-добре сменете и хакнатия имейл адрес с друг. Проверете и дали в профилите не са добавени допълнителни имейли и телефонни номера за контакт. Ако са добавени, махнете ги веднага. Ако профилите вече са хакнати, единственото, което се сещам, е да ги докладвате за откраднати. СЪжалявам за случилото се, успех и дано няма сериозни поражения.

 5. Zdravko

  Здравейте, преди доста време си смених паролата, защото бях я забравил и сега сегашната парола пак я забравих… Когато отида при забравена парола, ми иска телефония номер и до тук всичко е точно, но след като си го напиша точно както е ми изписва “Невалиден Номер“ а е точно същия както пише там.

  • Questo

   На този въпрос най-добре ще ви отговорят от Нетинфо. Възможно е да изискват да изпишете целия номер, заедно с националния код (+359), но това си е само мое предположение. Забелязах, че от АБВ са правили някакви промени по политката им за сигурност и възстановяване на профили, тъй като имаха сериозен пропуск доскоро в това отношение.

   • slava

    Имам нужда от помощ.Не мога да си вляза в АБВ-пощата.Дълго време влизах,чрез абв уведомител и запаметена парола.След преинстал се оказа,че паролата ми е грешна…Пробвах всички,които съм ползвала но без успех.Чудя се дали междувременно някой не ми е разбил профила и сменил паролата.Опитах възстановяване,попълних всички данни и тайния въпрос…но стигам до алтернативен имейл за връзка,а аз нямам бях писала само тел….сега я няма предишната опция чрез телефона.Какво да направя?

    • Questo

     Звучи ми като хакнат акаунт, особено заради това с алтернативния имейл. Преди имаше възможност да се обадите в „Нетинфо“ и да ги помолите да ви възстановят достъпа, не знам дали това все още е възможно. Отдавна не съм обръщал внимание какво се случва със сигурността на ABV и това ми дава повод да видя как стоят нещата там. За съжаление с повече не мога да помогна.

 6. Бояна

  Не мога да Вляза в абв пощата си иска ми някакъв код да пиша пиша го и ми казва че е грешен

 7. Марио

  Здравейте, забравих си паролата но не мога да я възстановя защото нямам алтернативен имейл, не мога и чрез смс защото съм с нов номер.
  Моля помогнете ми

 8. Никита

  Здравейте може ли да ми помогнете аз съм си направила фб с телефонен номер но този телефонен номер не е активен закрит е и не мога да си възстановя профила АБВ ПОЩА забравила съм паролата също там ми излиза че е с телефонен номер моля ви помогнете ми !!!!! БЛАГОДАРЯ

  • Silviq

   Здравейте може ли да ми помогнете аз съм си направила фб с телефонен номер но този телефонен номер не е активен закрит е и не мога да си възстановя профила АБВ ПОЩА забравила съм паролата също там ми излиза че е с телефонен номер моля ви помогнете ми !!!!! БЛАГОДАРЯ

   • Questo

    Здравейте, за съжаление ако нямате достъп до мобилен телефон и имейл Facebook няма как да ви изпрати код за възстановяване на достъпа

 9. Радо

  Здравейте, взех си нов телефон и се опитах да си влезна в фб, но уви съм забравил паролата натиснах бутона забравена парола, влизам в абв то оп и тук се оказа, че съм я забравил или по-вероятно са ми закрили акаунта, защото не го ползвах за нищо. Какво да правя? От стария телефон влизам автоматично във фейсбук?

  • Questo

   Ако на стария телефон използвате мобилно приложение, бихте могли да влезете в него и да се опитате да добавите от настройките нов имейл адрес, до който имате достъп. Не знам дали ще се получи (възможно е приложението да поиска да му въведете парола, преди да добави новия имейл адрес), но си струва да се опита.

 10. Мариа

  Здр. Имам проблем който се опитвам с месеци от 1 г. Не съм си влизала в абв-пощата.
  И сега се опитвам да вляза
  НО:Ми иска!!
  1-ПОСЛЕДНИ ЙМЕИЛА КОЙТО САМ ПОЛУЧАВАЛА…
  2-ПАПКИ КОЙТО СЪМ НАПРАВИЛА…
  и така всеки на оделен ред УЖАС

  Тайният (?) си го знам
  Дата Месец Година и име

  Незнам от телефона от КОМПЮТЪР ДАЛИ СТАВА ПО ДРУГИ СТЪПКИ

 11. Имате нужда от заем, пишете ни сега:(georgeanderson.loanfirm255@gmail.com)

  Имате ли нужда от заем? Предоставяме сериозни заеми на физически лица, фирми и инвеститори. Ние предлагаме кредити за автомобили, автокредити, коледни заеми, лични заеми, ипотечни кредити, кредит от € 2000 до € 100,000,000, при 2% лихва, много изгодни лихвени проценти. Свържете се с нас чрез: (georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com)

  Оферта за заем

 12. Владимир

  Здравейте, преди няколко дни реших да си преинсталирам Windowsa, форматирах диска и го преинсталирах, но забравих да backup-на много важен текст фаил на desktop-a ми, който съдържа паролата за еmail-a ми.

  Пощата ми бе хакната преди 1 година и за това я замених с много дълга и комплексна парола която пазех на notepad.
  Ползвах Mozilla вместо Chrome, която ми бе запазена в C-то също (изтрита при преинсталация).

  Данните които бяха въведени в пощата за жалост са много стари и неверни, бях на 10 когато я направих и написах много детски простоии като име, фамилия, таен въпрос и отговор и т.н.

  Опитах се да си спомна паролата, но нищо не работеше.
  Свързах се със Support-a и ми казаха да звънна директно на някой от NetInfo което направих.

  Обясних им всичко и ми отговориха с едно „Данните не се съвпадат, така че нищо не можем да направим. Единствено с парола е възможно да се влезе“.
  Каза ми също че не им е било позволено да ровят в личните данни на клиентите си, хубаво.

  Според мен човека спокойно можеше да ми въведе временна парола за да мога да си я сменя лично след това или да ми каже настоящата директно, но какво ли разбирам аз.

  Ще се бъда много благодарен ако някой ми помогне или поне има начин да хакне email-a ми.

  – Владимир.

  • Questo

   За съжаление нищо не може да се направи. АБВ има ужасна система за защита и възстановяване на профили. Ако се окаже, че сте си забравили паролата, и нямате резервен имейл, всичко приключва. Нямат дори двуфакторна автентикация на профилите, което е безумие – все пак-говорим за най-масовата имейл услуга в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *